Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Νέας Ιωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του πλανήτη μας, αλλά και την ενεργοποίηση της πολιτείας για την υιοθέτηση αποτελεσματικότερων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας υλοποιεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές δράσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας βασικό στόχο η Νέα Ιωνία να γίνει μια φιλική πόλη προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Δήμο Νέας Ιωνίας υλοποιούνται οι εξής δράσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του:
🌿 Τοποθετήσαμε κόκκινους κάδους σε διάφορα σημεία της Νέας Ιωνίας, προκειμένου οι κάτοικοι να ανακυκλώνουν μεταχειρισμένα ρούχα και υποδήματα.
🌿 Θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την ένταξη των καφέ κάδων στις γειτονιές της πόλης μας για την χωριστή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων.
🌿 Συμμετέχουμε με μεγάλη επιτυχία στο πρόγραμμα ανακύκλωσης «The Green City» της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
🌿 Αναπτύσσουμε ένα κοινόχρηστο δίκτυο ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, ενθαρρύνοντας τις βιώσιμες μετακινήσεις και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη μας
🌿 Πρωτοπορούμε με την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ελαστικών σε συνεργασία με την εταιρεία Ecoelastika, τα οποία οδηγούνται στην κοκκοποίηση με σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων.
🌿 Συνεχίζουμε το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.), σε συνεργασία με την εταιρεία «ΟΙΚΟ-ΚΥΚΛΙΟΣ ΑΒΕΕ», η οποία έχει αναλάβει την κατ΄ οίκον περισυλλογή των κατεστραμμένων ή μη λειτουργικών ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τη μεταφορά τους σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.
🌿 Καταγράφουμε και περισυλλέγουμε εγκαταλελειμμένα οχήματα από διάφορα σημεία της πόλης, βελτιώνοντας το αστικό περιβάλλον και απελευθερώνοντας θέσεις στάθμευσης.
🌿 Διευρύνουμε το δίκτυο των γεωτρήσεων με σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους εξοικονομώντας υδάτινους πόρους και περιορίζοντας τα έξοδά του δήμου μας.
🌿 Για τα αδεσποτάκια της πόλης μας, υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα προστασίας και περίθαλψης το οποίο περιλαμβάνει κτηνιατρικές υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων, φιλοξενία, πρόγραμμα σίτισης με τη συνδρομή εθελοντών και πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων.
🌿 Διοργανώνουμε τακτικά εθελοντικές δράσεις καθαρισμού στο άλσος Βεΐκου και σε άλλους πράσινους «πνεύμονες» της πόλης μας, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Νέας Ιωνίας.
Με τις πρακτικές της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών:
✅ μειώνουμε τις ποσότητες των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή στο ΧΥΤΑ.
✅ εξοικονομούμε πόρους όπως καύσιμα, νερό και πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή νέων υλικών.
✅ μειώνουμε τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
✅ ελαττώνουμε τα πλαστικά που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αφομοιωθούν.
✅ δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου.
✅ αναβαθμίζουμε αισθητικά με σεβασμό το περιβάλλον.
Καλούμε τους πολίτες να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας www.neaionia.gr ή καλώντας στο τηλέφωνο 2102756000 για τις δράσεις του Δήμου μας προκειμένου να ακολουθούν τις καλές πρακτικές που έχουν ως βασική επιδίωξη ένα υγιές, θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Ας μην το θυμόμαστε μόνο στις καθιερωμένες Παγκόσμιες Ημέρες. Με έργα και όχι με λόγια ας σταματήσουμε να το πληγώνουμε με κάθε μας πράξη.
Οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, καλύτερο, λειτουργικό, βιώσιμο. Τότε θα έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας στον μέλλον του τόπου μας.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ