Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Κόντρα δημοτικής αρχής-αντιπολίτευσης για την ετοιμότητα των σχολείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (14/9) επικεντρώθηκε σε θέματα Παιδείας που αφορούσαν κυρίως την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εν μέσω πανδημίας και αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.

Αρχικά η Δήμαρχος, Δέσποινα Θωμαΐδου, ενημέρωσε το σώμα για όλες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής όλο αυτό το διάστημα, τόσο για διάφορες εργολαβίες που σχετίζονται με την συντήρηση των σχολείων της πόλης (υγρομονώσεις, βαψίματα κ.α.) όσο και για το μείζον θέμα της «θωράκισης» των σχολικών μονάδων με υγειονομικά υλικά και απολυμάνσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Η κα Θωμαΐδου τόνισε ότι έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και ο Δήμος έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν προκειμένου να εξασφαλίσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την ελάχιστη δυνατή πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Σχετικά με τον καθαρισμό των σχολείων ανέφερε ότι “με βάση την αναγκαιότητα των σχολικών μονάδων της πόλης εγκρίθηκαν 50 θέσεις καθαριστριών και καθαριστών, εκ των οποίων οι 43 είναι πλήρους απασχόλησης. Οποιαδήποτε έλλειψη προκύψει, την περίοδο προσαρμογής που υπάρχει, θα καλυφθεί. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα για να λύσουμε οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Κόντρα Καναβού-Αλατσίδου για την ετοιμότητα των σχολείων

Μ. Καναβός “Δεν ξέρετε ούτε μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της Παιδείας στην πόλη”

Ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” και διευθυντής στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας,  Μιλτιάδης Καναβός, στην τοποθέτηση του διαφώνησε ανοικτά με τις επιλογές του Υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων και παράλληλα έριξε τα βέλη του προς την δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για ελλιπή προετοιμασίας αλλά και επιλεκτική αντιμετώπιση των σχολικών μονάδων της Νέας Ιωνίας.  “Το υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος με το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζουν να εθελοτυφλούν μπροστά στο ασφυκτικό υγειονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με ξεπερασμένες πρακτικές και αλχημείες. Χρησιμοποιούν την μάσκα ως πανάκεια. Η αδυναμία του Δήμου να διαθέσει κονδύλια για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής είναι φανερή. Ο Δήμος μας δεν έχει καταφέρει να φτιάξει φάκελο για κάθε σχολείο, να ιεραρχήσει τις ανάγκες του και να προσπαθήσει να τις επιλύσει. Μάλιστα, γίνεται διαχωρισμός σχολείων σε “δικά μας και μη” και δημιουργούνται συμπεριφορές εμπάθειας προς ορισμένα σχολεία, ενώ δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και συντήρησης των σχολείων όπως θα έπρεπε. Για μία ακόμη φορά μας αποδεικνύετε ότι ούτε ξέρετε ούτε μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της Παιδείας στην πόλη μας. Ζητάμε να αυξηθούν άμεσα οι προσλήψεις σε αναπληρωτές και καθαριότητα. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και να έχουν την ελάχιστη δυνατή πιθανότητα μετάδοσης του ιού”.

Ε. Αλατσίδου: “Διαδίδετε ψέματα για να δημιουργήσετε εντυπώσεις”

Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ελένη Αλατσίδου, απαντώντας στη σκληρή κριτική του κ. Καναβού, ανέφερε ότι η παράταξη του με ψευδείς ειδήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και αίσθημα ότι ο Δήμος υπολείπεται σε βασικά θέματα, ως προς την ετοιμότητα των σχολείων. “Στα θέματα Παιδείας πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι και να προσέχουμε να πληροφορούμε σωστά τον κόσμο. Στις ανακοινώσεις σας το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο. Τα σχολεία ανήκουν στο υπουργείο εμείς δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία για τον τρόπο λειτουργία τους και τον αριθμό μαθητών. Διαδίδετε συνέχεια για κάποια σχολεία της πόλης ότι δεν έχουν επαρκή ποσότητα αντισηπτικών, ενώ έχουν δοθεί τόσο από το υπουργείο όσο και από τον Δήμο, όπως και μάσκες. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα, ωστόσο, θέλετε να δημιουργείτε την αίσθηση στον κόσμο που δεν γνωρίζει ότι ο Δήμος υπολείπεται σε σοβαρά θέματα ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είτε πρόκειται για αντισηπτικά είτε για θέματα καθαριότητας. Καλό είναι να μην λέγονται ψέματα σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο. Το γραφείο Παιδείας είναι ανοιχτό για όλους σας, να σας δεχτούμε και να σας ακούσουμε, όμως μέχρι τώρα δεν έχει έρθει κανείς. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τα σχολεία κ. Καναβέ, να προσέχετε τα λόγια σας, σε όλα υπάρχουν παιδιά και για εμάς είναι όλα παιδιά της Ν. Ιωνίας.” 

Χ. Κανλής: “Καμιά ουσιαστική κίνηση της δημοτικής αρχής προς βοήθεια των σχολείων της Ν. Ιωνίας”

 Από πλευράς “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” τον λόγο πήρε ο κ. Κανλής που με την σειρά του κατηγόρησε την δημοτική αρχή για έλλειψη πρωτοβουλιών προς όφελος των πολιτών, όπως και για απόλυτη σύμπραξη με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καθημερινά αποδεικνύεται εκτός πραγματικότητας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. “Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα σχολεία, τόσο στον καθαρισμό όσο και εντός των τάξεων με τον αυξημένο αριθμό των μαθητών. Δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική εξωστρεφή κίνηση της δημοτικής αρχής προς βοήθεια των σχολείων της Ν. Ιωνίας. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη συμβασιούχου καθαριστριών δημοτικών κτιρίων, οι οποίοι θα μπορούσαν επικουρικά να βοηθήσουν τους σχολικούς καθαριστές. Η Σχολική Επιτροπή έβγαλε ομόφωνο ψήφισμα που ζητάει από την δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών. Τον Μάρτιο η Ν. Ιωνία πήρε σχεδόν 426.000 ευρώ, έκτακτη ενίσχυση για τον κορωνοϊό, ενώ αν βάλουμε επιπλέον ότι ο Δήμος έχει απαλλαγεί από το δυσβάστακτο δάνειο από την εποχή Χαραλάμπους υπάρχει πλέον μία οικονομική δυνατότητα πολύ αυξημένη στον δήμο. Έχουμε λοιπόν μία δημοτική αρχή με αυξημένες οικονομικές δυνατότητες και ταυτόχρονα μία δημοτική αρχή με πολύ μειωμένα αντανακλαστικά που επαφίεται σε αυτά της κυβέρνησης, τα οποία καθημερινά είναι εκτός πραγματικότητας.” 

Ψήφισμα για διεκδίκηση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στα  σχολεία 

Ψήφισμα για να διεκδικήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας ορθολογικές συνθήκες για την λειτουργία των σχολείων (ολιγομελή τμήματα, μόνιμους διορισμούς επιπλέον εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, επάρκεια σε μάσκες και αντισηπτικά κ.α.) έφερε στο Δ.Σ. η δημοτική παράταξη Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία. 

Θετική παρουσιάστηκε η δημοτική αρχή, ενώ υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος τάχθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία μάλιστα ζήτησε και πέρασε κάποιες τροποποιήσεις ως προς την διατύπωση του.

Αντίθετα, οι αλλαγές που ζήτησε ο κ. Καναβός εκ μέρους της “Δημιουργίας Αλληλεγγύης” δεν έγιναν δεκτές, με αποτέλεσμα η παράταξη του στο σύνολο της να ψηφίσει λευκό, αν και όπως τόνισε ο ίδιος υπάρχει σύμπνοια με την πλειονότητα των διεκδικήσεων που στοχεύει το ψήφισμα.

Τελικά το ψήφισμα πέρασε με 21 υπέρ και 9 λευκά. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ