Ελάτε στην παρέα μας

Νίκαιας - Άγιου Ιωάννη Ρέντη

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης στο Χ-τύπο: “Αυτό είναι το κορυφαίο έργο της θητείας μου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, επικεφαλής της παράταξης στην ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ, “Νέα Αυτοδιοίκηση”

Ο Χ-τύπος έχει την χαρά να φιλοξενεί, σε μία πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, τον δήμαρχο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος στον πλούσιο απολογισμό του έργου του στο δήμο ξεχωρίζει ως κορυφαίο έργο της θητείας του, το Δίκτυο 17 χιλιομέτρων μόνο για ποδήλατα και πεζούς από τον Ρέντη μέχρι τη Νεάπολη της Νίκαιας.

Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία των προσλήψεων, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο δήμος της Νίκαιας – Α. Ι. Ρέντη αλλά όλοι οι δήμοι της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Ιωακειμίδης έχοντας διατελέσει Πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και ως επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης στην ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ, “Νέα Αυτοδιοίκηση” απαντά στο πως μπορεί να επέλθει η πρόοδος στον θεσμό της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Γιώργου Ιωακειμίδη έχει ως εξής:

 

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας στον Δήμο Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη, στην τρέχουσα θητεία σας.

Όλο αυτό το διάστημα δουλεύουμε για να επιλύσουμε προβλήματα και αδυναμίες που συσσώρευσε το χθες, δουλεύουμε για να δίνουμε πειστικές απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα, δουλεύουμε για να ανοίγουμε δρόμους προς το μέλλον που πραγματικά αξίζει στον κόσμο της πόλης μας.

Ένα όνειρο πολλών ετών για την πόλη έγινε πραγματικότητα. Το Μετρό είναι ένα έργο πνοής που θα ενώνει την πόλη μας με την Αθήνα και μετά από δυο χρόνια θα την ενώσει και με τον Πειραιά. Πρόκειται για ένα έργο που έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να ξαναβρεί τη χαμένη της εμπορική ταυτότητα.

Το κορυφαίο για εμένα έργο της θητείας μου είναι το Δίκτυο 17 χιλιομέτρων μόνο για ποδήλατα και πεζούς από τον Ρέντη μέχρι τη Νεάπολη της Νίκαιας. Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο θα ξεκινά από την οδό Πειραιώς στο Ρέντη, θα φτάνει μέχρι το πρώην κοιμητήριο της Νεάπολης στη Νίκαια και θα διατρέχει ολόκληρη την πόλη. Ολόκληρο το δίκτυο, θα είναι ανεξάρτητο από τη διέλευση των οχημάτων, άρα απόλυτα ασφαλές και θα ξεχωρίζει την όδευση των πεζών και των ποδηλάτων, ενώ το πλάτος του θα κυμαίνεται από 3,75 μέχρι 4,5 μέτρα.

 

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, το δίκτυο θα συνδέει την κεντρική πλατεία, το Δημαρχείο, και τον Προαστιακό. Θα διακλαδώνεται για να περάσει από το αθλητικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», το χώρο ψυχαγωγίας στο Village Park, το «Μάνος Λοϊζος» και τον «Πλάτωνα», το Κρατικό Νοσοκομείο, θα περνά από την Μπελογιάννη για να φτάσει από το Δημαρχείο μέχρι το Σταθμό του ΜΕΤΡΟ και το ιστορικό κέντρο της Νίκαιας, τη Μάντρα, το Μουσείο και το Κηποθέατρο, αλλά και από την Π. Ράλλη, το Περιβολάκι, μέχρι τη Χαλκηδόνα, το Κατράκειο και μέσα από το άλσος του Άγιου Φίλιππου, θα καταλήγει στον μεγάλο χώρο πρασίνου και αναψυχής που θα δημιουργηθεί στο πρώην κοιμητήριο της Νεάπολης. Η μελέτη προβλέπει ειδικό οδόστρωμα, φυτεύσεις πρασίνου και νέο χαμηλό και ψηλό φωτισμό Led.

Ακόμη, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε το «Σπίτι της Άρσης Βαρών» στο οποίο λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 20 αίθουσες διδασκαλίας και 4 εξοπλισμένα εργαστήρια για τους 1.100 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσης 6.000 τ.μ. περιβάλλοντος χώρου ενώ σε διαδικασία δημοπράτησης είναι η μελέτη διαμόρφωσης και αξιοποίησης των υπολοίπων 24.000 τ.μ. που θα εξυπηρετούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Έχουμε ολοκληρώσει μελέτες για την τοποθέτηση Led στην πόλη καθώς και για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σχολεία και δημοτικά κτίρια.

Επιπροσθέτως γίνεται μια συζήτηση για ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούσαν να μας δώσουν άλλες δυνατότητες. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ανακαινίσεις των αθλητικών υποδομών της πόλης. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις στα γήπεδα «Μελισσουργός», «Π. Νικολαΐδης», Νεάπολης, στο κλειστό γήπεδο «Μάνος Λοϊζος», στο κολυμβητήριο «Πλάτωνα» και προχωράμε σε μια σειρά παρεμβάσεων σε όλα τα μικρά γήπεδα της πόλης. Με δυο γήπεδα (μπάσκετ και τένις) έχει ξεκινήσει το έργο ανάπλασης του παλαιού νεκροταφείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 600.000€ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στο νότιο τμήμα του παλαιού νεκροταφείου, πίσω από το 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.

Έως το τέλος του 2022 ο Δήμος μας θα αποκτήσει θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η πόλη μας έχει ενταχθεί το πρόγραμμα «Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» το οποίο εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο και ανέρχεται στο ποσό των 74.400 €. Σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπονται 105 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης υπαίθριους και στεγασμένους.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ο δήμος και πώς προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;

Δυο είναι τα προβλήματα που «καίνε» όχι μόνο το Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη αλλά τους δήμους όλης της χώρας. Πρώτον είναι το θέμα των προσλήψεων που αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Αν σκεφθεί κανείς ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2008, μεσολάβησαν τα μνημόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε.

Ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να έρθει με ένα «γερασμένο» προσωπικό. Για παράδειγμα στο Δήμο μας έχουν συνταξιοδοτηθεί 300 υπάλληλοι και στη θέση τους έχουν έρθει 80. Η αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα και η ταχύτητα στη λειτουργία της δημοτικής μηχανής έχουν ανάγκη από ένα μόνιμο προσωπικό που να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις ενός μεγάλου δήμου , όπως είναι ο Δήμος μας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το πρόγραμμα αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο αν και έχει εξαγγελθεί πριν από δυο χρόνια δεν έχει προχωρήσει.

 

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον της πανδημίας να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Η αλήθεια είναι ότι βγαίνοντας από τα μνημόνια, ο κόσμος είχε άλλες προσδοκίες, πίστευε ότι θα ζήσουμε καλύτερες μέρες και ερχόμενος ο κορωνοϊός τα γκρέμισε όλα. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε το αίσθημα του φόβου και να το μετατρέψουμε σε χρόνο ωφέλιμο για έργα στην πόλη.

Η πανδημία μας δυσκόλεψε γιατί έπρεπε να διαχειριστούμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σ ’αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο φροντίσαμε η αυτοδιοίκηση να συντονίσει το βήμα της με τους ρυθμούς των νέων δεδομένων.

 

 

Πιο συγκεκριμένα προχωρήσαμε σε τρία αντιπλημμυρικά έργα, δυο στη Νίκαια και ένα στον Αγ. Ι. Ρέντη , συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ.€.
Δεν σταματήσαμε τα έργα σε πλατείες και δρόμους. Ακόμη προχωρήσαμε στη λειτουργική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Οι υπηρεσίες του Δήμου με εντατικούς ρυθμούς ολοκλήρωσαν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στο μεγαλύτερο εύρος της πόλης έγιναν διαμορφώσεις πρασίνου σε κάθε πρόσφορο ελεύθερο χώρο

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με τρεις μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις όπως, είναι, τα Απορρίμματα, οι Έξυπνες Πόλεις και το Ενεργειακό. Για τις «έξυπνες πόλεις» έχει εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα 320 εκ€ για τον εκσυγχρονισμό των Δήμων και αυτό θα μας δώσει τεράστια ανάσα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ αλλά χρειαζόμαστε μηχανικούς για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Όσον αφορά στα απορρίμματα έχουμε μείνει πίσω στο να πείσουμε τους πολίτες να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση αλλά εμείς συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς για την αισθητική βελτίωση στην εικόνα της πόλης προσβλέποντας σε εκσυγχρονισμένες μεθόδους ανακύκλωσης.

 

Είστε από τους μακροβιότερους δημάρχους της χώρας και εκτός της αναγνώρισης των δημοτών σας έχετε καταφέρει να κερδίσετε και την εκτίμηση των συναδέλφων σας, ανεξαρτήτων κομμάτων. Πως βλέπετε την πρόοδο του θεσμού της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;

Η πρόοδος στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επέλθει αν δεν αλλάξουμε εμείς οι αιρετοί τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε. Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι το «σκαλοπάτι» για την κεντρική πολιτική σκηνή. Παρόλα αυτά όμως, οι δήμαρχοι, πρέπει να έχουν πολιτική τοποθέτηση, πολιτικό κριτήριο και να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες που τους εμπιστεύονται.

Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός καθημερινής μάχης και φορέας εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο αν οι παρεμβάσεις μας δεν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αυτοδιοικητικής λειτουργίας που να είναι ευέλικτο, λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό και ανοιχτό στον κοινωνικό έλεγχο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ