Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Δ. Κεχαγιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσία εκατοντάδων πολιτών η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά παρουσίασε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου το Πρόγραμμά της για τη νέα πενταετία 2024 – 2028. Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι η στόχευση να μετατραπεί ο Δήμος Πεντέλης μέχρι το 2030 σε μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.

Μπροστά από ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό, που τη διέκοψε αρκετές φορές με το χειροκρότημά του, η Δήμητρα Κεχαγιά παρουσίασε το Πρόγραμμά της του οποίου οι κεντρικοί στόχοι είναι:

  • Η δημιουργία μία πόλης στην οποία θα χαίρεται ο πολίτης να ζει
  • Να θωρακιστεί η πόλη απέναντι στην κλιματική κρίση
  • Να μετατραπεί η Πεντέλη σε κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη το 2030

Το Πρόγραμμα κινείται σε 3 βασικούς άξονες:

α) Ακόμα καλύτερη καθημερινότητα. Η Δήμητρα Κεχαγιά παρουσίασε τη σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας που σημειώθηκε την τελευταία τετραετία και παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα για την καθαριότητα και τους άλλους τομείς της λειτουργίας του Δήμου που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα στην πόλη.

β) Περισσότερα έργα. Σήμερα εκτελούνται πάνω από 140 και έχει εξασφαλιστεί το ποσό ρεκόρ των 80 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή τους. Η Δήμητρα Κεχαγιά παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των έργων, καθώς και νέα έργα που ήδη έχουν μελετηθεί και θα πραγματοποιηθούν την επόμενη πενταετία.

γ) Σχέδιο η πόλη να γίνει κλιματικά ουδέτερη το 2030. Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά αναφέρθηκε στο σχέδιο του Δήμου να γίνει κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη το 2030, καθώς και τα οφέλη που θα έχει αυτή η πορεία για τους πολίτες.

 

 

 

 

Αναλυτικότερα η Δήμαρχος σε ότι αφορά την καθημερινότητα ανέλυσε τις δράσεις της επόμενης πενταετίας που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την καθαριότητα, τις δράσεις για την ασφάλεια, το δημοτικό φωτισμό, το σχέδιο για την πολιτική προστασία, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την έξυπνη πόλη, την κοινωνική πολιτική και τις δράσεις για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα σχολεία και τη νεολαία, ενώ στάθηκε και στην οικονομική διαχείριση του Δήμου και την εξαιρετική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος.

Σε ότι αφορά τα έργα, η Δήμαρχος αναφέρθηκε σε 10 μεγάλες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί ή θα ξεκινήσουν την επόμενη πενταετία, οι οποίες επιγραμματικά είναι:

  1. Δημιουργία ενιαίου δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, στη λογική αστικής βιοκλιματικής ανάπλασης που θα συνδέει τα σημεία συνάθροισης κοινού μεταξύ τους και τον αστικό ιστό με το βουνό.
  2. Ολιστική περιβαλλοντική αναβάθμιση – προστασία και ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
  3. Δημιουργία του ενιαίου Άλσους Μελισσίων, ένα δασικό χώρο προσβάσιμο στους πολίτες, συνολικής έκτασης 220 στρέμματα (Παπαδημητρίου, Εξοχές Χωροφυλακής, ΝΙΕΝ)
  4. Δημιουργία νέας πρότυπης γειτονιάς στα Άνω Μελίσσια με την ένταξη στο σχέδιο πόλης της 3ης και 4ης γειτονιάς
  5. Ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής 25ης Μαρτίου στη Νέα Πεντέλη και κατασκευή των απαραίτητων υποδομών
  6. Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στα Άνω Μελίσσια στο χώρο που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο
  7. Στο σημερινό γήπεδο Μελισσίων, προβλέπεται να συνυπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι πρασίνου
  8. Απόκτηση του χώρου στο Ο.Τ. 74, απέναντ από το ΝΙΕΝ, ώστε να διαμορφωθεί σε ένα όμορφο αστικό πάρκο πρασίνου.
  9. Απόκτηση της χρήσης και ανακαίνηση στο Μέγαρο Δούκισσας Πλακεντίας
  10. Αγορά της πλατείας Πόγκα και διαμόρφωσή της σε μια όμορφη πλατεία.

 

 

 

 

 

Το σχέδιο επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας η Δήμαρχος το παρουσίασε αναλυτικά και εξήγησε πώς θα ωφελήσει την πόλη, πώς θα ανοίξει χρηματοδοτήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ για το Δήμο και πώς θα συμβάλει να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής των πολιτών. Παρουσίασε συνοπτικά τις 10 + 1 σημαντικότερες δράσεις που προβλέπει, που επιγραμματικά είναι οι εξής:

  1. Σύσταση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop) που θα παρέχει πληροφορίες στους πολίτες
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση και προώθηση παραγωγής ΑΠΕ σε δημοτικά κτήρια.
  3. Ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κτηρίων, με επιπλέον ποσό χρηματοδότησης και προτεραιότητα στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για τους πολίτες των Μελισσίων, μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου με την ΕΕ.
  4. Ηλεκτροκίνηση στο σύνολο των οχημάτων του Δήμου μέχρι το 2030.
  5. Ηλεκτροκίνηση στα περισσότερα ιδιωτικά οχήματα. Μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου με την ΕΕ, θα χορηγείται επιπλέον επιδότηση και κίνητρα για αντικατάσταση οχήματος στους πολίτες με ηλεκτροκίνητο.
  6. Ηλεκτροκίνητα μέσα κοινής χρήσης. Ήδη παραλαμβάνονται 38 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα κοινής χρήσης μέχρι τέλος 2023, ενώ προβλέπεται από το 2024 έξι αυτοκίνητα κοινής χρήσης σε πιλοτική λειτουργία και στη συνέχεια επέκταση ανάλογα με τη ζήτηση.
  7. Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και βελτίωση στάθμευσης εμπορικών δρόμων.
  8. Σε συνεργασία με ΕΥΔΑΠ, εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ανάκτησης και επεξεργασίας νερού από δίκτυο αποχέτευσης για αρδευτικές ανάγκες του Δήμου
  9. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου με την ΕΕ, εφαρμογή του ΠΔ προστασίας ρεμάτων για την οριστική επίλυση του προβλήματος
  10. Ενίσχυση αστικού και περιαστικού πρασίνου και κίνητρα για ενίσχυση ιδιωτικού πρασίνου, δράση που απορροφά CO2 και βοηθά στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας

Τέλος μια επιπλέον δράση, αυτή της αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού της πόλης. Παράλληλα με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου με την ΕΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα επιδιωχθεί να θεσπιστεί η ζώνη χαμηλών εκπομπών για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας, καθώς επίσης να θεσπιστούν κανόνες καθαρών εμπορευματικών μεταφορών στην τροφοδοσία καταστημάτων.

Κλείνοντας η Δήμαρχος Πεντέλης κατέληξε:

«Υπήρξε συνέπεια λόγων και έργων, το 2019 και παρά τα δυσκολίες που συναντήσαμε μπήκαν οι βάσεις και έγινε καλή προετοιμασία.  Αυτό αποτελεί εγγύηση για την ίδια συνέπεια λόγων και έργων για τη νέα πενταετία. Είμαι πλέον πιο έμπειρη, με τους συνεργάτες μου έχουμε, γνώση, θέληση και αποτελούμε μία ισχυρή ομάδα που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ