Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην πλατεία Γ. Ζογγολόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό, τα εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Η γλυπτοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 όταν ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου που εδρεύει στο Ψυχικό, θέλησαν να τιμήσουν τον διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο δίνοντας το όνομά του σε μια από τις κεντρικές πλατείες του δήμου δημιουργώντας έναν ελεύθερα προσβάσιμο χώρο αφιερωμένο στο έργο του καλλιτέχνη που υπήρξε από τους πρώτους οικιστές της περιοχής.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η τ. Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Φιλοθέης – Ψυχικού κα Νέλλη Λάβδα, η οποία καλωσόρισε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Πλατείας Γ. Ζογγολόπουλου και τη δημιουργία της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού. Ευχαρίστησε όλους όσοι συμμερίστηκαν το όραμα και δούλεψαν για την ποιοτική και πνευματική αναβάθμιση της πόλης.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Παντελής Ξυριδάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Απόψε έχουμε τη μεγάλη χαρά να εγκαινιάζουμε την Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού, στην πλατεία που φέρει το όνομα, αλλά και την εικαστική σφραγίδα του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Του πρωτοπόρου μοντερνιστή γλύπτη, που άφησε έντονο το στίγμα του στην τέχνη του 20ου αιώνα. Αλλά και ενός από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού, ο οποίος έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε εδώ. Η βραδιά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Είναι κατ’ αρχήν, η κορύφωση του «διαλόγου» μας με το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Ενός διαλόγου που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν τοποθετήθηκε το εμβληματικό έργο «Ομπρέλες» στην είσοδο του Ψυχικού, στη Λεωφόρο Κηφισίας.»

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, κ Νίκος Θεοδωρίδης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι ένα ανοιχτό μουσείο που επαναφέρει την έννοια της τέχνης και της λειτουργικής της σημασίας σε μια κατοικημένη περιοχή και ο δημόσιος αυτός χώρος αποτελεί ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι ότι «Οι εμβληματικές Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου σε μέγεθος ίδιο με το γλυπτό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να τοποθετηθούν σε παραλία της Αλεξάνδρειας τον επόμενο μήνα.»

Κατόπιν, ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση και δήλωσε συν τοις άλλοις: «Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά αυτή η υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνεσθε την σημασία της, ιδίως όταν αφορά έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γλύπτες μας τον Γιώργο Ζογγολόπουλο. Γι΄ αυτό σας είπα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει παγκόσμια λάμψη, πανελλήνια λάμψη αλλά ο καλλιτεχνικός «ομφαλός» του είναι εδώ. Αν παρομοιάσουμε το έργο του Ζογγολόπουλου με κύκλους, ο βασικός κύκλος, ο πρώτος κύκλος ξεκινάει από εδώ. Κι αυτό οι Ψυχικιώτες πρέπει να το τιμήσουν. Και να θυμόμαστε – όπως είπα πριν – ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, πραγματικά όπως ταιριάζει σ΄ ένα μεγάλο καλλιτέχνη.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στα εκθέματα της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κύριο Άγγελο Μωρέτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ