Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Ρεαλισμός και… χρώματα στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη!

Δημοσιεύθηκε

στις

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Υugoslavian Realism» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, ένας διάλογος μεταξύ τριών ζωγράφων από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι Fehim Huskovic, Adis Lukač και Mirsada Baljić «ένωσαν τις δυνάμεις τους» και παρουσίασαν μια έκθεση που είχε…λίγο απ’ όλα! Οι δημιουργίες της Mirsada με νερομπογιές, τα γλυπτά του Adis και τα περίτεχνα σχέδια του καθηγητή Huskovic, ο οποίος δυστυχώς απουσίαζε από τα εγκαίνια, συνέθεσαν ένα σύνολο που ευχαρίστησε κάθε επισκέπτη που βρέθηκε στην Πινακοθήκη.

Ο «Χ-τύπος» μίλησε με τον Adis Lukač ο οποίος εξέφρασε την χαρά του να βρίσκεται στην Ελλάδα και να παρουσιάζει την έκθεση αυτή και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σκοπός μου ήταν να αναπαραστήσω τον Παρθενώνα με σύγχρονες «Καρυάτιδες», που είναι το πως θα έπρεπε να νιώθουν όλες οι σύγχρονες γυναίκες. Όταν είσαι καλλιτέχνης έχεις πάντα σχέδια για το μέλλον, προς το παρόν να κάνουμε μια μεγαλύτερη έκθεση.»

Δυο λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Adis Lukač γεννήθηκε στο Σαράγιεβο το 1982. Φοίτησε σε καλλιτεχνικό γυμνάσιο/λύκειο, και στη συνέχεια πήρε Master’s Γλυπτικής από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών εκθέσεων και συμποσίων γλυπτικής και είναι μέλος της ένωσης ULU της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Έχει δημιουργήσει τα μνημεία προς τιμήν του πρώτου βασιλιά της Βοσνίας Tvrtko I Kotromanic στην Τούσλα, και του εθνικού ήρωα Ivan Goran Kovacic στο Σαράγιεβο, καθώς και το ανάγλυφο προς τιμήν του Hasanaginic στο Εθνικό Θέτρο της πόλης. Επί πλέον των εικονιστικών αυτών γλυπτών, ασχολείται με την ζωγραφική. Στις εκθέσεις του συνηθίζει να συνδυάζει διαφορετικά εκφραστικά μέσα, σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική. Εδώ και πολλά χρόνια δουλεύει με άτομα νεαράς ηλικίαςπροετοιμάζοντάς τα για τις εισαγωγικές εξετάσεις της Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Έχει επίσης δουλέψει με παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Ινστιτούτο Mjedenica, όπου έχει οργανώσει εργαστήριο κεραμικής.

Ο Fehim Husković γεννήθηκε το 1967 στο χωριό Orizari  στην επαρχία Veles της Βόρειας Μακεδονίας όταν ακόμη αυτή ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Φοίτησε το καλλιτεχνικό γυμνάσιο/λύκειο στα Σκόπια. Κατόπιν φοίτησε στην Ακαδημία καλών Τεχνών της πόλης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην τάξη του καθηγητή  Zoran Jovanović – Dobrotin. Έκανε το Master’s και το Διδακτορικό του  στην παιδαγωγική και στη μεθοδολογία διδασκαλίας των εικαστικών τεχνών , στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Είναι καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στα Σκόπια.  Έχει οργανώσει περίπου 95 εκθέσεις στη χώρα του και στο εξωτερικό: Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία  Νορβηγία και ΗΠΑ. Από το 1988 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 700 ομαδικές εκθέσεις στη χώρα του και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 200 διεθνή εργαστήρια και συμπόσια σε όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με 30 βραβεία στο σχέδιο, στις γραφικές τέχνες, καθώς και για την παιδαγωγική του. Έργα του εκτίθενται σε ιδιωτικές συλλογές και σε γνωστά μουσεία σύγχρονης τέχνης διεθνώς.

Η Mirsada Baljić γεννήθηκε στην Čapljina της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπου τελείωσε το γυμνάσιο/λύκειο. Πήρε δίπλωμα ζωγραφικής από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Το μέσο που χρησιμοποιεί κυρίως είναι η ακουαρέλα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 50 ατομικές και 120 ομαδικές εκθέσεις.  Είναι μέλος της Ένωσης Εικαστικών Τεχνών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (ULUBIH), και έχει το status της εξέχουσας ανεξάρτητης καλλιτέχνιδος. Διευθύνει την γκαλερί ‘Preporod’ με έδρα το Σαράγιεβο, όπου ζει και εργάζεται. Έχει οργανώσει 52 ατομικές εκθέσεις, και είναι δημιουργός και οργανώτρια του διεθνούς εργαστηρίου Sarajevo 2013/14/15/16/17/18/19 που διενεργείται στο κηρυγμένο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Gazi Husrev-Bey’s Hanikah.

Η έκθεση είναι επιμέλειας της κ. Νόρα Λέφα και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2019, με το εξής ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11:14:30 και 18:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή: 11:00-14:30, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά. Η διεύθυνση της Πινακοθήκης είναι Μαρίνου Αντύπα 18, στο Νέο Ηράκλειο και είσοδος είναι όπως πάντα ελεύθερη.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ