Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Α. Παλαιοδήμος: Ερωτήματα στο Δ.Σ. Πεντέλης για την αποχέτευση της Καλλιθέας και την υπογειοποίηση καλωδίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανησυχία του για την πορεία εξέλιξης δύο πολύ σημαντικών έργων υποδομής για το Δήμο Πεντέλης εξέφρασε, μέσω ερωτημάτων που κατατέθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, Άγγελος Παλαιοδήμος.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε ενημέρωση σε σχέση με:

“την πορεία εξέλιξης του έργου της Αποχέτευσης Καλλιθέας Πεντέλης και τους λόγους της μη δημοπράτησής του από την ΕΥΔΑΠ μέχρι και σήμερα,
τους λόγους της υπερβολικά αργής υλοποίησης του έργου υπογείωσης των καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης από το ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι:

το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της αποχέτευσης Καλλιθέας Πεντέλης από την ΕΥΔΑΠ προέβλεπε περίοδο δημοπράτησης από τα τέλη του 2020 μέχρι τα μέσα του 2021, υπογραφή της σύμβασης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, περίοδο κατασκευής από τα τέλη του 2021 μέχρι τα τέλη του 2023 και παράδοση κατασκευής στα τέλη του 2023. Μάλιστα, με ενέργειες του συνδυασμού μας, εντάχθηκε ολόκληρη η περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης στη νέα μελέτη, παρά το διπλασιασμό του κόστους. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί από την ΕΥΔΑΠ.
Το έργο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει υπογείωση καλωδίων μεταφοράς ρεύματος συνολικού μήκους 115 χιλιομέτρων και ειδικότερα, 34,5 χιλιομέτρων δικτύου μέσης τάσης και 80,5 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής τάσης. Ενώ η υλοποίησή του ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες (Δεκέμβριος 2021), έχουν υπογειοποιηθεί μόλις 800 μέτρα (οδοί Ικαρίας και Ζ. Πηγής στα Μελίσσια), χωρίς φυσικά να έχει σταματήσει να λειτουργεί το αρχικό δίκτυο (κολώνες, καλώδια).

Δυστυχώς, η διοίκηση της κ. Κεχαγιά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (προφανώς φοβούμενη να ανοίξει τα θέματα) και προέβη σε ετεροχρονισμένες αόριστες γραπτές απαντήσεις. Για το έργο της αποχέτευσης Καλλιθέας Πεντέλης ότι “εγκρίθηκαν από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και αναμένεται εντός του καλοκαιριού η δημοπράτηση από την ΕΥΔΑΠ”. Για το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων ότι “συνεχίζεται κανονικά στην 1η γειτονιά Μελισσίων και ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προστεθούν συνεργεία για τις δημοτικές κοινότητες Πεντέλης και Νέας Πεντέλης”.
Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης να παρέχει άμεσα λεπτομερή πληροφόρηση για την πορεία αυτών των δύο πολύ σημαντικών έργων υποδομής, αλλά και να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση τόσο στην ΕΥΔΑΠ και στον ΔΕΔΔΗΕ όσο και στους αρμόδιους πολιτικούς φορείς για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση φυσικά και θα σταθούμε αρωγοί. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ταλαιπωρία των κατοίκων στην Καλλιθέα Πεντέλης αλλά και ο κίνδυνος επανάληψης των συνεπειών της ΜΗΔΕΙΑΣ και της ΕΛΠΙΔΑΣ, στο ηλεκτρικό δίκτυο ολόκληρου του Δήμου Πεντέλης, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν.”, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η παράταξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ