Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

ΚΚΕ: “Να παραμείνει κοινόχρηστος ο χώρος στην πλατεία Γεννηματά στη Ν. Φιλαδέλφεια”

Δημοσιεύθηκε

στις

Να παραμείνει κοινόχρηστος ο χώρος στην πλατεία Γεννηματά στη Ν. Φιλαδέλφεια ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Αναλυτικά:

«Η πλατεία Ειρήνης, Γ. Γεννηματά ή Κάκκαβα είναι η μοναδική πλατεία που διαθέτει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στην περιοχή “Κάκκαβα” ή “Ειρήνης”, δηλαδή στη μοναδική συνοικία του δήμου που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Άλσους και του ρέματος Ποδονίφτη, όμορα με τον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική συνοικία στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, όπου κατασκευάστηκαν πολυώροφες πολυκατοικίες, 6 και άνω ορόφων, χωρίς να αφήνουν ίχνος ακαλύπτου – ελευθέρου χώρου, από τον τότε φερόμενο ιδιοκτήτη Δ. Κάκκαβα το 1980.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής έγινε φανερό ότι διαμορφωνόταν μια πυκνοκατοικημένη, ανήλια γειτονιά χωρίς τον παραμικρό δημόσιο – κοινόχρηστο χώρο, αναγκαίο όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενοίκων και ιδιοκτητών των διαμερισμάτων των ογκωδέστατων πολυκατοικιών Κάκκαβα, αλλά και αναγκαία για την ασφάλειά τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως οι καταστροφικοί σεισμοί που έχουν πλήξει τον συγκεκριμένο δήμο. Με αυτή την κατάσταση να διαμορφώνεται, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ώστε το μη κατασκευασμένο οικόπεδο να μετατραπεί σε πλατεία – ελεύθερο χώρο – χώρο εκτόνωσης και αναψυχής των περίοικων. Με την με αριθμό 22974/318/1985 απόφαση Νομάρχη Αθηνών (ΦΕΚ 494/Δ/1985), το οικόπεδο ΟΤ 448Θ κηρύχθηκε απαλλοτριωτέο λόγω ρυμοτομίας, για δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πράσινου.

Καθώς η γη αποτελεί εμπόρευμα, έκτοτε δρομολογήθηκαν μια σειρά αρνητικές εξελίξεις που προκάλεσαν την ακύρωση του χώρου από κοινόχρηστο χώρο σε οικοδομήσιμο οικοδομικό τετράγωνο και την αναγνώριση του φερόμενου ιδιοκτήτη λόγω της εγγραφής στο Κτηματολόγιο.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να παραμείνει ο χώρος αυτός κοινόχρηστος-πλατεία, αφού, μάλιστα, είναι και ο τελευταίος εναπομείναντας ελεύθερος χώρος της περιοχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστος-πλατεία για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ