Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Έπεσαν οι υπογραφές για ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο της Βουλής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υπέγραψε στο γραφείο του τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο εσωτερικό του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, με τον πρόεδρο της εταιρείας «Ζαμπέλης Α.Ε.», κ. Δημήτριο Ζαμπέλη.

Πρόκειται για έργο που έρχεται να ενισχύσει  τις ευρύτερες ενέργειες και δράσεις της Βουλής των Ελλήνων, που στόχο έχουν τη συντονισμένη και δραστική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά τη λειτουργία της. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αναβαθμισμένου εξοπλισμού φωτισμού τεχνολογίας LED στο εσωτερικό του.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας,  αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται  για την ενεργειακή καθαρότητα και τη μείωση των ενεργειακού αποτυπώματος του Μεγάρου της Βουλής, τόνισε ότι «εκτός από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Βουλής, που περιλαμβάνει αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων και των κλιματιστικών, προστίθεται και το έργο της αντικατάστασης του φωτισμού στο εσωτερικό της Βουλής, τοποθετώντας φωτιστικά τύπου LED στη Βουλή, έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένο και το εσωτερικό του κτιρίου με την ανάγκη μειωμένου, ενεργειακού αποτυπώματος».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο, τον Φεβρουάριο του 2021, και στα πλαίσια υλοποίησης των ενεργειακών παρεμβάσεων αναβάθμισης του κτηρίου της Βουλής, του ενταγμένου και εν εξελίξει έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων», αποφασίστηκε  η υποβολή νέου Υποέργου για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του φωτισμού στο εσωτερικό του Μεγάρου.  Εν συνεχεία, ανατέθηκε και εκπονήθηκε σχετική μελέτη αποτύπωσης των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και η περιγραφή των φωτιστικών σωμάτων αντικατάστασης και με βάση τα παραδοτέα της μελέτης υποβλήθηκε Τεχνικό Δελτίο Έργου στη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από όπου και έλαβε οριστική ένταξη για χρηματοδότηση τον Μάιο του 2021.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 25/11/2021, με διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, ενώ η συμβασιοποίησή του έργου ορίστηκε στις 19 Απριλίου του 2022, με συμβατικό τίμημα 587.689,78 €.

Με την προσθήκη του νέου υποέργου της ενεργειακής αναβάθμισης φωτισμού στο εσωτερικό του Μεγάρου, βελτιώνεται επιπλέον το ενεργειακό αποτύπωμα κατά 6%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας, με την υλοποίηση όλων των ενεργειακών παρεμβάσεων, διαμορφώνεται συνολικά στο 36%. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η  μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 ετησίως, κατά 39%. Η δε ενεργειακή τάξη του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων βελτιώνεται κατά 2 ενεργειακές κατηγορίες, δηλαδή από Δ σε Β.

«Είναι μεν ένα κτίριο παλιό αλλά με σύγχρονο τρόπο χειρισμού του ενεργειακού του αποτυπώματος. Σε λίγους μήνες πλέον, η Βουλή θα έχει όλη αυτή την υποδομή που θα της επιτρέπει να είναι ένα παλιό και ταυτόχρονα σύγχρονο κτίριο», πρόσθεσε ο κ. Τασουλας.  Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία γενικότερη προσπάθεια από την οποία δεν θα  μπορούσε η εθνική αντιπροσωπεία να απουσιάσει».

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ