Ελάτε στην παρέα μας

Μοσχάτου - Ταύρου

Ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου στην πρόσφατη (26/2/2019) συνεδρίασή του, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, ζητώντας εκ νέου την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Κατά την εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση και οργάνωση της ευρύτερης περιοχής κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922 και μέχρι τα τέλη  της δεκαετίας του 1990. Επίσης, κατά τη διάρκεια των χρόνων της Κατοχής (1941-1947) υπήρξε έδρα της «Εθνικής Αλληλεγγύης», της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, στεγάζοντας τα κοινωνικά συσσίτια και εξασφαλίζοντας τη γενική συμμετοχή των κατοίκων του Ταύρου. Έχει χτιστεί στο μέσο της συνοικίας με τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου και στέγαζε υπηρεσίες σχετικές με τη διαβίωση και καθημερινότητα των προσφύγων μέχρι και τη δεκαετία του 1960, οπότε και μεταφέρθηκαν οι τελευταίοι κάτοικοι των οικισμών στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

Από το 1977  χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

Η ιστορική διαδρομή του κτιρίου είναι εκείνη που υποδεικνύει και τον κατάλληλο τρόπο αξιοποίησής του καθώς είναι ένα ακίνητο που θα μπορούσε:

  • Να στεγάσει Μουσείο Εθνικής Αλληλεγγύης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
  • Να αποτελέσει Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής και δίκαιης κοινωνικά ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής Αθήνας –Πειραιά. Στην οργάνωση της λειτουργίας της θερμοκοιτίδας μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής, Πάντειο και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
  • Να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτισμού, στεγάζοντας τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Δήμο έχει υποστηριχθεί και από τον π. Δήμο Ταύρου, αλλά και από τον ενιαίο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου είχε αποστείλει επιστολή για το θέμα και στον π. Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2013.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου ομόφωνα και προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα αποσταλεί στη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχει ζητηθεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου, συνάντηση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου εκφράζει έντονα την αντίθεσή του στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο Δήμος μας διεκδικεί την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο και θα περίμενε το διαχρονικό αυτό αίτημα τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου να είχε ήδη ικανοποιηθεί. Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να επανεξετάσουν τη στάση τους προκειμένου να παραχωρηθεί ο χώρος στο Δήμο μας και να αξιοποιηθεί, προς όφελος του Δημοσίου και των κατοίκων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Ζητάμε επιτακτικά να παραχωρηθεί ο χώρος αυτός στο Δήμο μας και για το σκοπό αυτό θα προβούμε σε παράσταση στη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στους αρμόδιους Υπουργούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ