Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ζώα συντροφιάς: Δράσεις ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσει τα φαινόμενα εγκατάλειψης των ζώων αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, Δημοτικοί Αστυνομικοί του Δήμου με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και της πενταμελούς επιτροπής, αρμόδιας για την παρακολούθηση του προγράμματος του Δήμου, ξεκινούν το επόμενο διάστημα ενημερωτικές δράσεις και ελέγχους σε σημεία της πόλης για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όπως αυτές απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμιμη κατοχή, ηλεκτρονική ταυτότητα, υποχρεώσεις ιδιοκτητών, τήρηση κανόνων ευζωίας κ.α.).
Στόχος του Δήμου  Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είναι η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, η τήρηση της νομιμότητας καθώς και η εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων.
Ο ιδιοκτήτης ενός ζώου συντροφιάς, είναι υποχρεωμένος για τη σήμανση και την ευζωία του ζώου του.
Το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που χορηγείται από τον κτηνίατρο, προσκομίζεται και πρωτοκολλείται στο Δήμο.

Οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

  1. Φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
  2. Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
  3. Να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο του.
  4. Να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
  5. Nα γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο.
  6. Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
  7. Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδο του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
  8. Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.

Τα πρόστιμα

  1. Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ):300 ευρώ
  2. Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου:500 ευρώ
  3. Εγκατάλειψη του ζώου:300 ευρώ
  4. Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου:100 ευρώ
  5. Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού:100 ευρώ
  6. Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώο:300 ευρώ
  7. Πρόκληση ζημιών από το ζώο:300 ευρώ
  8. Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας:300 ευρώ
  9. Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας: 30.000 ευρώ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ