Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Φρένο” στα σχέδια του Δήμου Χαλανδρίου για το “Πεύκο Πολίτη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής φαίνεται να “κόβουν τα φτερά” της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου στο σχέδιο να προωθήσει τηνένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη».

Όλα ξεκίνησαν όταν η περιοχή, έκτασης 1.300 στρεμμάτων, που απέχει 9 χλμ. από την Ομόνοια δεν εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης με το Προεδρικό Διάταγμα του 1971 και τις συνακόλουθες αναθεωρήσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 1987 η σύνταξη της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε κώλυμα στο γεγονός ότι το Π.Δ. του ‘71 όριζε ως προαπαιτούμενο το σχεδιασμό της Λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης», που θα συνέδεε τη Λ. Μεσογείων με την οδό Δ. Πλακεντίας.

Η δημοτική αρχή κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη το 2018, δρομολογώντας μετά από επίπονες προσπάθειες την κατάργηση της Λ. «Ελευθέρα Πεντέλης», με την απόφαση 277/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις 15 Φεβρουαρίου 2018 τελικά η μελέτη κατατέθηκε προς έγκριση στη Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, η οποία απαιτούσε την υλοποίηση προτάσεων του Δήμου προκειμένου να προχωρήσει

Ξανά το σημείο μηδέν

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Δήμου, η μελέτη προωθήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) στο οποίο ο Δήμος υπέβαλε αίτημα προτίμησης για την κατεπείγουσα εξέταση του θέματος. Η συζήτηση έγινε τελικά στις 30 Μαΐου 2019, όμως απόφαση δεν ελήφθη καθώς το Συμβούλιο έκρινε ότι έπρεπε να προηγηθεί γνωμοδότηση της Δ/νσης Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ.) του υπουργείου Υποδομών επί των οδικών αξόνων που συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης.

 

Τον Ιούλιο του 2019 το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ενημέρωσε τον Δήμο ότι ανέστειλε την απόφασή του επειδή δεν είχε γνωμοδοτήσει προηγουμένως η Δ.Ο.Υ. και επέστρεψε τη μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία της διόρθωσης της μελέτης και της εκ νέου εισήγησης στο Συμβούλιο.

Η Δ/νση Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ), είχε στα χέρια της τη μελέτη από τις 12 Οκτωβρίου 2017 (αρ. πρωτ. παραλαβής 5366), ωστόσο επανήλθε για διευκρινίσεις τον Σεπτέμβριο του 2018. Και εν τέλει γνωμοδότησε οριστικά στις 26 Ιουλίου 2019, ζητώντας τον επανασχεδιασμό της Πολεοδομικής Μελέτης.

Οι απαιτήσεις του επανασχεδιασμού

Ο προτεινόμενος επανασχεδιασμός ππροτείνει τη δημιουργία ενός παράλληλου στην οδό Δουκ. Πλακεντίας οδικού δικτύου, τη στιγμή που η Δουκ. Πλακεντίας ανήκει στο δημοτικό οδικό δίκτυο και άρα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Τη στιγμή που ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αδύνατο, καθώς η Δουκ. Πλακεντίας είναι χτισμένη δεξιά κι αριστερά.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός προϋποθέτει να απαλλοτριώσει ο Δήμος συνολικά 27.000 τ.μ. (εξαιρουμένων των κτισμάτων) επιπλέον των προβλεπόμενων από την Πολεοδομική Μελέτη και να απομακρύνει από τα σπίτια τους 30 οικογένειες, ενώ το κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ.

Σίμος Ρούσσος: “Δεν θα ακολουθήσουμε τον παραλογισμό του γραφειοκρατικού κράτους”

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε σχετικά με τις αποφάσεις της Περιφέρειας: «Η απόφαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής καταδικάζει τους πολίτες του Χαλανδρίου να ζουν σε μια περιοχή που στερείται οδικού δικτύου, αφού ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει ασφαλτοστρώσεις, και η οποία απαξιώνεται μέρα με τη μέρα αφού ούτε οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, ούτε ο Δήμος τον κοινόχρηστο χώρο του 30 στρ. του Νομισματοκοπείου, ο οποίος του παραχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία χώρου πρασίνου.

 

Τα προαπαιτούμενα από τη Δ.Ο.Υ. για να εγκριθεί η μελέτη είναι ανεφάρμοστα, δεν προβλέπονταν από καμία μελέτη, υποχρεώνουν 30 οικογένειες Χαλανδραίων να ξεσπιτωθούν και το Δήμο να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, τις οποίες προφανώς δεν μπορεί να υλοποιήσει λόγω του δυσθεώρητου κόστους. Πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό παραλογισμό, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Δ.Ο.Υ. έχει ρόλο γνωμοδοτικό. Αυτόν τον παραλογισμό δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η Πολιτεία και εν προκειμένω η Περιφέρεια Αττικής έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι όχι μόνο στους 1.180 μικροϊδιοκτήτες της περιοχής αλλά σε όλους του Χαλανδραίους τους οποίους ταλανίζει επί σχεδόν μισό αιώνα το αγκάθι του «Πεύκου Πολίτη». Την καλούμε να αναλάβει αυτές τις ευθύνες και να άρει τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα που εμποδίζουν την ένταξη της περιοχής στο «Σχέδιο Πόλης», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ