Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Επίτιμος Δημότης Παπάγου – Χολαργού ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού τίμησε χθες την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητος Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, όπου στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος ανακήρυξε τον Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη Παπάγου – Χολαργού.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού υπό την διεύθυνση του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης Χριστού Εκκλησίας Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, ενώ ο Κρητικός Καλλιτέχνης Βασίλειος Σκουλάς μαζί με τον συνονόματο εγγονό του ερμήνευσαν ένα Ριζίτικο τραγούδι.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση αποσπασμάτων του έργου «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» από τον Αρχιμουσικό, Πιανίστα και Συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την Υμνωδό Νεκταρία Καραντζή.

Τριάντα Χρόνια στον Χολαργό
Κατά την ομιλία του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής δήλωσε ότι ζει και κινείται τριάντα χρόνια «στην πόλη της κυρά-Φανερωμένης και του Εσταυρωμένου» από όπου και ξεκίνησε για να βρεθεί «στα στήθη της αφρικανικής πραγματικότητας».
«Σήμερα αναπολώ το παρελθόν και οραματίζομαι το μέλλον, μέσα από τη δική σας τιμή και αγάπη στο πρόσωπό μου», σημείωσε ενώ ευχήθηκε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού «να προάγει και να προάγεται προοδεύοντας σε έργα αγάπης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης».

Παρουσίες
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Επίτιμος Δήμαρχος Χολαργού Χαράλαμπος Σκούρτης, ο Επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Βασίλης Ξύδης και ο τ. Δήμαρχος Χολαργού Δημήτρης Νικολάου.
Τον Αρχιεπίσκοπο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης, ενώ παρέστη ο Μητροπολίτης Γεώργιος της Γουϊνέας καθώς και εκπρόσωποι από όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Επίσης ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης (Αρχηγός ΓΕΑ), ο Αρχηγός Στόλου Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης  (Εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΝ) και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Παρέστη επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Αττικής Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης και ο Επίτιμος Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ηλίας Κουτρουμπής.
Την ευθύνη για την οργάνωση και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Αθανασάκου – Μουντάκη.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής
Ο κατά κόσμο Νικόλαος Χορευτάκης γεννήθηκε στην Κρήτη και ολοκλήρωσε τις πλούσιες σπουδές του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Οδησσό. Xειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1975 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1978. Την περίοδο 1975-1985 ως Αρχιδιάκονος και κατόπιν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων, ανέπτυξε σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Στην συνέχεια χρημάτισε Πατριαρχικός Έξαρχος του Θρόνου στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.
Το 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κυρήνης και διορίσθηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Παρθενίου Γ’ στην Αθήνα, τον οποίο συνόδευσε στις ιεραποστολικές αποδημίες του στην Αφρικανική ήπειρο. Το 1997 διορίσθηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν.
Ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση ανεγείροντας Ιερούς Ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία και βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες. Το έτος 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, όπου ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητας 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιλαμβάνουν Νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς.
Το 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ