Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα JUSTROM3: Ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας με τις κοινότητες των Ρομά στο Χαλάνδρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς Ρομά και των διοικητών των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας, καθώς και των αστυνομικών υπηρεσιών ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ των ίδιων περιοχών, πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουάριου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος JUSTROM3 του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να έρθουν σε επαφή οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων υπηρεσιών της Αστυνομίας, ώστε να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας, με στόχο την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους.

Το ζητούμενο είναι αφενός η κοινότητα Ρομά να αντιληφθεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της και αφετέρου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας, με απώτερο στόχο την ουσιαστική κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Αλεξάνδρα Καραγιάννη, νομική εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπαιδεύτρια αστυνομικού προσωπικού σε ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων και ο αστυνόμος Β’ Μιχάλης Λώλης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπαιδευτής αστυνομικού προσωπικού σε ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Τις εργασίες τίμησε με τη παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος ενημέρωσε για τη νέα εθνική στρατηγική σε θέματα Ρομά και αναφέρθηκε στη σημασία της άρσης των στερεοτύπων από όλες τις πλευρές. Ενημέρωσε επίσης για σχετικές δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Τον Δήμο Χαλανδρίου εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος Κώστας Ευθυμίου, η προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας, ψυχολόγος Μαρία Γληνού και οι δύο διαμεσολαβήτριες του παραρτήματος Ρομά.

 

Το παράδειγμα του Χαλανδρίου

Οι δύο διαμεσολαβήτριες παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που οδήγησαν στη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί στο Χαλάνδρι, για την βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας και κοινότητας Ρομά, ενώ αναφέρθηκαν στη σημασία της διαμεσολάβησης, στις πολιτικές ένταξης των Ρομά από τον Δήμο Χαλανδρίου και στα προβλήματα της κοινότητας.

Επίσης, η αστυνόμος Β’ Κυριακού Σοφία μίλησε για την προστασία των ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία και τα χαρακτηριστικά της στους πληθυσμούς Ρομά.

Τέλος, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου κ. Νίκος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Αστυνομίας και της κοινότητας των Ρομά, χάρη στη διαμεσολάβηση του Δήμου Χαλανδρίου και των στελεχών του παραρτήματος Ρομά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ