Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Στη Δράση Πιλοτικής Καταγραφής Αστέγων συμμετείχε η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Ν. Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας συμμετείχε στη δράση της Πιλοτικής Καταγραφής των Αστέγων, ως ένας από τους 6 Δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης), οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συμμετέχουν σε αυτή.

Η συγκεκριμένη πιλοτική καταγραφή πραγματοποιείται από το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Η.ΔΙ.Κ.Α. και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία Εργαλείων και Ορισμός Διαδικασιών για την καταγραφή των Αστέγων» συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ – ΕΠΜΔΤ.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής του πληθυσμού των αστέγων που διαβιούν στο δρόμο και εξυπηρετούνται από δομές παροχής υπηρεσιών προς τους άστεγους.

Την μεθοδολογία της καταγραφής έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του Έργου (στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δήμου Νέας Ιωνίας), σε συνεργασία με Επιστημονική Ομάδα του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Η καταγραφή γίνεται μέσω συνέντευξης ή παρατήρησης και τα στοιχεία αποτυπώνονται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή, μέσω τηλεφωνικής συσκευής και αποστέλλονται απευθείας στην Η.ΔΙ.ΚΑ.

Η πιλοτική καταγραφή στον Δήμο Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε από το βράδυ της Τρίτης 15 Μαΐου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 16 Μαΐου. Την απογραφή ανέλαβε ομάδα έμπειρων στελεχών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας με την συνδρομή και εθελοντών εκτός Δήμου (Πάντειο Πανεπιστήμιο και ΕΙΕΑΔ).

Συνολικά στο Δήμο καταγράφηκαν συνολικά πέντε (5) άστεγοι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είχαν εντοπιστεί από Κοινωνικούς Λειτουργούς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και ήδη είχαν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό ποσοστό αστέγων στον Δήμο οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κοινωνικός ιστός της πόλης συνεχίζει να είναι ευαισθητοποιημένος στο θέμα της αστεγίας και βρίσκεται πάντοτε σε στενή επαφή με την Κοινωνική Υπηρεσία την οποία ενημερώνει για περιστατικά αστέγων που προκύπτουν κατά καιρούς.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ