Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Νέας Σμύρνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το Δήμο Νέας Σμύρνης, τα εγκαίνια τη νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας.

Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και Κατάθλιψη.

 

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα τα εγκαίνια του Τομέα Υγειονομικής Πρόληψης & Φροντίδας του Δήμου Ν. Σμύρνης, που περιλαμβάνει τα νέα Δημοτικά Ιατρεία, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το ΚΕΠ Υγείας, το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι και το Κέντρο Άνοιας. Διατηρούμε και αυξάνουμε τις κοινωνικές δομές με υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ευελπιστώντας, η τοπική αυτοδιοίκηση να στέκεται αρωγός , όπως χρόνια τώρα, στις ανάγκες της καθημερινότητας των συμπολιτών μας τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της ημερήσιας φροντίδας.Θέλω δε να τονίσω ότι όλες οι δομές αυτές λειτουργούν και συντηρούνται με ίδιους πόρους του δήμου μας.»

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας, «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων. Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 100 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις.» Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από την επιδότηση των ΚΕΠ Υγείας.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Γιατζίδης και δήλωσε «με τη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας και την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Άνοιας σε νέο κτίριο των Δημοτικών Ιατρείων στη πόλη της Νέας Σμύρνης τέθηκε σε λειτουργία ένα πολύτιμο εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί μία καινοτομία του ΕΔΔΥΠΠΥ, με στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών υγείας σε διασύνδεση με τους τοπικούς επαγγελματίες υγείας, προς όφελος της υγείας των πολιτών. Σήμερα θέτουμε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της Πρόληψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.»

Παράλληλα εγκαινιάστηκε και ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια στο Δήμο Νέας Σμύρνης που σκοπό έχει να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοια καθώς και τους φροντιστές τους, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση κοντά στο σπίτι τους. Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά πραγματοποίησε ομιλία στο κοινό για τη νόσο της άνοιας, τους παράγοντες επιβάρυνσης  και τα οφέλη της δομής αυτής που συστήνεται στα όρια του Δήμου.

Τα εγκαίνια της νέας δομής υγείας και πρόληψης «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» στήριξε, με τη παρουσία της η Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κα. Αννα Καραμανλή, και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ