Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα με το οποίο εκφράζει την στήριξή του στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων εξέδωσε ο Δήμος Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που πλήρωσαν με τη ζωή τους, με ανείπωτα βασανιστήρια, με αγχόνες, με= καταναγκαστική, μέχρι φυσικής εξόντωσης, εργασία στα αμελέ ταμπουρού και με προσφυγιά, την τουρκική επιχείρηση εθνοκάθαρσης των αρχών του 20 ου αιώνα. 102 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής που συμμετείχαν σε κάθε εθνικό και απελευθερωτικό αγώνα, συνδιαμόρφωσαν και σφράγισαν με την αγωνιστικότητα, τη δημιουργικότητα, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους, τη σύγχρονη νεοελληνική ταυτότητα, παρότι η μητέρα – πατρίδα δεν τους επιφύλαξε σε κάθε περίπτωση την καλύτερη υποδοχή.

Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και συμμετέχουμε στη συλλογική προσπάθεια να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων και η καταδίκη των πολιτικών εθνοκάθαρσης των πληθυσμών της Ανατολής στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που δείχνει να υποχωρεί και πάλι η ιδέα της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξη των λαών, σήμερα που το εθνικιστικό και φυλετικό μίσος που γέννησε απαρτχάιντ ολοκαυτώματα, γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις δείχνει ξανά τα δόντια του.

Μέχρι την επίτευξη του στόχου, δεν ξεχνάμε ότι κράτη που αρνούνται να συμφιλιωθούν με το ένοχο ιστορικό τους παρελθόν επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια εγκλήματα∙ σε βάρος των Αρμενίων, των Κούρδων, της Συρίας, της Κύπρου, απειλώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων τους, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ