Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Ο Χ. Κανλής στον Χ-Τύπο: “Στόχος μία ορθολογική αντιπολίτευση που θα προσφέρει διέξοδο στη πόλη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο νέος επικεφαλής της «Ενότητας για τη Ν. Ιωνία» κ. Χρήστος Κανλής παραχώρησε συνέντευξη-ποταμό στον Χ-Τύπο, στην οποία μεταξύ άλλων άσκησε δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή, δίνοντας παράλληλα μια πρώτη γεύση στον κόσμο της Ν. Ιωνίας για το τι πρέπει να περιμένει από τον ίδιο και την παράταξή του το επόμενο διάστημα.

Η διαφαινόμενη αποχώρηση του πρώην Δημάρχου και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» κ. Ηρακλή Γκότση, έγινε τελικά πράξη (22/2), παραμένοντας ωστόσο δημοτικός σύμβουλος, με τον κ. Χρήστο Κανλή να παίρνει τη σκυτάλη και ταυτόχρονα να επωμίζεται το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της παράταξης.

Ο κ. Χρήστος Κανλής είναι 42 ετών, Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές και εργάζεται επί 18 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Βρίσκεται στο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας από το 2012 και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, είναι ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία Ν. Ιωνίας και μέλος των Δ.Σ. των τοπικών συλλόγων “Ιωνικός Σύνδεσμος” και “Σύλλογος Σμυρναίων”.

Η συνέντευξη του Χ. Κανλή στον Χ-Τύπο

Αναλαμβάνετε επικεφαλής της παράταξης σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία τόσο για τη χώρα όσο και για το Δήμο λόγω της πανδημίας. Ποιοι είναι οι αρχικοί σας στόχοι τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Πραγματικά αναλαμβάνω την εκπροσώπηση της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» μιας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης της πόλης μας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την πόλη και την χώρα γενικότερα. Οι αρχικοί στόχοι της παράταξης μας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να συσπειρώσουμε πάλι τον προοδευτικό κόσμο της Νέας Ιωνίας και ταυτόχρονα με την εμπειρία μας να κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση, με προτάσεις στη δημοτική αρχή, ευελπιστώντας για αλλαγή πορείας της διοίκησης του Δήμου. Να θυμίσω πως είμαστε η μοναδική παράταξη της Ν. Ιωνίας που έχουμε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα τεχνικά έργα και τη διαχείριση του τομέα καθαριότητας του Δήμου. 

Υπηρετείτε τον χώρο της αυτοδιοίκησης για σχεδόν μία δεκαετία, ενώ παλαιότερα έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να συμμετάσχετε ενεργά στα κοινά της Ν. Ιωνίας; 

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι η δύναμη που δίνει η δημοκρατία στον κάθε πολίτη. Πολιτικά ανήκω στον προοδευτικό χώρο της αριστεράς και της οικολογίας.  Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να ξεφύγουμε από την στείρα κριτική. Έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις, να αναλύσουμε ιδέες και να συμμετέχουμε στην υλοποίηση τους. Αυτή η διαπίστωση έχει ωριμάσει μέσα μου εδώ και χρόνια και προσπαθώ να υπηρετήσω την ζωή μου, τη γειτονιά μου, την πόλη μου και την κοινωνία μας, με δράσεις.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στο Δήμο Ν. Ιωνίας στις τελευταίες εκλογές δημιουργούν διαρκώς εντάσεις και σφοδρές συγκρούσεις στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Πώς κρίνετε μέχρι τώρα τη διοίκηση της κας Θωμαΐδου αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Όπως σας είπα πριν, αναλαμβάνω την εκπροσώπηση της παράταξης της πόλης μας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την πόλη. Δύσκολη όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής διοίκησης της κας Θωμαΐδου.  Μία επίσκεψη στο Δημαρχείο και μία απλή συνομιλία με τους εργαζόμενους θα σας δώσουν να καταλάβετε το μέγεθος της προβληματικής διοίκησης. Ένα υπολογίσιμο πλήθος εργαζομένων θέλουν να αποχωρήσουν, με κάθε τρόπο, από το δυναμικό του Δήμου λόγω των διοικητικών αδυναμιών της δημοτικής αρχής. 

Φωτογραφικές προσλήψεις 

Σε αντιπαραβολή όλων των παραπάνω αναφέρω το θέμα των ημερών για τον Δήμο μας. Τις φωτογραφικές, προσωπικές, προσλήψεις στις οποίες προχώρησε η κα Δήμαρχος, με μία προκήρυξη που ήταν σε ισχύ ένα Σαββατοκύριακο. Με προσωπική επιλογή και διαδικασίες, express, προσέλαβε για 8 μήνες και για δεύτερη φορά, μέσα στη θητεία της,  κατά κόρον συγγενείς και φίλους αιρετών και μελών της διοίκησης της, όπως φάνηκε από τα ονόματα που πρόσφατα βγήκαν στη δημοσιότητα αλλά και από την παραδοχή όλων αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο προγραμματικό επίπεδο από την κα Δήμαρχο δεν έχουμε δει καμία σοβαρή επένδυση και πρόοδο. 

Τεχνικά έργα και ανακύκλωση

Τα μεγάλα Τεχνικά Έργα που σχεδίασε και χρηματοδότησε η διοίκηση του κ Γκότση και της κας Δούρου αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ένα  καθεστώς αβεβαιότητας γιατί η κα Δήμαρχος εμφανίζει διάθεση για αλλαγές. Συγκεκριμένα, δεν αρνείται ότι σκοπεύει να αλλάξει τους εγκεκριμένους και χρηματοδοτημένους σχεδιασμούς των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων με τελικό στόχο να χτίσει Δημαρχείο, στο σημείο άνω του υπόγειου parking, όπου τα σχέδια προβλέπουν πλατεία. Στον τομέα της ανακύκλωσης, επίσης δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική, καινοτόμα κίνηση. Συνεχίζεται η λειτουργία του δικτύου καφέ κάδων, οργανικών υπολειμμάτων που παρέλαβε από την διοίκηση μας και εκεί τελειώνουν όλα. 

Λεωφορεία

Η μοναδική επένδυση που έγινε από την δημοτική αρχή είναι η αγορά λεωφορείων για τη δημοτική συγκοινωνία. Να θυμίσω ότι η νυν δήμαρχος ζήτησε από την προηγούμενη διοίκηση του Ηρακλή Γκότση να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης δανείου για την προμήθεια λεωφορείων για να τα  αγοράσει η νέα διοίκηση. Ο κος Γκότσης σαν απερχόμενος δήμαρχος το σεβάστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η προμήθεια να γίνει τώρα με διαδικασίες ανάθεσης λόγω κορωνοϊού που δεν είναι ότι καλύτερο.

Μπλόκο Καλογρέζας

Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες τις κινήσεις της Δημοτικής αρχής που αφορούν το μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας. Το 2017, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι επικεφαλής των παρατάξεων και συγγενείς των θυμάτων, σε μία εκδήλωση μνήμης για τη ναζιστική θηριωδία, φύτεψαν 22 κυπαρίσσια με τα ονόματα των εκτελεσθέντων. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή αφαίρεσε από τη θέση τους τα δέντρα και τα ονόματα που φύτεψαν οι συγγενείς με τους επικεφαλής των παρατάξεων της πόλης μας. Μία κίνηση που αλλοιώνει και βεβηλώνει τον χώρο μνήμης. Ακόμα τόσους μήνες μετά δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τη δημοτική αρχή για να επαναφέρει το χώρο και την ιστορική μνήμη.

Πολιτική ταυτότητα της Δημοτικής Αρχής

Αθροίζοντας τα δεδομένα της διοίκησης Θωμαΐδου συμπυκνώνω την ουσία όλων των παραπάνω στη διαπίστωση ότι η κα Δήμαρχος έχει υιοθετήσει πλήρως τις κυβερνητικές επιλογές και ακολουθεί το πολιτικό και επικοινωνιακό μοντέλο του κ. Πατούλη με κάθε λεπτομέρεια, πολλές φορές αγνοώντας αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντιπολίτευση

Όσον αφορά την ερώτηση σας για την αντιπολίτευση θα σας πω ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι επικεφαλής έχουμε προγραμματικές και πολιτικές διαφορές. Αυτό γίνεται φανερό για τη στάση μας σε διάφορα θέματα του Δ.Σ. όπως για παράδειγμα τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, για τα πανεπιστήμια όπου ο κος Μανούρης δεν πλησίασε την πολιτική μας προσέγγιση. Παρόλαυτα υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι σε θέματα λειτουργίας των θεσμών και των οργάνων του Δήμου όλες οι παρατάξεις εκφράζουν τον κοινό προβληματισμό τους.

Βλέποντας τον προβληματικό χαρακτήρα της διοίκησης Θωμαΐδου, εκτιμώ ότι μία ορθολογική αντιπολίτευση με προτάσεις, αλλά και με διακριτές θέσεις στις τάξεις της θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο στη διοίκηση και άρα στην πόλη αρκεί να υπάρχει διάθεση από τη δημοτική αρχή να ακούσει και να ακούσει έγκαιρα.

Βλέποντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας πώς κρίνετε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

Πολύ σημαντική και επίκαιρη ερώτηση. Σε εθνικό επίπεδο η αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει σημεία ερασιτεχνισμού. Μέτρα μερικού χαρακτήρα με περιοδικότητα όπου έχουν συνταράξει την οικονομική και κοινωνική συνοχή της κοινωνίας. Ξεκάθαρα τα μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας είναι μακριά από την στήριξη ενός δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας. Χαρακτηρίζονται από άρνηση προσλήψεων και ελλιπή  προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού. Στο επίπεδο της Νέας Ιωνίας είχαμε δράσεις αλλά και ελλείψεις.

Παιδεία

Στον τομέα της παιδείας, οι συνθήκες είναι πραγματικά ιδιαίτερες και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι. Η παρέμβαση μιας δημοτικής αρχής θα μπορούσε να είναι καθοριστική αναδεικνύοντας τον θεσμικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιέσαμε στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου για την αυξημένη προσφορά μασκών όπου η δημοτική αρχή αρνήθηκε υιοθετώντας ως επαρκή την προσφορά των γνωστών μασκών σεντόνια. Επίσης θα μπορούσε να γίνει μία οργανωμένη παρέμβαση, δωρεάς tablets ή laptops στους μαθητές της πόλης που τα έχουν ανάγκη για την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων. Μετά από μεγάλη πίεση της αντιπολίτευσης, αυτό έγινε χωρίς την απαιτούμενη καταγραφή των αναγκών που έχει κάθε σχολείο. Δωρίστηκαν 5 tablets ανά σχολείο τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών όπως μας έχουν ενημερώσει οι διευθυντές τους.

Αθλητισμός-ΚΕΒΡΕΦΟ-Σύλλογοι

Ο αθλητισμός και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν παγώσει στο Δήμο μας με αφορμή την πανδημία. Παρόλαυτα, θα μπορούσε να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια για παραγωγή πολιτισμού με χρήση του διαδικτύου. Στην κατεύθυνση αυτή σύσσωμη η αντιπολίτευση πίεσε τη δημοτική αρχή να λειτουργήσει το πρότυπο Δημοτικό Ωδείο με τηλεμαθήματα και το πέτυχε έστω και την τελευταία ώρα καθώς οι εκκλήσεις λάμβαναν χώρα για μήνες. Τονίζω το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας. Στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος πρότεινα στην οικονομική επιτροπή να δωριστούν, στους συλλόγους της πόλης, τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την ακύρωση του θεσμού των “Ιωνικών Ημερών” όπου φυσικά η δημοτική το αρνήθηκε σιωπηρά.

Κοινωνική Υπηρεσία

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και τη βοήθεια των αδυνάτων, η Κοινωνική Υπηρεσία που είναι εδώ και χρόνια καλά οργανωμένη, στελεχωμένη και διαχειρίστηκε τη μνημονιακή κρίση όλα τα προηγούμενα χρόνια έδειξε αντίστοιχο πρόσωπο και λειτούργησε σαν δίκτυο βοήθειας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους, τους προϊσταμένους και τη Διευθύντρια κα Παπαδοπούλου για το ανθρωπιστικό έργο που προσφέρουν στην πόλη μας, τόσα χρόνια τώρα.

Τέλος, με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού για 18 συναπτά έτη, Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την εκπαίδευση στη χώρα και για το πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή. 

Η εκπαίδευση και η επιστήμη των μαθηματικών την οποία έχω σπουδάσει και χρησιμοποιώ καθημερινά, είναι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής μου. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι αυτά στην καθημερινότητα μου. Η εκπαίδευση είναι από τους βασικότερους άξονες προόδου και εξέλιξης για μία κοινωνία. Απαιτούνται βελτιώσεις στο σύστημα παιδείας, εκσυγχρονισμός σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σεμινάρια των συναδέλφων εκπαιδευτικών για να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή, δημόσια διαδικασία μάθησης. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεωρώ πως είναι πολύ υψηλό το επίπεδο των καθηγητών, αλλά και της γενικότερης δομής των ελληνικών πανεπιστημίων, πάντα με εξαιρέσεις, αλλά ο γενικός κανόνας είναι η ποιότητα σπουδών και η ισχύς των πτυχίων. Για το απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως, θα σας απαντήσω με το κοινό ψήφισμα στο οποίο καταλήξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας και αρνήθηκε να ψηφίσει η κα Θωμαΐδου, αλλά και ο κ. Μανούρης.

 Αυτό που χρειάζεται και ζητά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας από την κυβέρνηση ή άλλων παρόμοιων σχεδίων που προτείνονται, ούτε νέα μέσα καταστολής και πειθαρχικές διώξεις φοιτητών.

Αυτό που χρειάζονται και ζητούν είναι Πανεπιστήμια ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν, Πανεπιστήμια της μάθησης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας, Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ