Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Νέας Ιωνίας: Οι τοποθετήσεις της παράταξης Ενότητα για τη Νέα Ιωνία στην πρόσφατη συνεδρίαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”, με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Κανλή απέστειλε την επισκόπηση της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, με βίντεο από τοποθετήσεις της παράταξης.

Αναλυτικά, η επισκόπηση έχει ως εξής:
“ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

• ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Ποιές ενέργειες έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή για το κορυφαίο ζήτημα της μεταφοράς του Κέντρου Υγείας Νέας Ιωνίας που θα φύγει από το κτίριο της Αλ. Παναγούλη; ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
• ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 1.200.000 ΕΥΡΩ. Έχουν υπάρξει επαφές με την Περιφέρεια Αττικής για το ύψος του κόστους που συνεπάγονται οι αλλαγές της μελέτης του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Ο.Τ. 150; Οι πληροφόρηση από την Περιφέρεια αναφέρουν πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας θα επιβαρυνθεί με κόστος που αγγίζει το 1.200.000 ευρώ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
• ΕΦΕΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Ο Δήμος πρέπει να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που αποδίδει όλη την πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου στην κυριότητα της Εκκλησίας. Ρωτάμε την δημοτική αρχή 1) πότε θα εκδικαστεί η έφεση και 2) αν θα ενισχυθεί η νομική ομάδα του Δήμου για να πετύχει ο Δήμος αλλαγή της απόφασης στο εφετείο. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
• ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ. Ρωτάμε τη δημοτική αρχή αν θα επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για τα μισθώματα ακινήτων που έχουν λήξει. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΦΕΡΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ
• ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ρωτάμε τη δημοτική αρχή γιατί δεν είχε παρουσία στην Ετήσια Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Αττικής ΠΕΔΑ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου στο Γαλάτσι. Εκεί συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα όπως οι προσλήψεις στους Δήμους αλλά και οικονομικά ζητήματα όπως η απόδοση του φόρου 0,5%. Γιατί η δημοτική αρχή ήταν πάλι απούσα και δεν πήρε θέση για τα πολύ σοβαρά ζητήματα των Δήμων; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Δήμαρχος παρακολούθησε τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
(2ο ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ)
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023

Video

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ζούμε σε μία δυστοπική περίοδο.
Πέρασε μία σκληρή δεκαετία με οικονομικά μνημόνια ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενης κακοδιαχείρισης και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών δεκαετιών.
Σήμερα στο τέλος του 2022 βιώνουμε μία οικονομική, ενεργειακή και πολιτική κρίση με τα απόνερα ενός πολέμου στην Ευρώπη.
Η αυτοδιοίκηση συνολικά και οι δήμοι ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης έχουν αποδείξει ότι μπορούν και πρέπει να παίξουν ουσιαστικό ρόλο αναπτύσσοντας τις κοινωνικές τους δράσεις και δημιουργώντας δίχτυ προστασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2019
Τότε η αυτοδιοίκηση και η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας στάθηκαν στο ύψος τους διαβάζοντας τις ανάγκες τις εποχής.
Δημιουργήθηκαν:
–ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, με τεράστιο εθελοντικό κίνημα που τροφοδοτούσε τις ανάγκες πολλών οικογενειών.
–ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
–ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ LED ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και άλλαξε την βραδινή εικόνα της πόλης με τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
–ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, όταν ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν μεγάλες αγορές οχημάτων και εξοπλισμού για τις ανάγκες της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.
–ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
–ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΗΝ ΠΗΓΗ
–14 ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
–800 ΝΕΟΙ ΚΑΔΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΙΑ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
–ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΦΕ ΚΑΔΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
–ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 3Κ, με προσλήψεις 43 μόνιμων εργαζόμενων στην καθαριότητα του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2023
Η περίοδος που διανύουμε σήμερα με τη νέα δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από τελείως διαφορετική φιλοσοφία στην πολιτική του Δήμου μας.
Αυτή η στροφή αφορά την κοινωνική πολιτική αλλά και τους στόχους για την ανακύκλωση που θα έπρεπε να οδηγούν σε περιβαλλοντικά αποτελέσματα και να δημιουργούν εξοικονόμηση πόρων.

Χαρακτηριστικά, αρνητικά:
–ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ.
–ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ, με ελλείψεις αγαθών και υποβάθμιση του ρόλου του.
–ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΟΜΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Κ.Τ.Λ.Π.
–ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, η δημοτική αρχή “κληρονόμησε” έναν πλήρως αναβαθμισμένο στόλο οχημάτων με ελάχιστες ανάγκες, τις οποίες εξακολουθεί να αποτυγχάνει να καλύψει. Υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση για αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, η οποία δεν έχει προχωρήσει, δημιουργώντας κίνδυνο να απολεσθεί η χρηματοδότησή όπως έγινε με το γήπεδο μπάσκετ τύπου μπαλονιού όπου η δημοτική αρχή δεν προχώρησε τις διαδικασίες και τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση.
–ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΥΨΟΥΣ 1.100.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ Η’ ΑΓΟΡΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ,
–ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΛΤΕΚ ΕΝΑΝΤΙ 2.500.000 ΕΥΡΩ
–ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΟΤ 150 ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 1.200.000 ΕΥΡΩ.

ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΣΝΑ
Στο γενικότερο πλάνο διαχείρισης των αποβλήτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί τις ιδιωτικές μονάδες καύσης απορριμμάτων με την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Είναι δεδομένο ότι μιλάμε για «βασική στρατηγική στη διαχείρισή απορριμμάτων», που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μάλιστα έχει κατατεθεί και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Ο δήμος Νέα Ιωνίας κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.
Καμία θεσμική παρέμβαση για όλα αυτά και καμία προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων για το περιβαλλοντικό δράμα που ενορχηστρώνεται.
Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα αντιδρούν, παρεμβαίνουν και εδώ η δημοτική αρχή και το γραφείο τύπου εκδίδει ανακοινώσεις για θρησκευτικές εορτές και για την αλλαγή 4 λαμπτήρων σε μία υπόγεια διάβαση, προπαγανδίζοντας τα αυτονόητα καθήκοντα και αποκρύπτωντας από τον κόσμο τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.
Η δημοτική αρχή παίρνει θέση και συντάσσεται σιωπηρά στις επιδιώξεις Πατούλη και Μητσοτάκη.

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σήμερα (Δευτέρα 14 Νεομβρίου 2022) πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α. στο Γαλάτσι. Στην Ένωση Δήμων Αττικής που πριν λίγα χρόνια ο Δήμος μας παρέμβαινε ουσιαστικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν τις ζωές μας μέσα από το πρίσμα της αυτοδιοίκησης. Μην ξεχνάτε πως ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, ήταν Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. κάτι το οποίο αποδεικνύει τον πάλαι ποτέ βαθμό παρέμβασης στα τραπέζια των αποφάσεων.
Τα θέματα της Γ.Σ. ήταν:
–ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
–ΘΕΣΜΙΚΑ
–ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
–ΙΣΟΤΗΤΑΣ
–ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ Κ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
–ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Μηδενική παρουσία της Νέας Ιωνίας, ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας στη διαδικασία συλλογικών αποφάσεων.
Ελπίζω και εύχομαι πως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η κ. Δήμαρχος, θεσμικά να έχει ουσιαστική παρουσία και όχι μόνο φωτογραφίες πλάι σε υπουργούς και αξιωματούχους.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Συνολικά λοιπόν η πραγματικότητα στην πόλη μας πολιτικά, διαχειριστικά και ουσιαστικά είναι θλιβερή.
Η δημοτική αρχή εμφανίζεται σαν ένας πολιτικός χαμαιλέοντας που όμως αισθάνεται άνετα, ταυτίζεται και ποντάρει σε συντηρητικές πολιτικές.
Κανένας τομέας δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει αναπτυχθεί.
Όλα λειτουργούν αγκομαχώντας και πάντα με προσωπικό χρώμα μικροεξυπηρετήσεων.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η νέα τότε δημοτική αρχή, στην εισήγηση των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2020, είχε μοιράσει μία έκθεση απόψεων του αντιδημάρχου οικονομικών για την ανακύκλωση.
Έχει ενδιαφέρον να το ξαναδιαβάσουμε σήμερα.
Παταγώδης απόκλιση.
Παταγώδης αποτυχία.
Η Δήμαρχος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα κορυφαία ζητήματα της αυτοδιοίκησης και συμπαρασύρει μαζί της τα μέλη της παράταξης της αλλά κυρίως το Δήμο μας.
Η Δήμαρχος εισπράττει δημοτικά τέλη και δεν τα επιστρέφει στους κατοίκους είτε με μείωση των τελών, είτε με επενδύσεις για το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την ποιότητα ζωής.
Όλα λειτουργούν από αδράνεια και από το ενδιαφέρον υπηρεσιακών παραγόντων ενώ οι αιρετοί της διοίκησης σπαταλάνε χρόνο και ενέργεια κυνηγώντας την ουρά τους κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό τους χωρίς την παραμικρή μετατόπιση.
Είναι λυπηρό.
Σε μία τέτοια περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να δείξει τον δρόμο, βάζοντας με σοβαρό τρόπο τις προτεραιότητες.
Με πρόγραμμα και πλάνο να εισάγει ξανά κοινωνικές προτεραιότητες.
Να μπουν μπροστά τα κορυφαία ζητήματα της στήριξης των νοικοκυριών και της ανακύκλωσης.
Με μπροστάρη μία δυναμική και στελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία και Υπηρεσία Καθαριότητας, με σχεδιασμό και επενδύσεις για την ανακύκλωση.
Δεν είναι δυνατόν να κοροϊδεύουμε τους δημότες με ένα ασθενικό, πλέον, Κοινωνικό Παντοπωλείο, αφήνοντας τα τους υπουργού τους κυβέρνησης να μιλάνε για το περιβόητο “Καλάθι της νοικοκυράς” και η αυτοδιοίκηση να παραμένει αδρανής.
Σαν Δήμος Νέας Ιωνίας, έχουμε υποχρέωση και έχουμε τα μέσα να αποτελέσουμε ανάχωμα και να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Το έχουμε ξανακάνει και θα το ξανακάνουμε.
Αυτό το μοντέλο διοίκησης-διαχείρισης είναι πολύ μακριά μας, το καταγγέλλουμε και το καταψηφίζουμε.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ