Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Χαλάνδρι: Δρομολογείται η μετεγκατάσταση των Ρομά – Κατεδαφίζονται τα παραπήγματα στο Νομισματοκοπείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε νέα κατεδάφιση παραπηγμάτων στον καταυλισμό Ρομά του Νομισματοκοπείου προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του ενεργειών σταδιακής μετεγκατάστασης των Ρομά.

Ο Δήμος συνεχίζει την υλοποίηση των σχετικών ενεργειών, βάσει της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Ιανουαρίου 2020 και παρά την πλήρη απουσία της κρατικής συνδρομής.

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής 2014-2020, «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου», προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, και έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση από την Περιφέρεια Αττικής στις 9 Δεκεμβρίου 2019, δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια εκταμίευση κονδυλίωνμ έχρι σήμερα.

Το σχέδιο για συνολική ένταξη των Ρομά του Δήμου

Το προηγούμενο διάστημα υλοποιήθηκαν δράσεις όχι μόνο για τη στεγαστική αποκατάσταση και την αποχώρηση από τους καταυλισμούς αλλά και για τη συνολική ένταξη των Ρομά.

Με την ίδρυση του Κέντρου Κοινότητας Ρομά το 2017 εντάθηκαν οι παρεμβάσεις στην κοινότητα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της απασχόλησης, που αποτελούν και βασικούς τομείς παρέμβασης με βάση την Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά. Παράλληλα επιδιώχθηκε η οικειοθελής απομάκρυνση από τους υπάρχοντες καταυλισμούς.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 100 άτομα από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και από την περιοχή του Πατήματος, με παράλληλη κατεδάφιση των παραπηγμάτων όσων μετεγκαταστάθηκαν. Η απομάκρυνση των Ρομά από την περιοχή του Πατήματος συνοδεύτηκε από την οριστική κατάργηση του καταυλισμού στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ