Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Ο Δήμος Φυλής θωρακίζεται για την αντιπυρική περίοδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο “οδικός χάρτης ενεργειών” ανά εμπλεκόμενο φορέα για την πυροπροστασία και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής, που διεξήχθη σε καλό κλίμα, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, υπό τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής, Μιχάλη Οικονομάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί καθώς και οι ενέργειες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των αρμόδιων φορέων και τη βέλτιστη προετοιμασία του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας στο Δήμο μας.

Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Οικονομάκης ανέλυσε τον σχεδιασμό του Δήμου για πυροπροστασία, ανέφερε αναλυτικά όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για την κατάλληλη προετοιμασία της υπηρεσίας και όσες θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, και ενημέρωσε για τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος για την προστασία του.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Οικονομάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού οικοπέδων και απομάκρυνσης μπαζών σε όλο τον Δήμο, και έγινε έλεγχος και ολοκληρώνεται η συντήρηση των κρουνών και των δεξαμενών ελικοπτέρων, οι οποίες πέρυσι αυξήθηκαν κατά πέντε, καθώς και στις μπάρες για τον αποκλεισμό δασικών δρόμων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία πέριξ των δασικών δρόμων και ότι όλα τα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος για πυροπροστασία βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν εποχικό κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Δήμο Φυλής και αναμένεται να λειτουργήσουν από την 1η Μαΐου, ενώ επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου στο Δήμο.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Φυλής, Βιβή Ηλία, υπογράμμισε ότι η περυσινή αντιπυρική περίοδος ήταν δυσκολότερη από άλλες χρονιές, με 12 δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων οι δύο πολύ σοβαρές, στα όρια του Δήμου, με δύσκολες καιρικές συνθήκες (δυνατούς ανέμους), οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά.

Τα εύσημά τους για την οργάνωση, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του Δήμου Φυλής απέδωσαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Πέτρος Μπούγιας, τόνισε ότι “ο Δήμος Φυλής είναι από τους Δήμους που ακούν τα προβλήματα και προσπαθούν να βρουν λύση”, ενώ η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Βασιλεία Σκεμπέ, χαρακτήρισε το Δήμο Φυλής παράδειγμα προς μίμηση και τόνισε ότι “συνεργαζόμαστε μαζί του άψογα”.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες που έχουν γίνει και επεσήμαναν τα σημεία του σχεδιασμού που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, τον επόμενο μήνα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πέτρος Μπούγιας, η δασοπόνος του Δασαρχείου Πάρνηθας Ανδριανή Σερέπα, και οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κος Καψημαλάκης, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Βασιλεία Σκεμπέ και κος Αντύπας, του 3ου Τμήματος Τροχαίας ΒΑ Αττικής κος Γιαννίκος, του Αστυνομικού Τμήματος Άνω Λιοσίων Υπαστυνόμος Β’ Ιωάννης Θεοχάρης και του ΕΠΟΣ Φυλής, Πόπη Δηλαβεράκη.

Από την πλευρά του Δήμου Φυλής συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, Διονύσης Βλάχος, ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Κυριάκος Καμπόλης και ο Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ