Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Πρωτοφανής συμμετοχή στην πρώτη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Αμαρουσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αμαρουσίου για την περίοδο 1.9.2019 – 31.12.2023, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 με θέμα: «∆ιαβούλευση επί της αρχικής πρότασης που αφορά στο Τεχνικό Πρόγραµµα του ∆ήµου Αµαρουσίου για το έτος 2020».

Η πρώτη συνεδρίαση έτυχε πρωτοφανούς συμμετοχής, τόσο μελών της Επιτροπής όσο και Μαρουσιωτών που αγκάλιασαν το θεσμό, γεγονός που χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Η Συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από 4 ώρες και το λόγο έλαβαν περισσότεροι από 60 ομιλητές.

Παρών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ο Δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Αμπατζόγλου ο οποίος πέρα της αρχικής του εισήγησης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και σχολίασε με επί της ουσίας παρεμβάσεις, τις τοποθετήσεις των μελών.

Θ. Αμπατζόγλου: “Αναμένουμε τη θετική αντίδραση της Περιφέρειας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των έργων”

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Θ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στο σκοπό της Επιτροπής διαβούλευσης που δεν είναι άλλος από αυτόν της διαδραστικής επικοινωνίας με τους πολίτες, χαιρέτησε τη μεγάλη συμμετοχή γεγονός που αποδεικνύει πως υπάρχει ενεργός διάθεση για τα κοινά και αυτό δίνει δύναμη και αισιοδοξία στη νέα Δημοτική Αρχή και αναφερόμενους στους σκοπούς του νέου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό το όργανο της διαβούλευσης. Επιθυμούμε πέρα από οποιεσδήποτε παραταξιακές διαμάχες και μικροπολιτικές, να καταγράψουμε τις απόψεις όλων των φορέων και όλων των συμμετεχόντων έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι να διαμορφώσουμε μία καλύτερη άποψη και να πάρουμε πιο γρήγορα αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της πόλης στην οποία ζούμε και την οποία όλοι αγαπούμε.
Η πρώτη προτεραιότητα μας αλλά και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μπορέσουμε να φέρουμε σε μία καινούργια βάση τα οικονομικά μας και θα το κάνουμε με δραστικό τρόπο περιορίζοντας τον υφιστάμενο μεγάλο δανεισμό που έχει ο Δήμος προς τις τράπεζες, που δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Αυτό συνεχίζει βέβαια να βαρύνει σημαντικά τις προσπάθειες μας.

Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιοι άξονες που αφορούν
στην αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του τοπικού χωρικού όπως λέγεται πλέον και στο νέο Σχέδιο Βιώσιμης αστικής Κινητικότητας το ΣΑΒΚ, το οποίο είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε κοινοτικά προγράμματα και για να λάβουμε κρατικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον θα βοηθήσει για τους νέους σχεδιασμούς της πόλης.

Επιπλέον στο ίδιο τεχνικό πρόγραμμα μπαίνουμε και σε ειδικά ζητήματα που ξεκινούν από τη διάνοιξη των οδών, τους χαρακτηρισμούς κάποιων δρόμων ως πεζοδρόμους, τη δρομολόγηση αρκετών θεμάτων που αφορούν στους μεγάλους πνεύμονες όπως είναι το κτήμα Καρέλλα, καθώς και αναπλάσεις, παρεμβάσεις πάντα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και του σεβασμού του χαρακτήρα αυτών των μεγάλων πάρκων.

Το επόμενο κομμάτι παρεμβάσεων αφορά στους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς χώρους που υπάρχουν στο σχέδιο πόλης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η χρήση τους.

Τέλος μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν βασικά πράγματα όπως για την αντιπλημμυρική θωράκιση, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών χώρων, τις μελέτες και τον προγραμματισμό των νέων έργων. Θα θέλαμε το πρόγραμμα να είναι ακόμα πιο τολμηρό. Θα θέλαμε να ενισχυθεί με περισσότερα χρήματα, αλλά όπως σας εξήγησα από την πρώτη στιγμή, ότι αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών και των υποχρεώσεων που έχουμε για να καταθέσουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε πράγματα τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες της πόλης μας.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε συναντήσεις με υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν όπως η διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό, θέμα που αφορά και τους Δήμους Κηφισιάς, Ηρακλείου, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κηφισίας, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε την επικοινωνία του κεντρικού ιστού της πόλης με το ανατολικό Μαρούσι.

Θυμίζουμε και τη συνάντηση που είχαμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διεκδικώντας τη χρηματοδότηση ή την κατασκευή 12 μεγάλων έργων από την Περιφέρεια Αττικής, που αφορούν κυρίως σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και έργα κατασκευής δρόμων και πεζοδρομίων και προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ. Αναμένουμε τη θετική αντίδραση της Περιφέρειας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των έργων».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αμαρουσίου παραβρέθηκαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι όλων των Παρατάξεων και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:

α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων,
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων,
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών,
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα,
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων,
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων,
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών,
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών,
θ) των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ