Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Εμβληματικά αρχοντικά της Κηφισιάς άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τρίτη φορά ο Δήμος Κηφισιάς έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες να δουν ιστορικά αρχοντικά της περιοχής, να ακούσουν την ιστορία τους και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.
Η εκδήλωση «Ξαναζούν τα αρχοντικά της Κηφισιάς- 3η Βόλτα», ήταν ουσιαστικά ένας περίπατος στους δρόμους της Κηφισιάς, όχι όμως συνηθισμένος, αφού αποτέλεσε μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες μερικές από τις περίοπτες βίλες. Μια εξαιρετική ευκαιρία για ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία.


«Ο κρυμμένος θησαυρός της Κηφισιάς που δεν είναι άλλος από τις 180 επαύλεις- διατηρητέα κτήρια του προηγούμενου αιώνα και του 19ου αιώνα έρχεται στην επιφάνεια με την δράση του Δήμου μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον περίπατο στους δρόμους της πόλης μας. Η επιτυχία της δράσης οφείλεται στην ουσιαστική βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και των εθελοντών και η άρτια ολοκλήρωση της στην Αντιδήμαρχο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού, Ζέτη Κασιμάτη.


Ο τρίτος περίπατος στα Αρχοντικά, έδωσε την ευκαιρία στους περιηγητές να δουν εξωτερικά την Κατοικία Dörpfeld, η οποία κινείται στο πνεύμα του Ρομαντισμού, την έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη που ανήκει στην κατηγορία των νεογοτθικών κτηρίων αλλά και την Έπαυλη πρώην Ζούρα (Βουδούρη) που κατατάσσεται στην κατηγορία των πυργοειδών – μεσαιωνικών επαύλεων με έντονα στοιχεία νέο-μπαρόκ.
Οι ψηλές μάντρες των Αρχοντικών άνοιξαν και οι επισκέπτες μπόρεσαν να μπουν στις αυλές τους και σε κάποιες περιπτώσεις και στο εσωτερικό τους.


Οι πολίτες επισκέφθηκαν τη Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου, θαυμάσιο δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού, την Έπαυλη Ζερβουδάκη (Σταθάτου) η οποία διακρίνεται για το βυζαντινό της χαρακτήρα, την έπαυλη της Πηνελόπης Δέλτα, δείγμα μείξης νεοκλασικών και φρουριακών αρχιτεκτονικών στοιχείων και την Κατοικία Βάρσου η οποία συνιστά λιτή εκδοχή του τύπου του αθηναϊκού «αστικού μεγάρου» του τέλους του 19ου αι.
Οι περιπατητές «απέδρασαν» από την καθημερινότητα με μια υπέροχη βόλτα ενώ στο τελευταίο σταθμό της περιήγησης παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα ρομαντικών χορών από τους διδασκάλους χορού Γιώργο Τραχανή και Άρτεμη Λούτα.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καρέτσος

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ