Ελάτε στην παρέα μας

Παπάγου - Χολαργού

Γέφυρες πολιτισμού εντός και εκτός των συνόρων της χώρας από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εύσημα για την πρωτοβουλία του να οργανώσει την έκθεση «Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο» δέχθηκε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού από τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, και από τους εκπροσώπους εκπροσώπων των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, παρουσία πλήθους κόσμου, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, οποίος στον χαιρετισμό ανέφερε:

“Η έκθεση «Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου – Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο», υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύει και διαφωτίζει με τρόπο άμεσο και συναρπαστικό, μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών της, μια μεγάλη και ευρέως γνωστή στιγμή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας, του πρώτου περίπλου της Γης (1519-1522), αλλά και μια σχετικά άγνωστη ιστορική πτυχή της ελληνικής Διασποράς.

Εννιά τουλάχιστον Έλληνες ναυτικοί, από τη Ρόδο, τη Χίο, το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, ετάχθησαν στην ασύλληπτη σε τόλμη αποστολή, με σκοπό να διασχίσουν όλους τους μεσημβρινούς της Γης.

Πέντε από αυτούς κατάφεραν να συγκαταλεχθούν στους ελάχιστους επιζώντες της. Μεταξύ αυτών ο Φρανθίσκο Άλμπο, τηρητής του Ημερολογίου Ναυσιπλοΐας και αρχιπλοηγός του πλοίου Βικτόρια, του μοναδικού που επέστρεψε στο ασφαλές λιμάνι της Σεβίλλης.

Επέζησε, μετρώντας τον ήλιο στην θάλασσα, αναμετρώμενος με κάθε λογής δυσκολίες. Οδηγός των Ελλήνων στην πρωτόγνωρη αυτή ρότα υπήρξε η μοναδική γνώση της θάλασσας και η εγγεγραμμένη στο κύτταρό τους δύναμη της επιβίωσης. Μια δύναμη που την μετέτρεψαν σε ισχύ ενάντια στον φόβο. Έγιναν έτσι οι νέοι Αργοναύτες, άχρονοι εξερευνητές αψηφώντας τον χρόνο και άχωροι αναζητητές στις άγνωστες και σκοτεινές θάλασσες του κόσμου”.

Συνέχισε αναφέροντας: “Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τη δύναμη των ιδεών και της συνεργασίας της ίδιας της Ευρώπης με συνεκτικό ιστό τον κλασσικό πολιτισμό: Η οδυσσειακή ελληνική ναυτοσύνη, ως απαύγασμα πολιτισμικής εμπειρίας και γνώσεων, συναντά στην Αναγέννηση, -όπως συνέβη νωρίτερα στην Αρχαία Ρώμη και αργότερα στον Διαφωτισμό- τον πολιτισμό της Λατινικής Ευρώπης. Μεταλαμπαδεύει έτσι νέες αξίες και ιδέες: κυρίως, αυτή της αναζήτησης της γνώσης και της αυτογνωσίας μέσω μιας νέας «πορείας» ή “derrotero”, με την υπέρβαση του mare nostrum και τον αυτοπροσδιορισμό της νέας αναδυόμενης Ευρώπης στον μεγάλο «καθρέφτη» του Νέου Κόσμου.

Συγχαίρω θερμά τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και της ανά χείρας έκδοσης, καθώς και τους συνδιοργανωτές, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο”.

 

Ο Δήμαρχος Χολαργού – Παπάγου Ηλίας Αποστολόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό.

Ευχαρίστησε Τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κο Ιωάννη Χρυσουλάκη, για την παροχή της Αιγίδας του Υπουργείου Εξωτερικών στο εγχείρημα και τον Διευθυντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Φραντσέσκο Νέρι κ.ά.

Έπειτα, ο Διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Φραντζέσκο Νέρι απηύθυνε επίσης χαιρετισμό:

“Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ξεχωριστές ευχαριστίες στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Μια συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού που ξεκίνησε πέρυσι με μια εξαιρετική συναυλία στο κηποθέατρο. Είμαι ευγνώμων που αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και πλέον έχει θεμελιωθεί με γερά θεμέλια. Αυτή η έκθεση επισημαίνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας”.

 

Ο χαιρετισμός της Διευθύντριας υου Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κα Πιλάρ Τένα

“Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνεργασία. Όπως επίσης και την κα Νταλαγιώργου και όλους όσους εργάστηκαν και παρήγαγαν αυτή την εξαιρετική έκθεση. Αυτή η έκθεση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα αφιέρωμα στους ανθρώπους που ένωσαν τις τρεις μεσογειακές χώρες, μέσα από τα ταξίδια τους”.

Την εκδήλωση των εγκαινίων πλαισίωσε μουσικά σολίστ Μιμή Ρουφογάλη και ο τενόρος Γιάννης Κάβουρας και προβλήθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Ισπανού ελληνιστή Pedro Olaya, «Francisco Albo, οι Έλληνες ναυτικοί του πρώτου περίπλου της Γης».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ