Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Προϋπολογισμός με διεκδικητικό πρόσημο – Βαρύ “κατηγορώ” της Αντιπολίτευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο N. Ιωνίας (11/12) συζητήθηκε και ψηφίστηκε το κορυφαίο θέμα του θεσμού που δεν είναι άλλο από τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021.

Πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό με σαφώς διεκδικητικό πρόσημο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Δημάρχου κας Θωμαΐδου, ο οποίος στοχεύει κυρίως στη διεκδίκηση νέων πόρων μέσα από διάφορα προγράμματα που τρέχουν και αναμένεται να αποτελέσουν και τη βασική αναπτυξιακή δυνατότητα του Δήμου τη νέα χρονιά. Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν πείσθηκε επ’ ουδενί τόσο από τα λεγόμενα της κας Θωμαΐδου όσο και του Αντιδήμαρχου Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη και καταψήφισε σύσσωμη την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, εκφράζοντας έντονα παράπονα για τη συνολική Διοίκηση Θωμαΐδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Προϋπολογισμός, όπως αναμενόταν, πέρασε με μοναδικούς ψήφους (9) υπέρ αυτούς της Δημοτικής Αρχής, καθώς η αντιπολίτευση σε συνέχεια όσων είχαν προηγηθεί στις συνεδριάσεις για τη ψήφιση των Δημοτικών Τελών και του Τεχνικού Προγράμματος γύρισε ξανά τη πλάτη, ασκώντας παράλληλα δριμύτατη κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή, όλο αυτό το διάστημα που έχει αναλάβει την Διοίκηση του Δήμου.

Α. Χατζησαββίδης: “Διάφανη διαχείριση και πολλές μελέτες για διεκδικήσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δημοσίων Επενδύσεων”

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης στην εισήγηση του θέματος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Τα έσοδα-έξοδα όπως προσδιορίζονται από το κεντρικό κράτος είναι για την πάγια λειτουργία του δήμου και συνεπώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική. Εμείς επιδιώξαμε να μπούμε σε μία αναπτυξιακή διαδικασία και αυτό μπορεί να γίνει με διάφανη διαχείριση και πολλές μελέτες για διεκδικήσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δημόσιων Επενδύσεων. Στο προϋπολογισμό που φέρνουμε προς ψήφιση αυτό κάνουμε και υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα. Φέτος το 2020 εξασφαλίσαμε 1.060.000 ευρώ για αγορά απορριμματοφόρων και μηχανημάτων για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και 620.000 ευρώ για την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου- 1ου Λυκείου που στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθούν. Επίσης αναφέρονται κωδικοί για παροχή υπηρεσιών για σύνταξη και προετοιμασία φακέλων αιτήσεων χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Ηλεκτροκίνηση, για τις έξυπνες πόλεις (smart Cities),  για αστική αναζωογόνηση, για συντήρηση σχολικών μονάδων, για όλα τα δημοτικά κτίρια παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για καταγραφή και κατάρτιση Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ) που είναι προϋπόθεση για να διεκδικήσεις προγράμματα και για πάρα πολλές άλλες δράσεις που θα τις αξιοποιήσουμε, όπως για “ΕΛΛΑΔΑ 1821”, για τα  «απορρίμματα» κα την ανακύκλωση, για την Κοινωνική πολιτική κ.λ.π. Από το Φιλόδημο αξιοποιούμε υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια και παροχή υποστήριξης υπηρεσιών του Δήμου στο πλαίσιο του  χρηματοδοτικού προγράμματος Πράσινου Ταμείου. Από αυτές τις αναπτυξιακές δράσεις θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα για αναπτυξιακά έργα, για Κοινωνικές πολιτικές που θα βελτιώσουν της Ποιότητας ζωής των κατοίκων στη πόλη μας. Ασφαλώς δεν θα είναι τα μοναδικά. Όπου προκύπτουν ευκαιρίες προγραμμάτων θα τις αξιοποιούμε στο έπακρο και με πλήρη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ”.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος εξειδίκευσαν τον Προϋπολογισμό αναλύοντας το οικονομικό σκέλος του και εν συνεχεία κλήθηκαν να απαντήσουν σε σωρεία ερωτήσεων, οι οποίες είχαν να κάνουν με συγκεκριμένους κωδικούς του προγράμματος, διευκρινίσεις για την αξιοποίηση προγραμμάτων κ.α.

Δ. Θωμαΐδου: “Επιτακτική ανάγκη για το Δήμο μας η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων”

Η Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου, αρχικά στάθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, οι οποίες κατέστησαν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Δημοτικής Αρχής ως προς τη σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού και εν συνεχεία ανέφερε το πλάνο του Δήμου για τη νέα χρονιά, το οποίο εστιάζει κυρίως στη διεκδίκηση κοινοτικών προγραμμάτων που επί της ουσίας είναι η βασική αναπτυξιακή δυνατότητα του Δήμου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος: “Ο φετινός προϋπολογισμός παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες είναι αποτέλεσμα μία καθορισμένης θεσμικά στόχευσης που ενσωματώνει γνώμες και προτάσεις των φορέων της πόλης μας και βέβαια όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν και διαμόρφωσαν τις προτάσεις αυτές. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες που συνεργάστηκαν άψογα με τους αιρετούς, προσδιόρισαν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, για μία πόλη ανθρώπινη σύγχρονη καθαρή, κοντά στις ανάγκες του δημότη και του πολίτη. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τον Δήμο μας η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Πράσινου Ταμείου, “Αντώνη Τρίτση”, καθώς επίσης και όλων αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων που αποτελούν επί της ουσίας και την βασική αναπτυξιακή δυνατότητα του Δήμου μας. Για το ερχόμενο έτος θα αξιοποιηθούν έργα αναπλάσεων, η ηλεκτροκίνηση, η ενίσχυση της ψηφιακής πολιτικής και βέβαια οι επισκευές των σχολείων μας που συνεχίζει να είναι βασική μας προτεραιότητα” και συνέχισε αναφέροντας επιπλέον έργα που αναμένεται να επικεντρωθεί η Δημοτική Αρχή τη νέα χρονιά, όπως η ανακύκλωση, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών κ.α.

Παν. Μανούρης: “Προϋπολογισμός της πλάκας που παπαγαλίζει τα διάφορα προγράμματα που θα προκηρυχθούν”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης σε μία μακροσκελής τοποθέτηση εμφανίστηκε λάβρος κατά της Δημάρχου και την πολιτικής που ακολουθεί, αναλύοντας μία σειρά από έργα που η Δημοτική Αρχή είτε δεν έδωσε την απαιτούμενη βαρύτητα είτε δεν ασχολήθηκε καθόλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “η πόλη θέλει μία σοβαρή προσπάθεια αλλαγής σε πολλούς τομείς. Είναι πραγματικά απίστευτο ενώ δεν γνωρίζετε ούτε τα βασικά στους τομείς που διοικείτε ως Δημοτική Αρχή να μας κατηγορείτε ως αντιπολίτευση ότι κωλυσιεργούμε, ενώ μας στέλνετε τον κανονισμό της Οικονομικής Επιτροπής, ο οποίος σε συνδυασμό με τον Νόμο Θεοδωρικάκου σας δίνει την απεριόριστη δυνατότητα να κάνετε ότι θέλετε. Μας φέρνετε έναν προϋπολογισμό-αντιγραφή ενός καθυστερημένου Δήμου που έχει χάσει την μπάλα, χωρίς καμία καινοτομία μέσα. Αντί για μόχλευση πόρων για έργα και υποδομές αναμασάτε τα έργα της Περιφέρειας επί εποχής κ. Γκότση. Προσπαθώ και εγώ και οι συνάδελφοι μου να καταλάβουμε τι ακριβώς θα μελετήσετε μέσω των μελετών που αναφέρετε συνέχεια. Σε τομείς αιχμής αλλά και τομείς καθημερινότητας οι Αντιδήμαρχοι σας δεν μιλάνε, ενώ η Δήμαρχος κάνει υψηλή πολιτική από τα νέα γραφεία στο Δημαρχείο. Μετά από αυτές τις ωραιοποιήσεις της εικονικής πραγματικότητας θα πρέπει να προσγειωθούμε στο ανύπαρκτο σχέδιο για την βελτίωση της πόλης και την ανεπάρκεια της σημερινής μειοψηφίας”. 

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Το διαχρονικό έλλειμμα της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης καλείται να το πληρώσει ο λαός της Ν.Ιωνίας” 

Η ΛΑ.ΣΥ. δια στόματος του επικεφαλής της κ. Κώστα Κατιμερτζόγλου καταδίκασε συνολικά τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους Δήμους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “σταδιακά αποψιλώνουν τους δήμους από κρατική χρηματοδότηση και τους καθιστούν άλλο ένα φορολογικό μηχανισμό στο πλάι του κράτους, μέσω της ανταποδοτικότητας. Αυτό το διαχρονικό έλλειμμα της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης καλείται να το πληρώσει ο λαός της Ν. Ιωνίας μέσα από έναν προϋπολογισμό που αποδεικνύει την υποταγή και την συμμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και του δήμου μας με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό και θεσμικό πλαίσιο, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-22.” 

Χ. Κανλής: “Ευχολόγια και συνεχιζόμενα έργα προηγούμενων Διοικήσεων”

Από μέρους “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κανλής, ο οποίος με την σειρά του κατέκρινε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. “Δεν υπάρχει από την Δημοτική Αρχή καμία διάθεση υπέρβασης. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μία από τα ίδια, χωρίς κανένα έργο πνοής, κανένα οραματικό πλάνο. Ουσιαστικά είναι όλα συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης Διοίκησης, δεν έχει βάλει ούτε ένα λιθαράκι να δούμε κάτι καινούριο, να μπορέσει να πείσει και τους δημότες αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους ότι πραγματικά έχει ένα πλάνο. Αν μπορούσα να βάλω κάποιους τίτλους για αυτόν τον προϋπολογισμό που μας φέρνει η Δημοτική Αρχή θα ήταν: Συνεχιζόμενα έργα της Διοίκησης Γκότση και πάρα πολλά ευχολόγια”. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ