Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Με το δεξί μπήκε το 2023 για τα οικονομικά της Νέας Ιωνία – Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποδαρικό με συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων σημαντικών για την πόλη θεμάτων, έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, καθώς διεξήχθη πριν λίγες ημέρες η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς.

Για ακόμη μια φορά, η κατάσταση στο Δ.Σ. χαρακτηρίστηκε από διχασμό και διαφωνίες ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συνέχισαν την… παράδοσή τους που αφορά την καταψήφιση των προτάσεων της διοίκησης, όμως μέσω του “Κλεισθένη” η πρόταση για τον Προϋπολογισμό πέρασε με τις ψήφους της δημοτικής αρχής της κας Δέσποινας Θωμαΐδου.

Θετικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με όσα μας είπε αποκλειστικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, το ποσό του Προϋπολογισμού κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά (συγκεκριμένα στα 45.050.151,64 ευρώ φέτος), κάτι που αποτυπώνει τη σταθερή διαχείριση από το Δήμο, δεδομένου του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και που ορίζει τα έσοδα και τα έξοδα να είναι ισοσκελισμένα.

Ο κ. Χατζησαββίδης ακόμη υπογράμμισε πως δεν έγινε καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη και τόνισε τη μείωση του 10% που έκανε η διοίκηση τη δεύτερη χρονιά της θητείας της, σε αντίθεση με την προηγούμενη που την έφτασε στο 6%.

Επιπλέον, μέσα στη γενικότερη τάση των κυβερνήσεων να μειώνουν τους προϋπολογισμούς προς τους ΟΤΑ, ο Δήμος για μια ακόμη χρονιά θα χρηματοδοτηθεί για τα έργα του από ευρωπαϊκά προγράμματα, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, προγράμματα της Περιφέρειας κ.α. με το μέλλον να προβλέπεται ευοίωνο όσον αφορά τις μελέτες και τα έργα που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Το αντίπαλο δέος

Φυσικά όπως προαναφέραμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” δια στόματος Χ. Κανλή έκανε λόγο για “αντισυνταγματική” διαδικασία αναφέροντας χαρακτηριστηκά σε ανακοίνωση: “Με παράνομο και πολιτικά ανορθόδοξο τρόπο ο Προϋπολογισμός πέρασε από την εκτός συνταγματικού πλαισίου οικονομική επιτροπή και επικυρώνει την καταστροφή όλων των μεγάλων έργων της Νέας Ιωνίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• ελάχιστη στήριξη στον ΟΠΑΝ και τον αθλητισμό και πολιτισμό της πόλης
• μηδενική στήριξη στην Κοινωνική Υπηρεσία η οποία υπολειτουργεί, με ελάχιστο προσωπικό και παλεύει να σώσει το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Ιωνίας, χωρίς βοήθειες. Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στα ΚΑΠΗ, οι εργαζόμενοι με ενημέρωσαν πως το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και πολλά προβλήματα.
Συνολικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν προϋπολογισμό που
• στηρίζεται σε αντισυνταγματικές διαδικασίες
• δεν λύνει σημαντικά θέματα της πόλης όπως η μετεγκατάσταση του στόλου απορριμματοφόρων και άλλα
• δεν έχει προτεραιότητα την στήριξη και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, βασική ανάγκη της εποχής.”

Επιπλέον, η Λαϊκή Συσπείρωση και ειδικότερα ο εκπρόσωπός της κ. Κ. Κατιμερτζόγλου αφού σχολίασε την γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην οικονομία αυτή τη στιγμή αναφέροντας ότι “ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη και οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί”. Όσον αφορά τη βοήθεια προς την πόλη της Νέας Ιωνίας δήλωσε ότι “παραμένει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση στα ίδια ποσά εδώ και πολλά χρόνια” και ότι “τα χρηματοδοτούμενα έργα καθορίζουν οι φορείς χρηματοδότησης”, με αποτέλεσμα έργα επιτακτικής ανάγκης να πρέπει να καλυφθούν από ιδίους πόρους και από δάνεια που θα πληρώσουν οι δημότες. Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της διοίκησης είπε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει εμπόδια στο Δήμο και πως “η δημοτική αρχή δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Είναι πολύ καλή στην στην περιγραφή αλλά μέχρι εκεί. Συνειδητά, ενώ γνωρίζει την αιτία των προβλημάτων και από πού έρχονται τα εμπόδια που συναντάμε και τα αναγνωρίζει, αρνείται να αποκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης”, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι “καλό είναι να αυτοκαλείσαι αυτοδιοικητικός, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύεις”.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ