Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Παναγιώτης Μανούρης: “Η Νέα Ιωνία εμπιστεύεται το πρόγραμμά μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαντήσεις σε όλα τα σημαντικά θέματα δίνει μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” εξηγεί για ποιο λόγο έχει πολωθεί τόσο το προεκλογικό κλίμα στην πόλη, αναφέρεται στο θέμα των συνεργασιών που είναι πιθανό να προκύψουν λόγω της Απλής Αναλογικής και ιεραρχεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Νέα Ιωνία.
Ακόμη ο κ. Μανούρης παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο δήμος αλλά και γενικότερα το μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθήσει αν θα βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο μετά τις εκλογές.

Απομένουν ελάχιστες μέρες πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου και φαίνεται πως το κλίμα στη Νέα Ιωνία έχει πολωθεί. Βγάλατε μία ανακοίνωση για συκοφάντες και λασπολόγους. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Είναι η προσφιλής πρακτική των παράκεντρων εξουσίας. Όταν βλέπουν πως οι σχεδιασμοί δεν τους βγαίνουν, αρχίζουν να εκτοξεύουν λάσπη. Δεν είναι του ήθους μου να τους ακολουθήσω στον κατήφορό τους, αλλά δεν πρόκειται και να αφήσω ανυπεράσπιστο τον εαυτό μου και την παράταξή μου. Τους προειδοποίησα απλώς, πως θα κινηθώ νομικά αμέσως μετά τις εκλογές. Έχουν την αφέλεια να πιστεύουν πως διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, στήνοντας fake news και γεμίζοντας τα social media με ψεύτικα προφίλ και κατασκευασμένα δημοσιεύματα θα μείνουν στο απυρόβλητο. Δυστυχώς για αυτούς υπάρχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο νόμος περί Τύπου και ο τρόπος να αποκαλυφθούν οι σκευωρίες τους. Δεν πρόκειται να πω περισσότερα πριν τις εκλογές. Ως άνθρωπος κατανοώ πως το παλιό, το λερωμένο, το ανεπαρκές και το φθαρμένο έχει κάθε λόγο να αντιστέκεται. Όμως εδώ κάποιοι υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η Νέα Ιωνία και η προοπτική της. Αυτό με νοιάζει και κανένας βρώμικος πόλεμος δεν πρόκειται να με σταματήσει. Η πόλη πρέπει να ανασάνει και θα τιμωρήσει μόνη της όσους της κλέβουν το οξυγόνο.

Ο Κλεισθένης επιβάλλει συνέργειες την επομένη των εκλογών. Πιστεύετε πως θα υπάρξει φόρμουλα συνεννόησης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;
Η παράταξή μου το προηγούμενο διάστημα –και πριν καν υπάρξει η λογική της απλής αναλογικής- ως μείζονα αντιπολίτευση, λειτούργησε στη λογική της συναίνεσης. Έτσι στηρίξαμε κάθε απόφαση που βοηθούσε την προκοπή της πόλης.
Το γεγονός ότι ακόμη κι όταν άρχισε να φυλλορροεί η απερχόμενη Δημοτική αρχή του Ηρακλή Γκότση δεν υπήρξε ζήτημα διοίκησης του Δήμου, είναι αποτέλεσμα της στάσης μας. Μερικοί δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι οι εποχές της στείρας αντιπολίτευσης παρήλθαν ανεπιστρεπτί.
Η απλή αναλογική έρχεται πλέον να καθιερώσει θεσμικά, αυτό που εμείς κάνουμε τα τελευταία χρόνια: τη συνεργασία δηλαδή, με γνώμονα το καλό της πόλης. Προϋπόθεση είναι να βάζεις στην άκρη την μικροπολιτική και τις ιδεοληψίες και να βλέπεις πως το καλό του τόπου χρειάζεται γνώση, σχέδιο και κουλτούρα συνεργασιών.

Μιλάτε συχνά για την εργαλειοθήκη της Έξυπνης πόλης. Εν μέσω κρίσης πόροι για τέτοιου είδους ανάπτυξη της Νέας Ιωνίας υπάρχουν;
Η καραμέλα της κρίσης είναι η βολική δικαιολογία για όσους δεν κατάφεραν να κάνουν έργο. Πέρα από τους κρατικούς και αυτοτελείς πόρους της Τ.Α. υπάρχει πλέον κι ένα πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων, που στηρίζουν δράσεις εκσυγχρονισμού πόλεων. Υπάρχουν ακόμη και συνέργειες ή συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα και τις Επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που μπορούν να βοηθήσουν ένα Δήμο. Κι αυτό δεν επηρεάζει τον Δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών, που παραμένει υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης. Το διευκρινίζω, επειδή κάποιοι λένε τελευταία πως θα παραδώσω δομές του Δήμου σε ιδιώτες. Αυτό δείχνει πόσο ελάχιστα γνωρίζουν τι είναι τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) ή πόσο βολικά αγνοούν ότι το κράτος σήμερα φτιάχνει ακόμα και σχολεία στην Κρήτη με ΣΔΙΤ και φορέα ανάθεσης τους Δήμους. Εμείς θέλουμε την πόλη μας σύγχρονη και ακμάζουσα και δεν θα αφήσουμε κανένα πρόγραμμα αναξιοποίητο. Θα δημιουργήσουμε ειδικό Τμήμα στο Δήμο που θα παρακολουθεί τις προκηρύξεις, θα καταθέτει προτάσεις και θα μοχλεύει πόρους.
Ξέρετε, οι πόλεις που προκόβουν πλέον είναι εκείνες που αξιοποιούν την τεχνολογία για να κερδίσουν ευκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών τους. Πόλεις, που σκέφτονται και νοιάζονται για τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Βάζουν καθαρό περιβάλλον και πράσινο στη ζωή του, φτιάχνουν πάρκα και διαδρομές ξεγνοιασιάς, φροντίζουν την καθαριότητα αποτελεσματικά, επενδύουν στον Πολιτισμό και στην ψυχαγωγία, προστατεύουν το περιβάλλον και μειώνουν ρύπους και καυσαέρια, νοικοκυρεύουν τα Εμπορικά σημεία και τα κάνουν ελκυστικά, δημιουργούν υπεραξία με σύγχρονα σχολεία και παιδικές χαρές, επενδύουν στους νέους και φροντίζουν με πραγματική αλληλεγγύη τις ευάλωτες ομάδες.
Αυτό σημαίνει «Έξυπνη Πόλη» κι αυτό σχεδιάζουμε για τη Νέα Ιωνία.

Αν οι κάλπες της 26ης Μαΐου σας εκλέξουν Δήμαρχο, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Η Νέα Ιωνία θα ξαναγίνει Κέντρο Εμπορίου και Πολιτισμού. Το πνεύμα της προκοπής που έφεραν οι Μικρασιάτες ιδρυτές της, πρέπει να επιστρέψει στην πόλη. Η Νέα Ιωνία έχει ιστορία και μπορεί να την αναδείξει. Έχει μνημεία, που δεν αξίζουν λήθη και παρακμή. Έχει Εμπορικό Κέντρο, που πρέπει να ξαναγίνει κόμβος έλξης για όλη την Αττική. Έχει ανθρώπους με μεράκι, που θέλουν να χαμογελάσουν πάλι και να νιώσουν περήφανοι για την πόλη που ζουν. Από την επαφή μου με τον κόσμο είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Ιωνία εμπιστεύεται το πρόγραμμά μας. Δομήσαμε προτάσεις για κάθε πρόβλημα και φέραμε λύσεις και σχέδιο που βασίζεται σε επιστημονική γνώση και εμπειρία. Εν προκειμένω, για να βοηθηθεί άμεσα ο Εμπορικός ιστός χρειάζεται ένα σχέδιο συγκοινωνιακών παρεμβάσεων. Προτεραιότητά μας είναι η επικαιροποίηση των μελετών που θα δώσουν λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, σε συνδυασμό με ένα πλέγμα χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης.
Η πόλη έχει προνομιακά 3 πύλες εισόδου από σταθμούς ΗΣΑΠ που θα αξιοποιηθούν καλύτερα και θα γίνουν πόλοι έλξης, με αστικό πράσινο και όμορφες πεζοδρομήσεις. Παράλληλα, ο σωστός φωτισμός σε συνδυασμό με την καλύτερη αστυνόμευση είναι οι παράμετροι που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη. Θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα και στα δύο. Φωτίζοντας τα σκοτεινά σημεία και τις διαδρομές των πολιτών, θα μειώσουμε την παραβατικότητα. Για τα δε κτήρια σχολείων, τις παιδικές χαρές και τους κοινόχρηστους χώρους θα υπάρξουν και ειδικά μέτρα φύλαξης.
Ζούμε τον αιώνα των πόλεων και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέρα και πάνω από κομματικές επιλογές, οι πόλεις μας πρέπει να αναπτυχθούν και να γίνουν φιλικές προς τους κατοίκους. Το δίλημμα στη Νέα Ιωνία είναι απλό και ξεκάθαρο: αν κάποιος νιώθει ευτυχισμένος με τον τρόπο που εξελίσσεται η καθημερινότητα στην πόλη δεν έχει παρά να κάνει τις ίδιες επιλογές. Αν όμως η εικόνα της πόλης δεν τον ικανοποιεί, θα πρέπει να μας δώσει τη δύναμη να την αλλάξουμε. Εμείς λέμε πως θέλουμε τη Νέα Ιωνία σύγχρονο Κέντρο Εμπορίου, κοιτίδα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τέχνης και τόπο αντάξιο της ιστορίας και των κατοίκων. Ας μας επιλέξουν, όσοι συμφωνούν με αυτό.

Η παράταξή σας έχει την στήριξη δύο κομμάτων: της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ. Τι γνώμη έχετε για τη σχέση των κομμάτων με την Αυτοδιοίκηση;
Τα κόμματα δεν είναι εχθροί ή φίλοι μας. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Δημοκρατικό πολίτευμα και ο τρόπος που ασκείται η Κεντρική εξουσία. Η Αυτοδιοίκηση όμως ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να καταλάβουν όλοι πως είναι άλλο πράγμα. Υπηρετεί το Δήμο κι όχι τη ΒΟΥΛΗ. Πράγματι, την παράταξή μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους δύο κόμματα εξουσίας (η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ). Όμως αυτό απλά επιβραβεύει τους σχεδιασμούς και την πορεία μας. ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ. Παραμένουμε ανεξάρτητοι και ακηδεμόνευτοι. Δέσμευση για μας είναι το καλό της πόλης και τίποτε άλλο. Συσπειρώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε στρατηγικές ανάπτυξης και πορευόμαστε με γνώμονα το πώς η πόλη θα βγει γρήγορα από την παρακμή και θα επιστρέψει στην πρόοδο. Και φυσικά, αν τα κόμματα εκτιμούν την προσπάθειά μας, αυτό μας τιμά. Όμως οι κομματικές ταυτότητες δεν έχουν πια θέση στη διοίκηση των πόλεων.
Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε με κριτήριο την ικανότητα διοίκησης και το πρόγραμμα των συνδυασμών.
Ψήφος ευθύνης είναι να βρει ο καθένας μας ποιος μπορεί να φτιάξει καλύτερα τη γειτονιά του, ποιος μπορεί να δώσει αξία στην περιουσία του και ποιος θα προστατεύσει και θα βελτιώσει τη ζωή του και τις ζωές των παιδιών του. Εμείς, με το χέρι στην καρδιά λέμε πως Ξέρουμε, Θέλουμε και Μπορούμε. Χωρίς ρεβανσισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με γνώμονα το καλό του τόπου και της ζωής μας!

Αν ιεραρχούσατε σήμερα τα προβλήματα της Νέας Ιωνίας ποιο θα βάζατε πρώτο; 
Την καθημερινότητα του πολίτη. Η πόλη μοιάζει βομβαρδισμένη εν καιρώ ειρήνης, καθώς δρόμοι και πεζοδρόμια είναι ασυντήρητα, πλατείες και πεζόδρομοι έχουν εικόνα εγκατάλειψης, ο ελλιπής φωτισμός αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας και την παραβατικότητα, οι παιδικές χαρές έχουν ασυντήρητο ως και επικίνδυνο για τα παιδιά εξοπλισμό και στο Δήμο η «ψηφιοποίηση» παραμένει άγνωστη λέξη. Άμεσο μέλημά μας είναι με απλές παρεμβάσεις να ανακουφίσουμε την καθημερινή ζωή στην πόλη. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων θα δώσει άμεση λύση στην καθαριότητα της Νέας Ιωνίας και ιδίως στο Εμπορικό της Κέντρο Απλές λύσεις βελτίωσης του οδοφωτισμού θα ενδυναμώσουν το αίσθημα ασφάλειας. Βέβαια, οι παρεμβάσεις αυτές είναι απλές ασπιρίνες σε μία πόλη που χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις για να συνέλθει από την παρακμή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ