Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Μεταμόρφωση: Πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα παραβατικότητας παιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Προς την οριστική λύση φαίνεται πως οδεύουν τα προβλήματα παραβατικότητας, από παιδιά γυμνασίου και λυκείου, που αντιμετώπισε η πόλη της Μεταμόρφωσης, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Το θέμα τέθηκε με παρουσίαση αρκετών περιπτώσεων παραβατικότητας από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Νεκτάριο Γεροστάθη, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε στην τοποθέτησή του: “Ευτυχώς, στη γειτονιά μου κατάφερα και το έλυσα το πρόβλημα της παραβατικότητας. Μία παρέα από το γυμνάσιο της περιοχής ενώνεται με μία παρέα από το Ηράκλειο και δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Εγώ κάλεσα μία φορά την αστυνομία, η οποία ήρθε και μαζί με τον γονιό κάποιου από τα παιδιά και τις συζητήσεις που έγιναν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στην Καποδιστρίου. Δυστυχώς, είχαν προλάβει και είχαν βάλει φωτιά – πέρυσι αν θυμάμαι καλά – σε εφτά κάδους στη Μεταμόρφωση και κινδύνεψαν να πάρουν φωτιά και δέντρα σε κάποιες περιπτώσεις. Είχαν σπάσει και όλους τους κάδους στην Καποδιστρίου”.

Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης που ηγείται ο κ. Σάββας Νάνος, κάλεσε την δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων, την αστυνομία και τους γονείς. Μάλιστα, ο κ. Γεροστάθης έκανε αναφορά και για μία φωτιά που μπήκε πρόσφατα σε αυτοκίνητο στον Άγιο Κωνσταντίνο λέγοντας πως “δεν μπήκε τυχαία” και “το ίδιο βράδυ έβαλαν φωτιά και στην Βάρναλη”. Ενώ σχολιάζοντας την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι με την οποία συνεργάζεται ο δήμος ανέφερε: “Εννοείται πως η εταιρεία σεκιούριτι δεν κάνει τίποτα. Απλά περνάει και φεύγει. Αν ισχύει αυτό που έμαθα. Προχθές ο οδηγός του αυτοκινήτου σεκιούριτι σταμάτησε για να κάνει παρατήρηση σε παιδιά που είχαν παραβατική συμπεριφορά στο 6ο Δημοτικό και τον “μουντάρανε”.”

Δήμαρχος Μεταμόρφωσης: “Έχουν ελαχιστοποιηθεί τα φαινόμενα παραβατικότητας – Αντιμετωπίσαμε τα παιδιά με ευαισθησία και ενημέρωση”

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, απάντησε στα όσα ανέφερε ο κ. Γεροστάθης, τονίζοντας αρχικά πως ο δήμος έχει άμεση και ακριβή εικόνα των προβλημάτων που δημιουργούνται και αυτό οφείλεται στην εταιρεία σεκιούριτι, η οποία ενημερώνει αμέσως για ότι συμβαίνει και εξήγησε πως θα μπορούσε να υπήρχαν πολλά περισσότερα φαινόμενα παραβατικότητας, καθώς όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος “με την έγκαιρη προειδοποίηση, έχουμε καταφέρει να προλάβουμε μέχρι και φωτιά στο δημοτικό σχολείο και γενικότερα έχουμε γλιτώσει πάρα πολλά”. Ακόμη ο δήμαρχος συμπλήρωσε για την εταιρεία σεκιούριτι ότι οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία τους και τους προσφέρει ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας, καθώς είναι πολύ σημαντικό να περιπολούν στην πόλη σε όλες τις γειτονιές, κατά την διάρκεια της νύχτας, τα οχήματα της εταιρείας σεκιούριτι και να ενημερώνουν άμεσα για ό,τι συμβαίνει.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης υποστήριξε ότι καταστολή οι σεκιούριτι δεν μπορούν να κάνουν, καθώς δεν είναι αυτός και ο ρόλος τους. Όπως τόνισε ο κ. Σαραούδας αυτόν τον ρόλο τον έχει μόνο η αστυνομία και για αυτό ο δήμος πιέζει συνεχώς για καλύτερη αστυνόμευση από την ΕΛΑΣ και είναι διαρκώς σε συνεργασία. Μάλιστα, ο δήμαρχος ενημέρωσε πως μετά από πολύ αγώνα είναι κοντά στο να αυξηθούν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ σε συγκεκριμένες περιοχές (2ο Γυμνάσιο, Μπιζανίου, Μποφίλια κ.α.). Ενώ ο δήμαρχος τόνισε ότι μέχρι και την Τροχαία έχει πιέσει ώστε να κάνει έλεγχο από τις έντεκα έως τα μεσάνυχτα εκεί που υπάρχουν προβλήματα.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος έθεσε ένα συνολικότερο πλαίσιο στα φαινόμενα της παραβατικότητας, τα οποία θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο και ίσως ακόμα πιο αυξημένο σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ειδικότερα, ο κ. Σαραούδας υπογράμμισε τα εξής: “Ζούμε και κινούμαστε μέσα στην πόλη. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι ερχόμαστε από μία πανδημία και ένα λοκ ντάουν. Από μία δηλαδή πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, η οποία είχε και ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες παιδιών τα οποία επιδίδονται σε παραβατικές συμπεριφορές. Άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες. Πρέπει να ξέρετε πως τα περισσότερα παιδιά είναι από τη Μεταμόρφωση. Είναι δικά μας παιδιά, μικρής ηλικίας και δεν γίνεται να έρθει η αστυνομία και να προχωρήσει σε τέτοιου είδους καταστολή που κανείς μας δεν θα ήθελε για τα παιδιά. Προσπαθούμε με ενημέρωση των γονιών τους, των σχολείων και γενικά μέσω της οδού της ενημέρωσης και με τη συνεργασία της αστυνομίας να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Και θα πρέπει να ξέρετε πως έχουν ελαχιστοποιηθεί. Υπάρχουν ακόμα λίγα βέβαια αλλά το σημαντικότερο είναι πως καταφέραμε να τα ελαχιστοποιήσουμε χωρίς βία και καταστολή. Αυτό ήταν το σημαντικότερο σε μία κοινωνία σαν τη δική μας για να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε δείχνοντας την απαραίτητη ευαισθησία στα παιδιά που και αυτά ταλαιπωρήθηκαν τόσο από τις συνέπειες της πανδημίας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ