Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Άναψαν τα αίματα στο Δ.Σ. Ν.Ιωνίας με αφορμή την παραχώρηση σχολικής αίθουσας στο ΚΚΕ [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη ένταση επικράτησε στο Δ.Σ. Ν.Ιωνίας, με αφορμή ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, το οποίο αφορούσε την παραχώρηση σχολικής αίθουσας στο ΚΚΕ για την πραγματοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης του κόμματος. Ο κ. Χατζησαββίδης και ο κ. Χαμαλίδης αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ η παρουσία πολλών υποστηρικτών της Λαϊκής Συσπείρωσης στο κοινό της αίθουσας συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης. Τελικά μέσω ψηφοφορίας αποφασίστηκε η παραχώρηση της αίθουσας.

Ο κ. Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος της Λ.Σ., τοποθετήθηκε πρώτος για το συγκεκριμένο θέμα και μεταξύ άλλων ανέφερε: “Φαίνεται ότι υπάρχουν νέα ήθη και έθιμα από την νέα δημοτική αρχή, με δικιά της ευθύνη συζητάμε ως έκτακτο ένα θέμα που εκκρεμεί από τις 7/11 που δεν ζητάει τίποτα παραπάνω από την παραχώρηση μία σχολικής αίθουσας στο ΚΚΕ για την πραγματοποίηση μίας πολιτιστικής εκδήλωσης. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην παραχώρηση της αίθουσας, την οποία παίρναμε και την παραδίδαμε σε άριστη κατάσταση. Η ουσία είναι ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να παραχωρήσει στο ΚΚΕ την αίθουσα και όχι σε οποιοδήποτε κόμμα. Η δήμαρχος και η δημοτική αρχή ψεύδονται, επικαλούμενοι ένα άρθρο του Υπουργείου Παιδείας που λένε ότι απαγορεύει κάτι τέτοιο, κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά στην συγκεκριμένη εγκύκλιο. Η δημοτική αρχή που είναι μειοψηφία προσπαθεί από την αρχή του μήνα με κάθε τρόπο να μην παραχωρήσει την αίθουσα. Με την κα Δήμαρχο προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή, δεν μπορεί να κρύβεται, την καλώ να μας πει αν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται επιδιώκει την σύγκρουση με το ΚΚΕ.”

Αρχικά, από πλευράς δημοτικής αρχής τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Αλατσίδου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το έντυπο που έχουμε εμείς τα λέει λίγο διαφορετικά απ ότι τα λέτε εσείς. Η απόφαση μας ήταν γενικά για τα κόμματα, όταν ζητάνε χώρους σχολείων. Πρότεινα να μην παραχωρούνται κλειστοί χώροι σχολείων γενικά σε κόμματα είτε σε παρατάξεις που λειτουργούν για λογαριασμό δημοτικών οργανώσεων, χωρίς να προσδιορίζουν το ύφος της εκδήλωσης. Γιατί αν θυμάστε όσες φορές σας ρωτήσαμε για αυτή την εκδήλωση δεν δώσατε καμία απάντηση. Είτε ερχόταν το ΚΚΕ είτε ερχόταν το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ η απόφαση θα ήταν η ίδια. Εμείς κάναμε αυτή την εισήγηση, από εκεί και πέρα μπορεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά. Ξεκάθαρη είναι η θέση του Υπουργείου για το πως παραχωρούνται οι αίθουσες των σχολείων” 

Η Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κα Θωμαΐδου, υπεραμύνθηκε της θέσης της λέγοντας: “Όσες φορές έχετε έρθει στο Δημαρχείο έχουμε συζητήσει, οι πόρτες είναι ανοικτές. Μου στείλατε ένα μήνυμα στο τηλέφωνο, δεν περιμένατε να απαντήσω και το φέρατε στο Δ.Σ., είναι άδικο αυτό. Εγώ η ίδια σας είπα ότι την δίνουμε σε δημοτικές παρατάξεις, αλλά αν υπάρχει άλλος χώρος εκτός από τα σχολεία θα ήταν προτιμότερο γιατί υπάρχουν λειτουργικά έξοδα. Υπάρχουν δημοτικοί χώροι που μπορείτε να κάνετε ανά πάσα στιγμή εκδηλώσεις. Είπαμε να εφαρμοστεί ο νόμος γενικά για τα σχολεία γιατί υπήρχαν και πολλές αντιδράσεις από γονείς. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε πρόβλημα με τον χώρο, τον χρησιμοποίησαν και άλλες δημοτικές παρατάξεις στο παρελθόν και εσείς πολύ περισσότερο και εμείς μία φορά, δεν αντιλέγω στο να μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε. Δεν είχαμε πρόβλημα, το δημιουργήσατε όμως εκ των ουκ άνευ. Δημιουργείτε εντυπώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος.”  

Υπέρ της παραχώρησης Μανούρης και Γκότσης 

Από πλευράς του ο κ. Μανούρης, επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη»,  παρουσιάστηκε θετικός στην παραχώρηση του χώρου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο γινόταν και στο παρελθόν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση, ενώ ανέφερε ότι κακώς έγινε τόσο μεγάλο θέμα. Με την σειρά του ο πρώην Δήμαρχος κ. Γκότσης δήλωσε ότι είναι κάτι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, καθώς στο παρελθόν δεν έφταναν ποτέ τέτοια θέματα στο συμβούλιο. Παράλληλα, επισήμανε ότι και στο παρελθόν έχουν δοθεί αίθουσες σε κόμματα, σε εκλογικές διαδικασίες κομμάτων και σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τραμπούκοι και “κομμένα πόδια”

Τα αίματα άναψαν για τα καλά, όταν τον λόγο πήρε ο κ. Χατζησαββίδης, ο οποίος ενώ ξεκίνησε να μιλάει δέχτηκε φραστική επίθεση από τον κ. Χαμαλίδη της Λ.Σ., με αφορμή την αρνητική στάση του για την παραχώρηση της αίθουσας. Ο κ. Χαμαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά “Από τα 18 σου χρόνια εκπροσωπείς τα κόμματα και τώρα λες έξω τα κόμματα από τις αίθουσες, θα έπρεπε να ντρέπεσαι, θα σου πέσουν τα μαλλιά με αυτά που λες”. Ο κ. Χατζησαββίδης ανταπέδωσε λέγοντας: “Τους λεκτικούς τραμπουκισμούς σου να τους κάνεις αλλού και όχι να φέρνεις εδώ 20 άτομα για να κάνεις τον τραμπούκο”. Σε εκείνο το σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στην αίθουσα. Μάλιστα, μέρος του κοινού που ήταν φιλικά προσκείμενο στην Λ.Σ., νιώθοντας προσβεβλημένο, διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα στον κ. Χατζησαββίδη για τους χαρακτηρισμούς του. Παρά τις συστάσεις του κ. Κουλούρη, ο κ. Χαμαλίδης αρνήθηκε να σταματήσει και πρόσθεσε “σε μερικούς θα τους κοπούν τα πόδια με αυτά που λένε”. Ο κ. Χατζησαββίδης του απάντησε ανάλογα, λέγοντας ότι είναι ένας τραμπούκος και τίποτα περισσότερο, όπως και ότι δεν καταλαβαίνει από απειλές. Τον τελευταίο λόγο στην σφοδρή λεκτική σύγκρουση που προηγήθηκε είχε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, διευκρινίζοντας ότι η έκφραση του για “τα κομμένα πόδια” είχε πολιτική χροιά.

Ψηφοφορία για την παραχώρηση της σχολικής αίθουσας 

Όταν μετά από ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία σχετικά με το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την παραχώρηση της σχολικής αίθουσας. Από τους 36 παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους, υπέρ ψήφισαν οι 33, κατά 2 και 1 λευκό.

Η τοποθέτηση της Δημάρχου για το θέμα 

Η στιγμή της έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης των δύο δημοτικών συμβούλων

Η αντίδραση του κοινού 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ