Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Μάγεψε ο περίπατος στα Αρχοντικά της Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιήγηση στα αρχοντικά της πόλης που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς στις 15 Οκτωβρίου 2017.

Ο περίπατος ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες την ιστορία και την αρχιτεκτονική αισθητική των μοναδικών αρχοντικών της Κηφισιάς, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.
Η άρτια περιήγηση έδινε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στους 400 περιπατητές για κάθε αρχιτεκτόνημα ξεχωριστά και η παρουσία των παραδοσιακών αμαξών δημιουργούσε μια νοσταλγική διάθεση της παλαιάς Κηφισιάς.
Οι περιηγητές απόλαυσαν μια κυριακάτικη ανάπαυλα από την καθημερινότητα κάνοντας έναν περίπατο υψηλής αισθητικής ανάτασης, στην παραδοσιακή περιοχή «Στροφύλι».
Ο περίπατος έληξε με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς στο τελευταίο σταθμό της περιήγησης υπήρχε μια άρπα, ένα φλάουτο και ένα κόντρα μπάσο που με τις εξαιρετικές νότες τους συνόδευσαν χορευτές της Σχολής Galena’s Dance Studio οι οποίοι δημιούργησαν ένα δρώμενο χορού και κίνησης.

Το ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία ξεκίνησε από την Έπαυλη Σταθάτου η οποία αρχιτεκτονικά διακρίνεται για το βυζαντινό της χαρακτήρα. Ένα έργο που συνδυάζει ανομοιογενή στοιχεία, τα οποία, ωστόσο, παράγουν ένα κομψό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο ρομαντικός υπαινιγμός στην αρμονική σχέση περιβάλλοντος χώρου και αρχιτεκτονήματος έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η Βίλα Σταθάτου είναι έργο του Ερνέστου Τσίλερ.
Επόμενη στάση του περιπάτου ήταν η Κατοικία Dörpfeld. Η Κατοικία Dörpfeld ανήκει στη κατηγορία των “γραφικών” κτισμάτων. Πρόκειται για άλλη μια κατηγορία σπιτιών (πέρα από τα νεοκλασικά) που υιοθέτησαν το πνεύμα του Ρομαντισμού. Χαρακτηρίζονται από τις ξύλινες, πλούσιες και περίπλοκες εξωτερικές διακοσμήσεις.
Ο περίπατος συνεχίστηκε στην Έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη η οποία χτίστηκε το 1897 . Ο Π. Πρωτοπαπαδάκης διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Αρχιτεκτονικά η κατοικία αυτή ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων νεογοτθικών κτηρίων της Κηφισιάς.
Ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής – έργο του Ερνέστου Τσίλερ –ήταν η επόμενη στάση της περιήγησης. Η Βίλλα «Ατλαντίς» είναι μια παραθεριστικού τύπου εξοχική κατοικία της Κηφισιάς. Στο κτήριο αυτό, ο Τσίλλερ πρωτοτυπεί. Συνδυάζει μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στην Αναγέννηση, όπως οι πέτρινες καμάρες, με στοιχεία της Κλασικής Αρχαιότητας, όπως είναι τα αετώματα και τα αγάλματα.
Η Έπαυλη πρώην Ζούρα – επόμενος σταθμός του ταξιδιού στην ιστορία της Κηφισιάς – κατατάσσεται στην κατηγορία των πυργοειδών – μεσαιωνικών επαύλεων με έντονα στοιχεία νέο-μπαρόκ.
Το μαγικό αυτό ταξίδι κατέληξε στην Κατοικία Βάρσου η οποία συνιστά λιτή εκδοχή του τύπου του αθηναϊκού «αστικού μεγάρου» του τέλους του 19ου αι.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και η Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τους ιδιοκτήτες των αρχοντικών για την φιλοξενία. Ευχαριστούν επίσης τους 60 εθελοντές για την ανεκτίμητη συμβολή τους, την προαιρετική επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου, τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν για την εκδήλωση, τη Σχολή Galena’s Dance Studio, τους εθελοντές του Τομέα Νοσηλευτικής του ΕΕΣ, το OPEN HOUSE ATHENS για τη συνεργασία και όλα τα ΜΜΕ που κάλυψαν την δράση.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού Ζέτη Κασιμάτη, την επιστημονική επιμέλεια ο Αρχιτέκτονας Δημοτικός Σύμβουλος Πάνος Ραυτόπουλος ενώ πολύτιμη ήταν η συμβουλή της Αρχαιολόγου –Μουσειολόγου Αθηνάς Χιώτη και της Σταυρούλας Τσέλου- Αρχιτέκτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ