Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ “Δημιουργίας Αλληλεγγύης” και ΛΑ.ΣΥ. Ν. Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ψήφισμα που έφερε η ΛΑ.ΣΥ. Ν. Ιωνίας στο τελευταίο Δ.Σ.(6/7) με τίτλο «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο –έκτρωμα για τις διαδηλώσεις», το οποίο και καταψήφισε η δημοτική παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, έγινε αφορμή για να ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Αρχικά η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας με καυστικό ύφος την στάση της μείζονος αντιπολίτευσης στο θέμα που έφερε στο Δ.Σ. προς ψήφιση, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε δημοτικούς συμβούλους, συγκεκριμένα τον κ. Καναβό και την κα Κλάρα, οι οποίοι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της “με τη στάση τους προσβάλλουν τους αγώνες των μαθητών και των συναδέλφων εκπαιδευτικών για δημόσια-δωρεάν παιδεία”.

Σε ανάλογο ύφος απάντησε η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, αναφέροντας τους λόγους που οδήγησαν στο να καταψηφίσει το συγκεκριμένο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμπληρώνοντας ότι “εργασιακές μάχες δίνουν άλλοι κατ’ ανάγκη και άλλοι κατ’ επάγγελμα”. Παράλληλα, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους δύο δημοτικούς συμβούλους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΛΑ.ΣΥ., λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “έχουν διεξοδικά επιχειρηματολογήσει υπέρ των αγώνων των εργαζομένων και των συναδέλφων τους και μεριμνούν καθημερινά για την ασφάλεια και την προκοπή των μαθητών τους, ενώ με τις πράξεις τους δείχνουν πόσο χωρίς εξαρτήσεις λειτουργούν τόσο οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί όσο και όλα τα μέλη της παράταξής μας.”  

 Oι ανακοινώσεις των δύο παρατάξεων της Ν. Ιωνίας 

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

“Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, στις 6 Ιουλίου 2020, οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” προτείναμε και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Θα περίμενε κανείς ότι σε μια πόλη με τεράστια παρακαταθήκη σε αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, θα ήταν αυτονόητο να καταδικαστεί ομόφωνα το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που επιδιώκει να βάλει φίμωτρο στο λαό, να ενισχύσει την καταστολή. Παρ’ όλα αυτά πέσαμε έξω… Η καταδίκη δεν ήταν ομόφωνη! Η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” του κ. Μανούρη, σχεδόν στο σύνολό της, καταψήφισε.

Ο κ. Μανούρης, ζηλεύοντας μάλλον τη δόξα των “παπαγαλών” του ΣΚΑΪ, αναπαρήγαγε όλη την αντιδραστική κυβερνητική προπαγάνδα περί μειοψηφιών, αναγκαιότητας κατασταλτικών μέτρων κ.λπ. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Μανούρης μετά τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ από τον κ. Πατούλη έχει βάλει στο μάτι και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μιας κι έρχεται και ανασχηματισμός… Να τον ενημερώσουμε, όμως, ότι οι αντιστασιακοί του Μπλόκου της Καλογρέζας δεν πήραν άδεια για να αντισταθούν στους φασίστες κατακτητές, οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα δεν φοβήθηκαν μπροστά στα αντίστοιχα χουντικά διατάγματα και τους χωροφύλακες, οι χιλιάδες λαού και νεολαίας σήμερα που διεκδικούν τις ζωές τους δεν πρόκειται να φιμωθούν! Κι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν “σε γύψο” την ταξική πάλη, αλλά «μείναν με την όρεξη»…

Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες τις ψήφους των 2 εκπαιδευτικών της παράταξης του κ. Μανούρη, δηλαδή του κ. Κανναβού, που ψήφισε “παρών” και της κας Κλάρα που ψήφισε “κατά” του ψηφίσματος, καθώς θεωρούμε ότι προσβάλλουν τους αγώνες των μαθητών τους και των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών για δημόσια-δωρεάν παιδεία, οι οποίοι στο εξής θα απαγορεύονται και θα διώκονται, τη στιγμή που θεωρείται “νόμιμο” από την κυβέρνηση να μπαίνουν κάμερες στις τάξεις, να λείπουν καθηγητές, καθαρίστριες και υποδομές από τα σχολεία, να μετατρέπεται η μόρφωση σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα κ.ο.κ.

Ένα είναι σίγουρο: Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι ο λαός και η νεολαία θα φορέσουν φίμωτρο. Όπως δεν κατάφεραν μέσα στην πανδημία να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζομένων στα super market, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών, συνολικά του λαού, έτσι δε θα το καταφέρουν και τώρα. Ακόμα κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα θα ακυρωθεί στην πράξη. Το δικαίωμά μας στον αγώνα, τη συζήτηση, τη δράση, τη διαδήλωση, την απεργία δεν μας χαρίστηκε, το κατέκτησαν οι λαοί όλου του κόσμου μέσα από πολλούς, διαχρονικούς, αιματηρούς αγώνες! Οι κυβερνήσεις βάζουν στο στόχαστρο αυτά ακριβώς τα δικαιώματά μας γιατί είναι τα δικά μας όπλα στη συλλογική διεκδίκηση, γιατί αυτά φοβούνται. Ενώνουμε την φωνή με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας που απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για τις διαδηλώσεις!”

Η ανακοίνωση-απάντηση της παράταξης του κ. Μανούρη 

“Εργασιακές μάχες δίνουν άλλοι κατ’ ανάγκη και άλλοι κατ’ επάγγελμα

Συγκεχυμένη αντίληψη για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης φαίνεται πως έχουν δυστυχώς ορισμένοι, που αποδίδουν άκοπα χαρακτηρισμούς σε πρόσωπα και παρατάξεις, όταν δεν τους βρίσκουν πλήρως εναρμονισμένους με τις κομματικές απόψεις τους.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας της 6ης  Ιουλίου η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε ψήφισμα προς υιοθέτηση με τίτλο: «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τις διαδηλώσεις» .

Ο επικεφαλής της παράταξής μας Παναγιώτης Μανούρης, τοποθετήθηκε επί του θέματος και αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα που κατά καιρούς δημιουργούνται από εξωθεσμικά ή και φασιστικά στοιχεία, όταν στο περιθώριο μιας κινητοποίησης καταστρέφουν αδιακρίτως περιουσίες, τραμπουκίζουν και τρομοκρατούν.

Βασισμένη σ’ αυτό το σκεπτικό η παράταξή μας καταψήφισε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αντιγράφει απλά ψήφισμα του κόμματός τους. Το ΚΚΕ έχει ιστορία όμως και δεν στοχεύει με τέτοιο τρόπο μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια. Κάποιοι ας το ξανασκεφτούν. Διέπραξαν ολίσθημα, σχολιάζοντας την άποψη συναδέλφων τους με αστεία υπονοούμενα.

Διευκρινίζουμε για μία ακόμη φορά πως δομικό στοιχείο λειτουργίας της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» δεν είναι οι κομματικές ταυτότητες των μελών της, αλλά το κοινό τους ενδιαφέρον για την πόλη και η δημοκρατική τους κουλτούρα. Σε αντίθεση με τις κομματικά ελεγχόμενες παρατάξεις, εμείς διατηρούμε αναλλοίωτο το δικαίωμα της προσωπικής πολιτικής αντίληψης και δεν σκοπεύουμε να το απεμπολήσουμε. Αναφορικά δε, με τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι τουλάχιστον αφελές  να τις θεωρεί «ιδιοκτησία» της οποιαδήποτε δημοτική παράταξη.

Με λύπη λοιπόν, διαπιστώσαμε πως με ένα κρεσέντο έωλων υπαινιγμών στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στοχοποιούνται τόσο ο επικεφαλής μας όσο και δύο εγνωσμένου κύρους εκπαιδευτικοί, Δημοτικοί μας Σύμβουλοι, που έχουν διεξοδικά επιχειρηματολογήσει υπέρ των αγώνων των εργαζομένων και των συναδέλφων τους και μεριμνούν καθημερινά για την ασφάλεια και την προκοπή των μαθητών τους.

Ας ανατρέξουν οι «κατήγοροι» τους στα ψηφίσματα για την «αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών» αλλά ακόμη και στις τοποθετήσεις τους για τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν πόσο χωρίς εξαρτήσεις λειτουργούν τόσο οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί όσο και όλα τα μέλη της παράταξής μας.

Όταν, κύριοι της ΛΑ.Σ.επιχειρηματολογούσε ο επικεφαλής μας για το απαράδεκτο τσουβάλιασμα φασισμού και κομμουνισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν ήταν Γενικός Γραμματέας ή Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;

Αυτό το επίπεδο διαλόγου με τους αβάσιμους χαρακτηρισμούς και τα φληναφήματα για τη δημιουργία εντυπώσεων, μας αδικεί όλους και δεν θα το ακολουθήσουμε. Ο καθένας μας δίνει τις δικές του εργασιακές μάχες. Κάποιοι κατ’ ανάγκη και κάποιοι άλλοι κατ’ επάγγελμα.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ