Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“ΠαίΖΩ στο ΠΡΟΑΣΤΙΟ μου!” – Ξεκινούν τα νέα εργαστήρια για τα παιδιά του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Σάββατο 15 & την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού ξεκινά το νέο του πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, με εργαστήρια θεάτρου, εικαστικών, stop motion και παραστάσεις που στόχο έχουν να εισάγουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της τέχνης με όχημα αυτό που τα παιδιά αγαπούν περισσότερο: το παιχνίδι!

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων-Θεάτρου (Ρήγα Φεραίου και Μπουμπουλίνας, Νέο Ψυχικό) & στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό).

Αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εικαστικής αντίληψης, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με διάφορες καλλιτεχνικές τεχνικές όπως η χαρακτική, η γλυπτική, το κολλάζ, η φωτογραφία κ.α. και μέσα από κινητικά και εικαστικά παιχνίδια θα ταξιδέψουν μέσα στον ατελείωτο κόσμο της Τέχνης.

Εκπαιδευτές: Καλλιτεχνική ομάδα «Μοτίβο» που δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης και οργανώνει εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξάρτητου ηλικίας. «Μοτίβο σημαίνει επανάληψη και συνεχής έμπνευση. Διαφορετικά γεωμετρικά συναφή μέρη ενώνονται με εργαλεία την Τέχνη, το Παιχνίδι, την Κίνηση. Εμείς είμαστε το «Μοτίβο» που παίζουμε με το σταθερό και το τυχαίο και μέσα από τις δράσεις μας δίνουμε χώρο στην έκφραση μέσω της τέχνης».

11.30-12.30 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 4-7 ΕΤΩΝ

13.00-14.00 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 7-10 ΕΤΩΝ

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

ΘΕΑΤΡΟ

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού που θα οδηγήσει τα παιδιά να παίξουν, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που έχει το σώμα και η φωνή τους, να ταξιδέψουν σε μαγικούς τόπους και να υποδυθούν ζώα, μυθικά και παραμυθένια πλάσματα αλλά και ο,τι άλλο γεννάει η φαντασία τους.

Στόχοι: Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και το χτίσιμο εμπιστοσύνης τόσο με τον εαυτό μου όσο και με τους γύρω μου. Η ανάπτυξη λεκτικών και σωματικών δραστηριοτήτων μέσα από το παιχνίδι.

Επικοινωνιακή και λεκτική ανάπτυξη: Ομαδικά θεατρικά παιχνίδια. Εξερεύνηση σώματος και ομιλίας μέσα από αφήγηση, δραματοποίηση, τεχνικές μιμικής, παντομίμας και σωματικού θεάτρου.

Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη: Ανακαλύπτω τρόπους να αλληλεπιδρώ με τους άλλους, γνωρίζω τον εαυτό μου και τα συναισθήματα μου, χτίζω την αυτοπεποίθηση μου.

17.00- 18.00 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 5-7 ΕΤΩΝ

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Τα παιδιά θα μυηθούν στον μαγικό κόσμου του θεάτρου. Μέσα από θεατρικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την κοινωνικότητα και να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τα συναισθήματά τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας θα εξερευνήσουν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και θα έχουν την επιλογή να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό μία θεατρική παράσταση.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες: Περιβάλλον, Αρχαιολογία – Μυθολογία, Αγωγή σώματος – διατροφή, Λαϊκές Τέχνες όλου του κόσμου, Πολυπολιτισμικότητα, Παραδοσιακά έθιμα, Μεταμφιέσεις, Επιστήμες, Τεχνολογία, Συναισθήματα – Εκφοβισμός

18.30 -19.30 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ 8-12 ΕΤΩΝ

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Εκπαιδευτής:
Σοφία Παλάντζα: Σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και στις Δραματικές Σχολές «Ωδείο Αθηνών» και «Μοντέρνοι Καιροί», ΥΠ.ΠΟ. Από το 2008 διδάσκει θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενήλικες. Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια στο Τμήμα Προσχολικής. Αγωγής στο Δ.ΙΕΚ Κορυδαλλού. Παράλληλα συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου και χορού. Από το 2011 γράφει θεατρικά έργα, σκηνοθετεί παραστάσεις και σχεδιάζει – υλοποιεί εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα για την εταιρεία θεάτρου «OneTwoFree» της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ

Ένα μείγμα ψηφιακών εικόνων, κειμένου, ηχογραφημένης ακουστικής αφήγησης, και μουσικής θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία μοναδικών βίντεο με αποκλειστικούς δημιουργούς τα ίδια τα παιδιά. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την μέθοδο digital story telling και stop motion animation, θα δημιουργήσουν τις δικές τους προσωπικές ψηφιακές ιστορίες και θα εξοικειωθούν ψηφιακές ιστορίες και θα εξοικειωθούν με τη φωτογραφία, διάφορες εικαστικές τεχνικές αλλά και το μοντάζ.

Εκπαιδευτές: Καλλιτεχνική ομάδα «Μοτίβο» που δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης και οργανώνει εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξάρτητου ηλικίας. «Μοτίβο σημαίνει επανάληψη και συνεχής έμπνευση. Διαφορετικά γεωμετρικά συναφή μέρη ενώνονται με εργαλεία την Τέχνη, το Παιχνίδι, την Κίνηση. Εμείς είμαστε το “Μοτίβο” που παίζουμε με το σταθερό και το τυχαίο και μέσα από τις δράσεις μας δίνουμε χώρο στην έκφραση μέσω της τέχνης».

11.30-12.30 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ Α΄-Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

12.45-13.45 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ Δ’-ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ/ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΓΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ

Δύο έμπειροι καλλιτέχνες και εκπαιδευτές η Ελευθερία Ρουσάκη και ο Κυριάκος Μούρτζης αφηγούνται ένα παραμύθι που καταλήγει σε διαδραστικό παιχνίδι με υλικά το φώς και την σκιά προκειμένου να διερευνήσουν έννοιες όπως αξίζω, μπορώ, είμαι δημιουργός του κόσμου που θέλω να ζω.

Κάθε μήνα θα πειραματίζονται με άλλα υλικά προκειμένου να εισάγουν τα παιδιά στις δομικές αυτές έννοιες που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Εκπαιδευτές:
Η Eλευθερία Ρουσάκη, είναι ηθοποιός, παιδαγωγός, ηχοθεραπεύρια -ηχοσυντονισμός με τη μέθοδο, Peter Hess. Συντονίζει εκπαιδευτικά σεμινάρια και σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης. Καθοδηγεί ομάδας αυτογνωσίας και έκφρασης μέσω της ανάπτυξης των δημιουργικών ποιοτήτων της φωνής και του σώματος. Είναι υπεύθυνη του θεάτρου και αποτελεί μέλος της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης δημιουργικών και σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων στο Παιχνιδαγωγείο.

Ο Κυριάκος Μούρτζης, είναι απόφοιτος των εφαρμοσμένων τεχνών στον τομέα της γραφιστικής, συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, εκπαιδευτής ενηλίκων σε θέματα σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων. Διδάσκει εικαστικά και αποτελεί μέλος της ομάδας σχεδιασμού μεθόδων εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων στο Παιχνιδαγωγείο.

17.00 ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ΝΗΠΙΟ, Α’ ΚΑΙ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ