Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Πεδίο αντιπαράθεσης η παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών στους χώρους εστίασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας (25/5) συζητήθηκαν εκ νέου τα μέτρα ελάφρυνσης που καλείται να πάρει ο δήμος για τα μαγαζιά εστίασης, όπως η παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών στα μαγαζιά που επλήγησαν από την πανδημία. Για άλλη μία φορά δεν έλειψαν οι εντάσεις, με αφορμή αυτή τη φορά τη δυσλειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής και την πρόσφατη συνάντηση της δημοτικής αρχής με μερίδα καταστηματαρχών.

Η συνάντηση της δημοτικής αρχής με κάποιους επιχειρηματίες της πόλης (22/5), χωρίς την παρουσία της προσφάτως συσταθείσας διαπαραταξιακής επιτροπής, πυροδότησε εντάσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις και παράλληλα να καταδικάζει την κίνηση αυτή κάνοντας μάλιστα λόγο για εμπαιγμό του Δ.Σ. από την δήμαρχο. Ταυτόχρονα, η παράταξη “Ενότητα για την Ν. Ιωνία” κατηγόρησε την δημοτική αρχή για επιλεκτική αντιμετώπιση των επιχειρηματιών της πόλης, καθώς δόθηκαν υποσχέσεις και οδηγίες μόνο σε συγκεκριμένους τοπικούς επιχειρηματίες αγνοώντας το σύνολο του κλάδου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Κανλής.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης που κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για την καθυστέρηση των ενεργειών της διαπαραταξιακής επιτροπής αρχικά έκανε λόγο για διάφορα προβλήματα τεχνικής φύσεως τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως ένα σημαντικό ζήτημα που υπάρχει στη πόλη είναι ότι τα μαγαζιά εστίασης δεν έχουν έναν οργανωμένο φορέα για να μπορεί να συζητήσει ο δήμος συνολικά. Σχετικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μερίδα επιχειρηματιών της πόλης ανέφερε ότι έγινε με πρωτοβουλία των ίδιων και δεν υπήρχε ουδεμία πρόθεση να υποβαθμιστεί η απόφαση του Δ.Σ., καταλήγοντας στο ότι ο δήμος στοχεύει στο να βοηθήσει οικονομικά όσο το δυνατόν περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν αλλά και τους πολίτες που εν μέσω της πανδημίας έχασαν τη δουλειά τους.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης αναφέρθηκε στη σημασία της διαπαραταξιακής επιτροπής λέγοντας ότι «είχε καταστεί σαφές και από τον κ. Χατζησαββίδη ότι η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί για να μετρήσουμε τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν στον δήμο ώστε να βοηθήσουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες και από εκεί και πέρα να βρεθούμε με τους καταστηματάρχες και εφόσον έχουμε κατασταλάξει και στο οικονομικό κομμάτι να κρίνουμε αν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα ή όχι. Αυτή η σύνθεση αποτελούσε και τον λόγο ύπαρξης της διαπαραταξιακής επιτροπής. Θα έπρεπε αν ξέρουμε ήδη τα όρια και τα περιθώρια μέσω της επιτροπής ώστε να κάνουμε μία ρεαλιστική προσέγγιση, δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, ωστόσο, εμείς θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Η διαπαραταξιακή επιτροπή θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει για να υπάρχει συναίνεση γιατί σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιους. Θα μπορούσαμε να διευθετήσουμε το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων με ένα διαφορετικό τρόπο ώστε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και οι διαφοροποιήσεις και να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών.»

Ο κ. Κατιμερτζόγλου, επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., στην τοποθέτηση του ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους αλλά και των κατοίκων της Ν. Ιωνίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τη λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

Δήμαρχος: “Δεν θέλουμε να αδικηθεί κανένας επιχειρηματίας”

Η κα Θωμαΐδου στη τοποθέτηση της τόνισε ότι πρόθεση του δήμου είναι να μην αδικηθεί κανένας επιχειρηματίας και ανέφερε τις ενέργειες που γίνονται όλο αυτό το διάστημα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. “Την Παρασκευή ήρθαν κάποιοι καταστηματάρχες της Παλαιών Πατρών Γερμανού με τους οποίους έγινε μία συζήτηση, λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου πεζόδρομου, χωρίς να υπάρξουν δεσμεύσεις και φυσικά δεν δόθηκε κάποια έγγραφη ή προφορική άδεια. Την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε κλιμάκιο από τις υπηρεσίες της δημοτικής αστυνομίας της τεχνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας των εσόδων, το οποίο έκανε περιοδεία σε όλη τη Ν. Ιωνία και μας έδωσε κάποιες κατευθύνσεις σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους. Η ΠΝΠ που περιμέναμε έχει έρθει και πλέον όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον τετραγωνικά μπορούν να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά και αφού περάσει από έγκριση της επιτροπής να λάβουν τα επιπλέον μέτρα που αιτήθηκαν για τα μαγαζιά τους. Η κατεύθυνση μας είναι να βοηθήσουμε οικονομικά όσο μπορούμε περισσότερο και σίγουρα δεν θα αδικηθεί κανένας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα πάρουμε, είναι λάθος να μας κατηγορείτε για επικοινωνιακά παιχνίδια. Η πόρτα του Δημαρχείου είναι ανοικτή για όλους.”

Στη συνέχεια επικράτησε μεγάλη ένταση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, με τις παρατάξεις “Δημιουργία Αλληλεγγύη” και “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” να αποχωρούν από τη συνεδρίαση σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση που ακολουθεί η δήμαρχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ