Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση του ΚΚΕ προς τιμήν των εκτελεσθέντων στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πορεία στις γειτονιές της Καλογρέζας, από την πλατεία Αναπήρων μέχρι το μνημείο των 22 εκτελεσμένων αγωνιστών, ξεκίνησε η φετινή εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι φωτογραφίες των 22 εκτελεσμένων ηρώων του Μπλόκου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Ν. Ιωνίας, Στέργιος Φωτιάδης και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέας της ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες τον ανθρακωρύχων, όπου έξι από αυτούς εκτελέστηκαν από τους ντόπιους συνεργάτες των ναζί. Τόνισε χαρακτηριστικά πώς «οι ανθρακωρύχοι της Αλσούπολης, η εργατική τάξη και ο φτωχός λαός, διάλεξαν τότε τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Οργανώθηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στην διάρκεια της κατοχής για τη λευτεριά και για ένα δίκαιο μέλλον χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση» ενώ «αντίθετα, ο αστικός κόσμος της εποχής, είτε συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, είτε επέλεξε το δρόμο της φυγής μαζί με το χρυσάφι στην Αίγυπτο αφήνοντας το λαό να πεινάσει κατά το φοβερό χειμώνα του 1941 – 1942. Και ορισμένοι από όσους έμειναν, συνέχισαν τηρουμένων των αναλογιών, τη ζωούλα τους, ενώ αρκετοί θησαύρισαν από τη μαύρη αγορά. Διάλεξαν και αυτοί, τη δική τους σωστή πλευρά της ιστορίας…».

 

 

 

Ακόμη, αναφέρθηκε στην Μικρασιατική εκστρατεία λέγοντας πως «…η σωστή πλευρά της ιστορίας σύσσωμου του τότε αστικού πολιτικού συστήματος και του αστικού κόσμου, ήταν η αποστολή το 1919 ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία στο πλάι των αγγλογάλλων για την κατάπνιξη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ήταν η συμμετοχή το 1916 στον Α’ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Με αντάλλαγμα την υλοποίηση της τότε Μεγάλης Ιδέας της αστικής τάξης για την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών ώστε να επεκτείνει τις αγορές της και σε νέες περιοχές όπως αυτή της Μικράς Ασίας…» με τον απλό λαό να πληρώνει τις επιλογές αυτές με το αίμα του, με τον ξεριζωμό από τα εδάφη που ζούσε για χρόνια, με την προσφυγιά».

Με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία είπε πως «…δεν θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών! Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Το πραγματικό δίλημμα είναι με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές. Η εργατική – λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια…» και ότι «…ο αγώνας αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα ευχολόγια και τις κοινοτοπίες άλλων κομμάτων, περί ειρηνικής λύσης και διπλωματίας και άλλα εύηχα, που δεν στοχεύουν τις αιτίες του πολέμου αλλά η μόνη λύση είναι η εργατική – λαϊκή οργάνωση για την αντεπίθεση…».

 

 

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, την ΚΟΒ Καλογρέζας – Αλσούπολης, την ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Νέας Ιωνίας, τον Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και πέριξ και από τους συγγενείς των εκτελεσμένων. Επίσης, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Νέας Φιλαδέλφειας και Νέου Ηρακλείου αντί στεφάνου προσέφεραν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

 

 

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μελωδία του εμβατηρίου «Επέσατε θύματα».
Οι παρευρισκόμενοι ανανεώσαν το ραντεβού τους για το μεγάλο συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Σύνταγμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, την Τρίτη 22/3 και 7.00, με ομιλητή τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ