Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Σμύρνης

Ο Σ. Τζουλάκης στο Χ-τύπο: “Το τρίπτυχο για την δημιουργία ενός δήμου – πρότυπου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μεγάλο έργο, του νέου κλειστού βιοκλιματικού γυμναστηρίου του Δήμου Νέας Σμύρνης, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Τζουλάκης.

Εξήγησε πως πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο πολλαπλών χρήσεων, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με αυτόνομη ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του και ενημέρωσε ότι θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δράσεις της διοίκησης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Επίσης, ανέφερε συνοπτικά τους επόμενους στόχους της δημοτικής αρχής.

Ακόμη ο κ. Τζουλάκης, σχολίασε τα προβλήματα που προκάλεσε η Απλή Αναλογική στην στην κυβερνησιμότητα του δήμου και ως μέλος της ΠΕΔΑ αναφέρθηκε στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, συνέντευξη του δημάρχου Νέας Σμύρνης, κ. Σταύρου Τζουλάκη, έχει ως εξής:

Αναμένεται άμεσα η έναρξη εργασιών για την κατασκευή του νέου βιοκλιματικού και πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου της Νέας Σμύρνης. Θα μας πείτε συνοπτικά για το χρονοδιάγραμμα του έργου και τι αναμένεται να προσφέρει;

Οι εργασίες του νέου κλειστού βιοκλιματικού γυμναστηρίου του Δήμου μας, θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Θα είναι χωρητικότητας 3.500 θέσεων και θα διαθέτει 320 θέσεις στάθμευσης. Έχει πολυχρηστικό χαρακτήρα και θα φιλοξενεί χρήσεις που έχουν αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο πολλαπλών χρήσεων, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και με αυτόνομη – κατά το δυνατόν – ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του.

Το γυμναστήριο αποτελείται από έναν κεντρικό χώρο, ελάχιστου ελεύθερου ύψους 12,50μ., ούτως ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Σε περίπτωση συναυλίας ή άλλης πολιτιστικής εκδήλωσης, η χωρητικότητα του αυξάνεται ώστε να εξυπηρετεί 5.500 άτομα. Αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες άνω του εδάφους και τρεις στάθμες υπόγειες.

H Αίθουσα Αθλοπαιδιών και γυμναστικής, που καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του κτιρίου, θα χρησιμοποιείται για προπόνηση γυμναστικής, καθώς και για καλαθοσφαίριση και πετοσφαίριση για διεθνείς, εθνικούς και διασυλλογικούς αγώνες, καθώς και για χειροσφαίριση για εθνικούς και διασυλλογικούς αγώνες.

Ο αγωνιστικός χώρος, έχει τη δυνατότητα και τις προδιαγραφές να εξυπηρετήσει και αθλήματα που διεξάγονται σε αγωνιστικούς χώρους μικρότερων διαστάσεων, όπως τα βαρέα αθλήματα (άρση βαρών, πάλη, judo, Tae Kwon Do, καράτε).

 

Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία ο Δήμος Νέας Σμύρνης; Με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;

Από τις αρχές Μαρτίου 2020, όταν δηλαδή η κατάσταση άρχισε να παίρνει τη μορφή πανδημίας και να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, o Δήμος Νέας Σμύρνης εστίασε το ενδιαφέρον του στην προστασία αρχικά και στην υποστήριξη στη συνέχεια όλων των δημοτών. Έμφαση δόθηκε στην τήρηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς και στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου μας με την εξ’ αποστάσεως υποβολή αιτήσεων και διεκπεραίωσή τους. Το βάρος για την προστασία των ευπαθών ομάδων έπεσε κυρίως στις πλάτες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, προτεραιότητα της οποίας ήταν και εξακολουθεί να είναι η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας. Ενισχύθηκαν οι Κοινωνικές Δομές με νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και δημιουργήθηκαν 4 νέες ομάδες παρέμβασης για τους ωφελούμενους. Σε μια προσπάθεια στήριξης των οικογενειών ασφαλίσαμε όλα τα παιδιά για ατυχήματα στο σχολείο, ενισχύσαμε το γραφείο συμβουλευτικής και ψυχικής υγείας, οργανώσαμε διαδικτυακές ημερίδες με θέμα την ψυχική προσαρμογή σε περίοδο κρίσης, ενώ πραγματοποιήσαμε και τις δύο χρονιές καλοκαιρινές διακοπές σε κατασκηνώσεις για τα παιδιά της πόλης μας. Με το άνοιγμα των καταστημάτων προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την τοπική αγορά. Μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη σε όλους τους κατοίκους μηδενίστηκαν στους επαγγελματίες. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι στην κρίση του κορονοϊού κανένας πολίτης δεν ήταν μόνος του, επειδή η Κοινωνική Υπηρεσία και ο Δήμος έπραξαν στο ακέραιο το κοινωνικό τους καθήκον.

 

 

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι για τον Δήμο της Νέας Σμύρνης;

Οι βασικοί μας στόχοι είναι:

  • Καθολική εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) γιατί όπως η Νέα Σμύρνη είναι πρωτοπόρος έτσι πρώτη θα επιστρέψει τον Δημοτικό Χώρο στους πολίτες της.
  • Δημιουργία επαρκών σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τόσο για τον ηλεκτροκινούμενο στόλο των δημοτών όσο και γι’ αυτόν του Δήμου (ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, απορριμματοφόρα κλπ).
  • Στρατηγικός σχεδιασμός και επιχειρησιακός προγραμματισμός για την δημιουργία ενός δήμου πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Πόσο δυσκόλεψε η απλή αναλογική τις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου και γενικότερα την κυβερνησιμότητα του δήμου;

H κυβερνησιμότητα του Δήμου έχει γίνει ομολογουμένως πιο δύσκολη με την απλή αναλογική αλλά τα προβλήματα στο Δήμο μας εστιάζονται στην στείρα αντιπολίτευση που δεχόμαστε συνεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του προγράμματος που είχαμε εξαγγείλει. Είναι γεγονός πως έχει πολλαπλασιαστεί ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων σε βασικά θέματα και αντίστοιχα ο χρόνος υλοποίησης με απροσδιόριστο κόστος εις βάρος των πολιτών.

 

Είστε πολύ δραστήριος και στα θεσμικά θέματα της αυτοδιοίκησης. Πως σχολιάζετε το έργο της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ;

Η ιδιότητά μου ως μέλος της ΠΕΔΑ σημαίνει ότι έχω μια πολύ σοβαρή ενημέρωση από πρώτο χέρι για ό,τι γίνεται ενώ σε ότι αφορά την ΚΕΔΕ υπάρχει συχνή επικοινωνία για θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά κ.ά. Η ΚΕΔΕ λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες κι είμαστε πάντα δίπλα της.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ