Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“Υιοθέτησε. Μην αγοράζεις”: Το μήνυμα της ημερίδας υιοθεσίας στο Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ημερίδα για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού 19ης Μαΐου 1919 από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη σε συνεργασία με το “Φιλοζωικό σωματείο Νίκαιας & Κερατσινίου”, τον σύλλογο “Αδέσποτοι εθελοντές Μοσχάτου-Ρέντη & όμορων δήμων” και τον σύλλογο “Φοβισμένα Αδεσποτάκια Νεάπολης” (Neapolis stray tails).

Με την παρότρυνση “Υιοθέτησε. Μην αγοράζεις” οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες υιοθεσίας ζώου, για την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, για τη συμβολή των πολιτών στην ευζωία αυτών, αλλά και για τους τρόπους ενίσχυσης της υπεύθυνης ιδιοκτησίας υιοθεσίας ζώου, το οποίο θα διαβιεί κυρίως μέσα στην οικία τους. Μάλιστα, προς τον σκοπό της υιοθεσίας υπήρχε διαθέσιμο στον χώρο της εκδήλωσης το ειδικό έντυπο υιοθεσίας αδέσποτου ζώου, σχετικό πληροφοριακό υλικό, ενώ εξειδικευμένοι εκπρόσωποι απαντούσαν στα ερωτήματα του κοινού.

Στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Νικόλαος Άννινος, καθώς και η Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ειρήνη Βαλλιανάτου. Επίσης, το παρόν έδωσαν: ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιώργος Λεγάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ηλίας Βακαλάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Βασιλική Μουταφίδου, η Διευθύντρια Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Κατερίνα Καπίρη, ο Τμηματάρχης Περιβάλλοντος, Ανδρέας Τσακλίδης, ο βουλευτής ΝΔ Β’ Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο πολιτευτής Β’ Πειραιά, Κούλης Βρεττάκος, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ηλίας Σάμιος, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος κοιμητηρίου Σχιστού, Δημοσθένης Σταματάτος.

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Νικόλαος Άννινος, αναφερόμενος στις ενέργειες του Δήμου είπε: «Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη, ως αρμόδια αρχή για την φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών ορίων του, έχει προβεί σε σύνταξη μελετών και παρακολούθηση εργασιών, σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021, οι οποίες διασφαλίζουν την ευζωία, την αποτελεσματική διαχείριση και παράλληλα τον περιορισμό νέων αδέσποτων ζώων με συνεχείς και εντατικές στειρώσεις.
»Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος έχει ήδη συντάξει μελέτες και αναμένει την έγκριση προγράμματος για την αγορά οχήματος περισυλλογής αδέσποτων ζώων, το οποίο θα φέρει κλουβιά μεταφοράς σκύλων, σκάνερς, γάντια, παγίδες, κά., καθώς και την έγκριση προγράμματος για ενέργειες φροντίδας των ζώων, όπως στείρωση, αιματολογικές εξετάσεις, παρασίτωση, κλπ»

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκαν οδηγίες συμπεριφοράς και αντίδρασης πολιτών σε περίπτωση συνάντησης με αδέσποτο σκύλο, από την Πρόεδρο της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου, Ειρήνη Βαλλιανάτου, η οποία αναφερόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία για τους αδέσποτους και μη σκύλους, δήλωσε : «Υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού, στείρωσης, τσιπαρίσματος και περίθαλψης δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. αν κάποιος από εσάς συναντήσει κάποιο αδέσποτο σκυλί θα πρέπει να επικοινωνήσει κατευθείαν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ώστε να ειδοποιηθεί το ΔΙΚΕΠΑΖ και να πάρει αυτό το ζώο για έλεγχο υγείας, να κάνει εξετάσεις, κτλ. Αν κάποιος από εσάς συναντήσει κάποιο αδέσποτο που έχει ατύχημα ή είναι άρρωστο πάλι επικοινωνεί με τον Δήμο, ακόμα και αν είναι ημέρα και ώρα που δεν είναι εργάσιμη. Υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το ζώο αυτό σε κτηνιατρείο, ώστε να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες και την πρώτη εργάσιμη να το παραλάβει το ΔΙΚΕΠΑΖ από εκεί. Ο Δήμος διαθέτει πρόγραμμα το οποίο αφορά σε μοίρασμα στους φιλόζωους που έχουμε
καταγεγραμμένους στις καταστάσεις μας τροφών είτε για σκυλιά είτε για γατιά όταν ο Δήμος κάνει ενέργειες για υιοθεσία ζώων έχει φροντίσει το ζώο να έχει κάνει τις εξετάσεις και τα εμβόλια του και να είναι στειρωμένο, ενώ ο υποψήφιος ιδιοκτήτης υπογράφει κάποιο ‘συμβόλαιο υιοθεσίας αδέσποτου’. »

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι κάτοικοι του Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι.Ρέντη μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος :
Τμήμα Περιβάλλοντος, Μπιχάκη 8, τκ, 18233, Ρέντης, στα τηλέφωνα 2132004860 και 2132004848 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] και [email protected]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ