Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μια σημαντική βραδιά για την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το βράδυ της Παρασκευής, 14 Οκτωβρίου 2022 η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας στο Πνευματικό της Κέντρο, τίμησε τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Σπαρταλήδων από την Σπάρτη της Πισιδίας, δεδομένου ότι η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική για την ίδρυση της πόλης της Ν. Ιωνίας.

Η εκατονταετία έχει ως ημερομηνία εκκίνησης την 14η Οκτωβρίου 1922, όταν ο φλογερός εκείνος «Μωυσής των Πισιδών», ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, αντίθετα στις υποδείξεις των Τούρκων για την διαδρομή τους, κατά την «έξοδο» από την αξέχαστη πατρίδα Σπάρτη, έδινε το σύνθημα να ξεκινήσει η πορεία των γυναικόπαιδων προς την Αττάλεια, κι από εκεί πλέον στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη προσλαλιά του Α΄ αντιπροέδρου της Ένωσης κ. Κοσμά Χατόγλου ο οποίος τελειώνοντας παρακάλεσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ να απευθύνει χαιρετισμό.

Ο σεβασμιότατος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του που παρίσταται σε μια ακόμη σημαντική εκδήλωση της Ένωσης Σπάρτης, σε συνέχεια της συμμετοχής της στις λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον ξεριζωμό των προσφύγων που οργανώνονται με επιτυχία στον δήμο Ν. Ιωνίας από την αρχή του χρόνου και επαίνεσε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ένωσης για τις άρτιες οργανωμένες εκδηλώσεις τους.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Λουκάς Χριστοδούλου. Ο κ. Χριστοδούλου «καθήλωσε» το κοινό με την προβολή σπάνιου υλικού από εικόνες και χάρτες από την ζωή στην αξέχαστη πατρίδα, από την «έξοδο» και την πρώτη εγκατάσταση στη Νέα Ιωνία, σε συνάρτηση με την όλη εικόνα των γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή. Περαιτέρω στο χάρτη  της Ελλάδας απεικόνισε τοποθεσίες που εγκαταστάθηκαν εκτός των Ποδαράδων οι Σπαρταλήδες, ανά την Ελλάδα, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «Νέα Σπάρτη» στην περιοχή Τσοτύλι της Κοζάνης.

 

 

 

 

Ακολούθησε μια εξαιρετική παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο του Παπαϊωακείμ «Αναμνήσεις από την αξέχαστη πατρίδα μου Σπάρτη Μ. Ασίας» από τον κ. Σταύρο Παπαγερασίμου, Γεν. Γραμματέα της Ενώσεως και την κ. Ξένια Παλιόγλου, μέλος του Διοικ. Συμβουλίου, επιλεγμένα από τον πρώτο.

Κατά την εναλλαγή των αποσπασμάτων, ένα λαμπρό 4μελές μουσικό συγκρότημα, απέδιδε σκοπούς και τραγούδια της Μικρασίας. Το αποτελούσαν, οι: Βανέσσα Κουρτέση (τραγούδι), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Στρατής Σκουρκέας (κρουστά) και Παναγιώτη Καϊτατζής (ούτι).

Πλησιάζοντας προς το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Χριστοδούλου παρακάλεσε τον παριστάμενο Επίτιμο Πρόεδρο της Ενώσεως κ. Χάρη Σαπουντζάκη να πει δυο λόγια.

 

 

 

 

Εξαιρετικά συγκινημένος ο κ. Σαπουντζάκης, που κατάφερε να είναι παρών, ευχαρίστησε όλους και είπε: « Η Ένωση σε ένα χρόνο θα γίνει 90 ετών! Από την πρώτη στιγμή όσοι την ίδρυσαν και δεν είναι πια στη ζωή, για ένα πράγμα πάντοτε φρόντιζαν: ό,τι οργανώνουν και παρουσιάζουν στον κόσμο να είναι σοβαρά μελετημένο, σωστά εκτελεσμένο και χρήσιμο για την κοινωνία. Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. διότι τήρησαν και τηρούν αυτόν τον κανόνα. Το ύφος και το ήθος των Σπαρταλήδων δεν επιτρέπει…παρασπονδίες. Συγχαρητήρια στη διοίκηση. Ευχαριστίες σε όλους που με κάθε τρόπο μου δείχνουν την αγάπη τους για την περιπέτεια της υγείας μου».

Ακολούθησε δεξίωση.

Παρέστησαν εκτός των προαναφερθέντων, η αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια δημάρχου κ. Γκέλυ Σακκαλόγου (η δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου ήταν άρρωστη και έστειλε τις ευχές της), ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος ο Πρόεδρος των Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Άγγελος Μελεμενής, ο Πρόεδρος των Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δέσποινα Γεωργαντζή και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Τάκης Κωστιδάκης, η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Ν. Ιωνίας κ. Βέτα Γεωργιάδου, οι πρώην Πρόεδροι: του Φ.Ο.Ν.I. κ. Ν. Χομπάς και του Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ κ. Κ. Τσαγκαράκης, ο Πρόεδρος Βουρλιωτών κ. Φώτης Καραλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας και Πειραιά κ. Κ. Νισκόπουλος, η Πρόεδρος των Μικρασιατών Καλαμάτας κ. Ρούλα Μητράκου, η συγγραφέας κ. Μαρία Βεϊνόγλου, ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καραχάλιος κ.α.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ