Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Α. Χατζησαββίδης: “Πεπραγμένα Οικονομικής Επιτροπής Β΄ Εξαμήνου έτους 2021”

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής Β΄ Εξαμήνου έτους 2021 παρουσιάζει ο Αντιδήμαρχοις Οικονομικών του Δήμου Νέας Ιωνίας Α. Χατζησαββίδης:

“Το άρθρο 40 του Ν. 4735/2020, το οποίο τροποποίησε  το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010 – περί αρμοδιοτήτων Οικονομικής Επιτροπής, όπου αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή, δια μέσου του Προέδρου της, υποβάλλει ανά εξάμηνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων, η οποία συζητείται σε Ειδική Συνεδρίαση. Το δεύτερο εξάμηνο  του 2021, όπως και τα προηγούμενα, συνεδριάζαμε ως Οικονομική Επιτροπή κάθε Τρίτη και υλοποιήσαμε 260 πράξεις.

‘Έχουμε κάνει όλους τους εξαμηνιαίους απολογισμούς σε δύσκολο πανδημικό περιβάλλον τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας προέκυψε η ΠΑΝΔΗΜΙΑ με τα πρωτόγνωρα, τεράστια υγειονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, που επηρέασαν αρνητικά την χώρα μας, την λειτουργία του  Δήμου μας, των επιχειρήσεων το ανθρώπινο δυναμικό, εργασιακά, οικονομικά, κοινωνικά. Τηρήσαμε με ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα και κάναμε και μνημόνιο συνεργασίας για τους εργαζόμενους με το Κωσταντοπούλειο Νοσοκομείο (Αγία Όλγα). Αρνητική και σε τούτο το θέμα της πανδημίας η στάση της αντιπολίτευσης με επιθετική κριτική για παραταξιακούς λόγους. Πρωτόγνωρες συνθήκες διαμόρφωσε στην Αυτοδιοίκηση και ο Νόμος του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ που συμβαίνει για πρώτη φορά η, ο Δήμαρχος να μην έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μαθηματικά βέβαιο είναι πως δεν θα μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις οι περισσότερες Δημοτικές Αρχές σε όλη τη χώρα, αν δεν δινότανε αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, την Ποιότητα Ζωής, γιατί δεν υπάρχει κουλτούρα προγραμματικών συνεργασιών στη πατρίδα μας .Αυτό θα κριθεί και στις Εθνικές εκλογές που θα γίνουν με περίπου απλή αναλογική.

Η εχθρική αντιπολιτευτική συμπεριφορά ξεπέρασε ιδεολογικές, πολιτικές, παραταξιακές αντιθέσεις και εντυπωσιάζει ο απόλυτος συντονισμός τους. Μοναδικός τους στόχος η παρεμπόδιση παραγωγής έργου από την Δημοτική Αρχή προς όφελος των συμπολιτών μας, για καθαρά ψηφοθηρικούς και προσωπικούς λόγους. Σύνθημα τους να εμποδίσουμε την Δημοτική Αρχή για να προβληθούμε εμείς!!!  Ότι δεν έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τα 8,5 χρόνια της θητείας της, έχει την απαίτηση να τα κάνουμε  στα δύο χρόνια της θητείας μας.                      Πρόσθετο τεράστιο πρόβλημα η ακρίβεια που φτωχοποιεί και δυσκολεύει τον περισσότερο πληθυσμό, τις επιχειρήσεις τους κρατικούς φορείς λόγω Κυβερνητικών επιλογών που ο πόλεμος επηρέασε καθοριστικά. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι αδύνατο να καλύψει τις υποχρεώσεις μας εάν δεν δοθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις από την Κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα δύο χρόνια καταφέραμε και υλοποιήσαμε πολλά που δυστυχώς καταψηφίστηκαν από την Αντιπολίτευση στη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που μπορείτε να δείτε εδώ.

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές αποφάσεις που αλλάζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας όπως  παρακάτω:

  1. Τα καινούργια Λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι η νέα πραγματικότητα στην πόλη μας.
  2. Εγκρίθηκε από το Ε.Π. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, πρόσκληση ΑΤ 06, το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Νέας Ιωνίας, έκτασης 22 στρεμμάτων και προϋπολογισμού (10) δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σε πρώτη φάση έχουμε τη χρηματοδότηση του συνόλου των μελετών του έργου προϋπολογισμού 440.000 ευρώ και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Το μεγαλόπνοο αυτό έργο αλλάζει την εικόνα της πόλης ενισχύοντας τον εμπορικό κόσμο και τη ζωή των κατοίκων.
  3. Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες το έργο της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Πρόκειται για το πρώτο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου μας με πόρους του ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020. Το έργο αυτό σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας εποχής, σήμερα που αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος μας σχεδιάζει αντίστοιχα έργα και άλλων σχολικών μονάδων, αλλά και δημοτικών υποδομών. Ολοκληρώσαμε την  Κατασκευή – αντικατάσταση εγκατάστασης αντικεραυνικής προστασίας σε σχολικά κτίρια του Δήμου. Συνεχίζεται η ανακαίνιση χρωματισμών και επισκευή υγρομονώσεων σε πολλά σχολικά κτίρια Δήμου Νέας Ιωνίας, εγκρίθηκαν οι μελέτες για υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Νέας Ιωνίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντισεισμική προστασία για τα σχολεία μας. Έγιναν από εμάς οι απολογισμοί πεπραγμένων Σχολικών Επιτροπών Σχολικών Μονάδων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέας Ιωνίας όλων των ετών από το 2011 έως το 2019 που παραμέλησαν οι προκάτοχοί μας. Η αδιαφορία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ανέθρεψε το σκάνδαλο στη Β΄/θμια το 2016 και η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, καταδίκασε όχι μόνο το πρόσωπο που ήταν Πρόεδρος αλλά και την πολιτική τους.
  4.  Την περίοδο της πανδημίας, εμείς ως Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε πέρσι την μείωση των Ανταποδοτικών τελών κατά 10%. Σχετικά με την Ανακύκλωση πετύχαμε:
  • Πήραμε 4 ειδικά πλυντήρια- απορριμματοφόρα από την Περιφέρεια για τους καφέ κάδους, επί πλέον 900 καφέ κάδους και ειδικές συσκευασίες για υλικά ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών, σε εσωτερικούς χώρους που πιλοτικά εφαρμόζονται, στα σχολεία και τα γραφεία. Οι καφέ κάδοι χρησιμοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές και επεκτείνονται στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα επεκταθούν με κίνητρα σε πολυκατοικίες.
  •  Δημοπρατήσαμε για την εκποίηση ανακυκλώσιμων αποβλήτων ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου,
  • Συνεργαστήκαμε με εταιρεία για την εγκατάσταση δικτύου κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων.
  • Πιστοποιήσαμε με όλες τις διαδικασίες τα φορτηγά για την μεταφορά των αδρανών υλικών.
  • Επικαιροποιήσαμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
  1. Ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό και την χωροθέτηση των Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ,Φ.Η.Ο) με διαβούλευση των αρμόδιων φορέων, προϋπολογισμού 59.000 ευρώ από το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Στόχος μας η χρηματοδότηση και της εγκατάστασης των σταθμών φόρτισης, που θα δίνουν τη δυνατότητα, ουσιαστικής εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης στους δημότες μας, που στο άμεσο μέλλον θα κινούνται με ηλεκτρικά οχήματα.
  2. Υλοποιούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) προκειμένου να ολοκληρώσουμε το χωρικό σχεδιασμό του Δήμου μας και να προσδιορίσουμε έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στη πόλη σε ότι αφορά ελεύθερους χώρους ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, το αστικό πράσινο προκειμένου να εξασφαλίσει ο Δήμος χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2025 για σημαντικά έργα που βελτιώνουν την ζωή όλων μας.
  3. ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών η απόφαση ένταξης της πράξης με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Νέας Ιωνίας», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Η χρηματοδότηση του έργου υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 2.036.429,22 € και το φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελείται από τρία (3) Υποέργα:
  4. «Προστασία της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» (469.909,53 €)    2. «Δράσεις προώθησης της αστικής κινητικότητας» (920.686,36 €)    3. «Υπηρεσίες Ψηφιοποίησης Διεύθυνσης Πολεοδομίας, Τεχνικής Υπηρεσίας και Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Ιωνίας» (578.873,33 €), καθώς και τα συνοδά Υποέργο   4. «Δράσεις προβολής και επικοινωνίας» (62.000,00 €) και Υποέργο   5. «Σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης» (4.960,00 €).
  5. Έχουμε υποβάλει αιτήσεις για προγράμματα πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Ήδη πήραμε τα τρία εκατομμύρια όπως προαναφέρω και βγαίνουν αποφάσεις για τα επόμενα.
  6. Ξεχώρισαν οι γιορτές των Χριστουγέννων με τον στολισμό, την φωταγώγηση, την διακόσμηση και το εορταστικό πρόγραμμα.
  7. Η αναλυτική αναφορά στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Β΄εξαμήνου του 2021 όπως εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ