Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

«Η παρουσία των Μουσείων στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την καθιέρωση της 18ης Μαΐου ως Παγκόσμιας ημέρας των Μουσείων ο Δήμος Κηφισιάς παρέχει την βιντεοσκοπημένη ομιλία της Λένας Μάντζίου, Αν. Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π. «Η παρουσία των Μουσείων στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις» η οποία δόθηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς τον Μάρτιο του 2019.

Η ομιλία βιντεοσκοπήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και αναρτήθηκε στην Ηλεκτρονική του Βιβλιοθήκη, https://www.blod.gr/.

Λίγα λόγια από την ομιλία: «Το μουσείο, από τον 18ο αιώνα, που σταδιακά συγκροτήθηκε ως ίδρυμα με δημόσιο χαρακτήρα είναι συστατικό στοιχείο του αστικού πολιτισμού. Οι μεταλλάξεις του θεσμού από το μουσείο – αποθήκη, στο ελκυστικό μουσείο, έως το μουσείο απινιδωτή της πόλης, μαρτυρούν τον εντεινόμενο κοινωνικό στόχο του μουσείου. Συγχρόνως η σχέση του μουσείου με τις δομές εξουσίας και το εμπόριο αναδεικνύουν διλήμματα όπως η προώθηση της επικοινωνίας αντί της έρευνας και της τέρψης αντί της εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες έγινε αντιληπτό ότι ο πολιτισμός έλκει την οικονομία και προάγει τον αστικό τουρισμό. H ανάπλαση και η επέκταση των πολιτιστικών περιοχών, με βάση τη βιωσιμότητα, τη διατήρηση της μνήμης και την αισθητική, ενισχύουν τη διεθνή παρουσία της πόλης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις ενδιαφέρθηκαν για τη συγκρότηση της περιοχής των μουσείων (museum cluster). Η εισήγηση παρουσιάζει αποκαλυπτικές περιπτώσεις συμπλεγμάτων μουσείων και διερευνά την παρουσία τους στον αστικό ιστό, υπό το πρίσμα ιδεολογικών, κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων. Η περιοχή των μουσείων είναι χαραγμένη στη συλλογική συνείδηση ως ένα ειδικό ποιοτικό στοιχείο της πόλης, ως ένας καινοτόμος τόπος όπου προάγεται η κοινωνία της γνώσης και ο πολιτισμός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ