Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Γ. Γιασημάκης στο Χ-τύπο: “Παραλάβαμε το Δήμο με χρέος 15 εκ. ευρώ και έχουμε αποπληρώσει ήδη το 90%”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μία λεπτομερή καταγραφή της εικόνας του Δήμου Ωρωπού στα σημαντικότερα ζητήματα προχώρησε μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος της περιοχής, κ. Γιώργος Γιασημάκης.

Αρχικά περιέγραψε τον τρόπο που ο δήμος αντιμετώπισε τις συνέπειες της πανδημίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην “Μήδεια” τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Με τις προσωπικές μου παρεμβάσεις, αλλά και τις εκθέσεις των υπηρεσιών μας συμβάλαμε στη γενικότερη ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας που για πρώτη φορά εκπόνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα προστασίας και καθαρισμού των δασών με τις 18 επαπειλούμενες περιοχές της Αττικής.”

Ακόμη, ο κ. Γιασημάκης αναφέρθηκε τόσο στα προβλήματα που έχει η περιοχή αλλά και στις προσπάθειες που κάνει να τα επιλύσει παρά το γεγονός πως δεν έχει την πλειοψηφία που θα ήθελε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ωρωπού, κ. Γιασημάκη έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, βγαίνουμε πλέον από ένα πολύμηνο λοκντάουν. Ποιες οι πρωτοβουλίες του Δήμου σας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;

Παρότι η καραντίνα ξεκίνησε μόλις στον έβδομο μήνα της θητείας μας και σε μία περίοδο που ξεκινούσαμε τον σχεδιασμό για να αλλάξουμε το Δήμο Ωρωπού, καταφέραμε να προσαρμοστούμε άμεσα. Χωρίς να αλλάξουμε τις προτεραιότητες μας, χωρίς να χάσουμε ούτε μία ημέρα για αυτά που έπρεπε να πράξουμε ώστε να καταθέσουμε προτάσεις στα δύο μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης – Φιλόδημος και Αντώνης Τρίτσης – εργαστήκαμε ομαδικά, μεθοδικά και γρήγορα για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες υγειονομικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία, στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και στην καθημερινότητα μας. Δώσαμε έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στην 24ωρη κατ΄ οίκον βοήθεια και εξυπηρέτηση των πολιτών που είχαν ανάγκη, στην καταγραφή των προβλημάτων. Ήταν τεράστια επιτυχία που θωρακίσαμε από την πρώτη στιγμή το προσωπικό του Δήμου και είχαμε μηδενικά κρούσματα covid-19. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε οι υπηρεσίες να δουλέψουν εντατικά, με ρυθμό και πρόγραμμα και να βρίσκονται κοντά στον πολίτη. Παράλληλα σχεδιάζαμε και την “επόμενη ημέρα” από το τέλος της καραντίνας. Ενισχύσαμε και επικοινωνήσαμε το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών και εξαντλήσαμε όποια περιθώρια είχαμε στον προϋπολογισμό μας για να ενισχύσουμε τους άπορους, τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους επαγγελματίες και τον εμπορικό κόσμο του Δήμου μας. Υπάρχουν προγράμματα βοήθειας, αποζημίωσης αλλά και μείωσης τελών τα οποία αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου. Επίσης μέσα από τις περίπου 20 συνολικά προτάσεις χρηματοδότησης που έχουμε καταθέσει και έχουν ήδη εγκριθεί ή περιμένουμε την έγκριση τους αναμένουμε έναν οργασμό έργων και επενδύσεων στο Δήμο μας για τα επόμενα χρόνια που θα δώσουν ώθηση και θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής σε όλη την επικράτεια του Δήμου Ωρωπού. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγάλος μας στόχος από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Οι πληγές της Μήδειας έχουν κλείσει για τον Δήμο και τους πολίτες του Ωρωπού; Αναμένονται κάποιες παρεμβάσεις για να μην επαναληφθούν αντίστοιχου μεγέθους προβλήματα, στο πλαίσιο, βέβαια, του εφικτού;

Τεκμηριωμένα και επιστημονικά η Μήδεια ήταν η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 40 ετών και επομένως δοκιμάστηκαν οι αντοχές των υποδομών όχι μόνο στο Δήμο μας αλλά σε όλη την Αττική. Τηρουμένων των αναλογιών οι υπηρεσίες του Δήμου Ωρωπού με την υποστήριξη των δυνάμεων της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας κράτησαν ανοικτούς τους βασικούς δρόμους και το δρόμο προς το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν με την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ που συμπαρέσυρε τις υποδομές της ΕΥΔΑΠ στο δάσος της Μαυροσουβάλας όπου βρίσκονται τα κεντρικά αντλιοστάσια ύδρευσης. Από το πρώτο βράδυ της κακοκαιρίας όλες οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν επί ποδός, εργάστηκαν σκληρά και επικοινωνούσαν με τους πολίτες, ενημέρωναν με σοβαρότητα και όπου είχαν αρμοδιότητα έδωσαν λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ο Δήμος δε μπορούσε όμως να κάνει τη δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΥΔΑΠ. Προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού δημιουργήθηκαν στην Ιπποκράτειο αλλά το συντομότερο δυνατό αποκαταστάθηκαν η πρόσβαση και οι βλάβες. Η Μήδεια άλλαξε όλη τη φιλοσοφία της κυβέρνησης σχετικά με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και ο Δήμος μας ήταν πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια. Πριν καν τελειώσει η κακοκαιρία στείλαμε αναλυτικές εκθέσεις με το τι ακριβώς συνέβη αλλά και συγκεκριμένα αιτήματα για να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα που φάνηκαν χρήσιμα και στις μελέτες της κυβέρνησης για υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και για ενίσχυση των μέτρων της προστασίας των πολιτών. Μάλιστα ήμασταν ο πρώτος Δήμος που έθεσε εγγράφως το μεγάλο κίνδυνο που ελοχεύει με τα σπασμένα δέντρα και κλαδιά στα δάση μας από την κακοκαιρία Μήδεια. Έχουν ξεραθεί και αποτελούν την τέλεια καύσιμη ύλη. Με τις προσωπικές μου παρεμβάσεις, αλλά και τις εκθέσεις των υπηρεσιών μας πιστεύω πως συμβάλαμε και στη γενικότερη ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας που για πρώτη φορά εκπόνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα προστασίας και καθαρισμού των δασών με τις 18 επαπειλούμενες περιοχές της Αττικής. Μεταξύ αυτών είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ο Κάλαμος και οι Άγιοι Απόστολοι αλλά και η Μαλακάσα με τον Αυλώνα προσθέτω εδώ. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζεται πως ο Δήμος μας είναι μαζί με τη Μάνδρα οι δύο μεγαλύτεροι Δήμοι της Αττικής σε έκταση αλλά εμείς έχουμε 160.000 στρέμματα παρθένου δάσους και νύχτα μέρα είμαστε επί ποδός για να το προστατέψουμε και να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και η περιοχή;

Τα προβλήματα είναι πολλά. Παραλάβαμε το Δήμο με χρέος 15.000.000 Ευρώ και έχουμε καταφέρει να αποπληρώσουμε το 90%. Από την πρώτη ημέρα δεν είχαμε την πολυτέλεια ελιγμών για να ανταποκριθούμε σε κάτι έκτακτο. Για να πάρεις βοήθειες πρέπει να πείσεις πως είσαι αξιόπιστος και ικανός και για αυτό δίνουμε νυχθημερόν τη μάχη μας. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία του Δήμου και αυτό το διαπιστώνουν οι πολίτες που στο τέλος θα μας κρίνουν αλλά το κρίνει και η ηγεσία της χώρας και της Περιφέρειας που με τις υπηρεσίες τους διαπιστώνουν πως δεν προτάσσουμε το χέρι μας για δανεικά σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά διεκδικούμε επενδύσεις και έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει στο Δήμο μας από δεκαετίες. Θέλουμε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας και να ενισχύσουμε το έμπειρο προσωπικό μας διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις υποδομές μας με τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα σας αναφέρω μόνο ενδεικτικά πως το τελευταίο όχημα στις υπηρεσίες του καθαριότητας το προμηθεύτηκε ο Δήμος πριν από μία δεκαετία. Πληρώνουμε χιλιάδες Ευρώ σε σέρβις παλαιών οχημάτων και καύσιμα καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες και το οδικό δίκτυο παλιό. Δεν έχουμε ακόμα υποδομές. Αυτά που για κάποιους Δήμους της Αττικής είναι καθημερινότητα για μας είναι ακόμα πολυτέλεια. Δεν έχουμε καν τους απαραίτητους χώρους για να εργαστούν σωστά οι υπηρεσίες μας. Γενικά υπάρχουν χρόνια προβλήματα που ζητούν λύσεις αλλά δεν είναι εύκολο να δώσεις λύσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Παλεύουμε όμως. Έχουμε όραμα και στόχους για όλα τα ζητήματα. Αναζητούμε κάθε ευκαιρία μέσα από τις προτάσεις χρηματοδότησης και δεν αφήνουμε ούτε μία ώρα να πάει χαμένη. Δεν απογοητευόμαστε. Έχουμε στόχο να αλλάξουμε το Δήμο και θα το πετύχουμε.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας, που θα στεκόσασταν;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα το πιο σημαντικό είναι να έχεις αξιοπιστία ως Δήμος και ως δημοτική αρχή. Από εκεί ξεκινούν όλα. Δε μου αρέσουν τα λόγια του αέρα. Δεν κάνουμε ανακοινώσεις εντυπωσιασμού. Λέμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας. Είμαστε άμεσοι και συνεργάσιμοι με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την Περιφέρεια. Δεν έχουμε παρασκήνια και ψιλά γράμματα. Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στον Ωρωπό και θέλω να αντικρίζω τους συμπολίτες μου στα μάτια και όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες μου. Αποπληρώσαμε το χρέος που παραλάβαμε σε χρόνο ρεκόρ. Κάναμε οικονομία στις δαπάνες του Δήμου και θα είχαμε ακόμα καλύτερες επιδόσεις εάν η πανδημία δεν περιόριζε τα έσοδα μας. Εχουμε εξασφαλίσει επενδύσεις για νέο δίκτυο ύδρευσης, κλείσαμε συμφωνία για να ενταχθούν οι Αφίδνες, το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι στο δίκτυο αποχέτευσης, κατασκευάσαμε Ειδικό Νηπιαγωγείο, ξεκίνησαν τα έργα για δύο νέα Δημοτικά και ένα νέο Νηπιαγωγείο, είναι σε εξέλιξη έργα συντήρησης σε όλα σχεδόν τα σχολεία, ανακατασκευάζουμε όλους τους ανοικτούς και κλειστούς αθλητικούς χώρους, αγοράζουμε νέο μηχανήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας, δημιουργούμε νέο Σ.Μ.Α., επενδύουμε στην ηλεκτροκίνηση, σε λίγες μέρες ξεκινούν τα έργα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Ωρωπού, καθαρίζουμε τα δάση και δημιουργούμε ζώνες πυροπροστασίας, συντηρούμε τα τρία λιμενικά καταφύγια Αγίων Αποστόλων, Χαλκουτσίου, Ωρωπού, επενδύουμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας με στόχο μείωσης έως 60% στα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος μας για ρεύμα και νερό, καθαρίσαμε το παραλιακό μέτωπο των 32 χιλιομέτρων από τη θεομηνία τον Αύγουστο του 2020 και ξεκινήσαμε τις εργασίες επισκευής των κατακρημνίσεων από τον Ωρωπό στους Αγίους Αποστόλους. Καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση για το ζήτημα της παραχώρησης των παλαιών Φυλακών Ωρωπού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο το καλοκαίρι του 2020 και πλέον είμαστε στη φάση σχεδιασμού της ανάπλασης που θα αλλάξει όλη την περιοχή. Παράλληλα έχουμε στα σκαριά εκδηλώσεις μνήμης για τις άγνωστες αλλά καθοριστικές μάχες που έγιναν στην περιοχή μας την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Καταθέσαμε πρόταση για κατασκευή νέου σύγχρονου δημαρχείου. Ενισχύουμε τις εθελοντικές ομάδες και συλλόγους και έχουμε δημιουργικές συνεργασίες με τους κοντινούς Δήμους. Είμαστε κοντά στον πολίτη και δημιουργήσαμε και γραφείο επικοινωνίας. Παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου σε κέντρο covid και εμβολιασμού δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους δημότες. Αυτά και άλλα πολλά μόλις σε ενάμιση χρόνο μέσα στην πανδημία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ενόψει της θερινής περιόδου, που σίγουρα θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες;

Με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και τη στιγμή που η κοινωνική και εμπορική ζωή προσπαθεί να βρει και πάλι τους ρυθμούς της προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στους πολίτες. Από την απλή επικοινωνία που θα έχουν με τις υπηρεσίες μέχρι και την υλοποίηση πιο σύνθετων αιτημάτων. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προστασία των μεγάλων δασικών εκτάσεων και κυριολεκτικά είμαστε επί ποδός όλες τις ώρες της ημέρας. Θα πρέπει να γνωρίζεται πως είμαστε από τους πρώτους Δήμους που εφάρμοσαν το πρόγραμμα πυροπροστασίας Ιόλαος της Πολιτικής Προστασίας. Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν πολλά και σημαντικά έργα, θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες μας σε περιοχές που θα σηκώσουν παραθεριστές και επισκέπτες ενώ με όποιες δυνάμεις έχουμε θα υποστηρίξουμε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και ιστορικές εκδηλώσεις μνήμης.

Πόσο δυσκολεύει το έργο μίας διοίκησης όταν δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την αντιπολίτευση;

Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο διότι δεν έχουμε την πλειοψηφία που θα θέλαμε εντός του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό φέρνει καθυστερήσεις και ορισμένες φορές μπλοκάρει τις εξελίξεις και από όλο αυτό ζημιώνεται ο τόπος. Ξέραμε από την αρχή πως πρέπει να ζήσουμε με αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο με συνεργασίες, επικοινωνία, σεβασμό, επιχειρήματα και πολύ δουλειά έχουμε καταφέρει να πείσουμε ακόμα και τους πιο αρνητικούς συμβούλους που αρχικά μας επέκριναν σκληρά. Οταν βλέπουν όμως πως νυχθημερόν είμαστε μέσα στο πρόβλημα, όταν βλέπουν πως έχουμε και άποψη και κυρίως πρόταση τότε βαθιά μέσα τους ξέρουν και αυτοί πολύ καλά πως κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Και εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε ανοικτοί σε όλους τους συναδέλφους. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Δεν πιστεύω πως πρέπει να διογκώνουμε τις όποιες πολιτικές διαφορές. Έχουμε όλοι επικοινωνία μεταξύ μας. Στην ίδια γειτονιά ζούμε. Τα ίδια προβλήματα έχουμε να λύσουμε. Όταν παλεύεις με ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου ακόμα και ο πιο αρνητικός κάποια στιγμή θα αναγνωρίσει την προσπάθεια σου. Ο καθένας βέβαια έχει το δικαίωμα να πιστεύει πως θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ