Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το κέντρο του Χαλανδρίου αλλάζει: Μεγάλο έργο ανάπλασης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τη σχεδιαζόμενη βιοκλιματική – αστική ανάπλαση στο κέντρο του Χαλανδρίου έγινε την Πέμπτη 14 Απριλίου, με την έγκριση της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Η μελέτη, η οποία έχει και την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου».

Αναφερόμενος στην έγκριση της μελέτης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς σημείωσε ότι «αφορά σε μια εμβληματική ανάπλαση με στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης του Χαλανδρίου», χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται άμεσα στην πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, «προς όφελος και των πόλεων μας, αλλά και συνολικά της βιώσιμης ανάπτυξης που μπορεί και πρέπει να παράσχει νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον και συνεπακόλουθα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Η ανάπλαση στο κέντρο του Χαλανδρίου περιλαμβάνει:

► Διαμόρφωση λωρίδας κίνησης ποδηλάτων και πεζών στην οδό Αγ. Παρασκευής (από Αισχύλου έως πλατεία Χαλανδρίου).
► Ανακατασκευή πεζοδρομίων στις οδούς Αβέρωφ (από Παλαιολόγου έως 25ης Μαρτίου), Λ.Α. Παπανδρέου (από Παλαιολόγου έως Αγ. Γεωργίου), Αγ. Γεωργίου (από Λ.Α Παπανδρέου έως Διονύσου) και Κολοκοτρώνη.
► Ανάπλαση των υφιστάμενων, υλοποιημένων πεζοδρόμων στις οδούς Κατσουλιέρη (από Γκίνη έως Λ. Α. Παπανδρέου), Χαϊμαντά (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Φ. Λίτσα), Ιφικράτους (από Λ. Α. Παπανδρέου έως Ηρακλείου), Ηρακλείου (από Σωκράτους έως Αγ Παρασκευής), Θουκυδίδου (από Καραολή και Δημητρίου έως Αγ .Παρασκευής) και Πλάτωνος (από Αγ. Παρασκευής έως Αγ. Γεωργίου).
► Κατασκευή των εγκεκριμένων και μη υλοποιημένων πεζόδρομων στις οδούς Σωκράτους (από Λ. Α. Παπανδρέου έως Αριστοφάνους), Ομήρου (από Λ. Α. Παπανδρέου έως Σοφοκλή Βενιζέλου), Ξενοφώντος (από Αριστοτέλους έως Αριστοφάνους), Καλογρέζας (από Λ. Α. Παπανδρέου έως 25ης Μαρτίου).
► Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις οδούς Σοφοκλή Βενιζέλου (από Αγ. Παρασκευής έως Ομήρου), Αριστοφάνους (από Σόλωνος έως Αφροδίτης), Αριστείδου (από Αγ. Παρασκευής έως Σωκράτους), Αριστοτέλους(από Αγ. Γεωργίου έως Καλλισπέρη), Παπάγου(από Ηρώδου Αττικού έως Λίτσα), Καραολή & Δημητρίου (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Λίτσα), Ολυμπιονικών (από Σοφοκλή Βενιζέλου έως Αριστοφάνους).

Σε επίπεδο γειτονιάς, οι δρόμοι θα «ηπιοποιηθούν», ώστε να δώσουν χώρο στη βόλτα και το παιχνίδι, σε ένα πιο ανθρώπινο και φιλικό περιβάλλον.
Τέλος, η μελέτη προβλέπει την ενίσχυση της προσβασιμότητας και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, σε συνδυασμό με την αύξηση της φύτευσης και τον περιορισμό της θερμικής νησίδας, καθώς και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Σίμος Ρούσσος: «Πρώτο μεγάλο βήμα για μια μελέτη που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης»

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος που ήταν παρών στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής σχολίασε: «Με το “πράσινο φως” από το ΚΕΣΑ έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μελέτη που θα αλλάξει το κέντρο του Χαλανδρίου. Η έγκριση από το κορυφαίο όργανο αποτελεί, επιπλέον, τρανή απόδειξη της αρτιότητας και της ωριμότητας της μελέτης. Μετά απ’ αυτό αισιοδοξούμε για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των πολιτών του Χαλανδρίου, ευχαριστώ τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για μια τέτοια εμβληματική ανάπλαση που θα διευκολύνει την προσβασιμότητα όλων των πολιτών, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του κέντρου».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ