Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δήμος Μαραθώνα: Ο απολογισμός του έργου του ενάντια στη “Μήδεια”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε απολογισμό του έργου του για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια” προέβη ο Δήμος Μαραθώνα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Από το προηγούμενο Σάββατο 13/2/2021 και για τις επόμενες 7 ημέρες (μέχρι σήμερα),  είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στο δρόμο σε μέγιστη επιφυλακή, με συνεχόμενες δράσεις και πολυσύνθετες παρεμβάσεις, για την εφαρμογή και το συντονισμό των ενεργειών του επιχειρησιακού πλάνου αντιμετώπισης των πολλαπλών  και δυσεπίλυτων προβλημάτων που προκάλεσε το καιρικό φαινόμενο ΄΄ΜΗΔΕΙΑ΄΄. 

Οι μεγάλης διάρκειας και έντασης χιονοπτώσεις έπληξαν μεγάλες εκτάσεις του δήμου μας, πρωτίστως τον Βαρνάβα, το Γραμματικό, το Καλέντζι, το Κάτω Σούλι, αλλά και τον Μαραθώνα, καθώς και τις πλαγιές της Πεντέλης (Ανατολή, Αγία Μαρίνα, Προβάλινθος) μέχρι και το Νέο Βουτζά. Το αλάτι με το οποίο εφοδιάσαμε τους κατοίκους όλων των περιοχών του Δήμου πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο, έπιασε τόπο, γιατί ανεξάρτητα έντασης χιόνισε παντού.  

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ.  Στέργιος Τσίρκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας  κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης, πριν ακόμα ξεσπάσει η κακοκαιρία, συντόνισαν τις δημοτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Δικτύων και Καθημερινότητας κ. Χρήστο Στάμο και τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Έργων κ.Βαγγέλη Σωτηρίου. Στο δύσκολο έργο μας, είχαμε συμπαραστάτες στο πεδίο των επιχειρήσεων όλους τους λοιπούς Αντιδημάρχους και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.   

Προβάλαμε έγκαιρα και με σαφήνεια τις απαιτήσεις μας, αναλαμβάνοντας πλήρως κάθε ευθύνη, χωρίς να  μας αποπροσανατολίσει το «πιγκ πογκ» των αρμοδιοτήτων  και συνεργαστήκαμε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΛΛΑΣ, τη ΔΕΔΔΗΕ, το ΓΕΣ, τον ΣΠΑΠ και τους εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς ΠΥ.Σ.ΕΘ. και Σ.Ε.Δ.Μ. 

Στην δύσκολη αυτή μάχη διατέθηκαν για όλη την έκταση του Δήμου Μαραθώνος 29 μηχανήματα εκχιονισμού, φορτηγά και οχήματα  υποστήριξης, του Δήμου, της Περιφέρειας του στρατού και ιδιωτών εργοληπτών, με το αντίστοιχο προσωπικό, που εκτέλεσε τα καθήκοντά του με αυταπάρνηση.  

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και χωρίς ατύχημα οριακές καταστάσεις όπως επιχειρήσεις εκχιονισμού σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές με μεγάλες κλίσεις,  μεταφορά καυσίμων τροφοδοσίας των μηχανημάτων  σε μεγάλες αποστάσεις με ολισθηρό οδόστρωμα, πεσμένα δένδρα και καλώδια ρεύματος σε δρόμους κλπ. 

Οι συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν, καθώς το καιρικό φαινόμενο είχε μεγάλη διάρκεια, ένταση και έκταση, συνοδευόμενο από κυρίως μικρής διάρκειας  διακοπές ρεύματος σε όλο το Δήμο. Από την εκδήλωση του φαινομένου και για όλες τις ημέρες ωστόσο, δεν στερήθηκαν το ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις νυχτερινές ώρες.

 

 

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε για λίγο διάστημα ολική και για μεγαλύτερο μερική διακοπή υδροδότησης κυρίως στο Βαρνάβα. Η διακοπή του νερού στο Βαρνάβα δεν θα είχε αποκατασταθεί, εάν 2 εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου δεν είχαν ανοίξει δρόμο 3 χιλιομέτρων, που το ύψος του χιονιού έφθανε μέχρι το 1 μέτρο, ώστε να αποκατασταθεί η ρευματοδότηση του αντλιοστασίου.

Ελάχιστα πριν την έναρξη της έντονης χιονόπτωσης ρίξαμε μεγάλη ποσότητα αλατιού (πάνω από 50 τόνους) στον οδικό άξονα Βαρνάβα-Γραμματικό – Μαραθώνας -Νέος Βουτζάς), ενέργεια που συνέβαλε καθοριστικά στο να διατηρηθεί ανοικτός στο μεγαλύτερο τμήμα του.  

  

Όταν η Περιφέρεια διέθεσε όλες τις δυνάμεις της στην Αθήνα και σταμάτησε να ανταποκρίνεται στον καθαρισμό των κεντρικών αρτηριών ευθύνης της  (Βαρνάβας – Γραμματικού και Καλέτζι  – Μαραθώνα), μηχανήματα του Δήμου μας τους άνοιξαν σταδιακά με αποτέλεσμα να έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίζουμε  τις επιχειρήσεις εκχιονισμού και ρίψεως αλατιού σε Βάρνάβα, Γραμματικό,  Άνω Σούλι και Καλέτζι. Οι παραπάνω αποτελεσματικές παρεμβάσεις μας, συνέβαλαν, ώστε να εξυπηρετηθούν από την Πυροσβεστική όλα τα επείγοντα περιστατικά απεγκλωβισμών. Επιπλέον, συνέβαλλαν στο σταδιακό άνοιγμα όλων των δευτερευόντων οδών και στενών σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με προτεραιότητα τις κατοικημένες. 

Σήμερα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποχιονισμού στο Βαρνάβα, στον οποίο το σύνολο των δρόμων είναι πλέον προσβάσιμοι. Επίσης σήμερα αποκαταστάθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η περαιτέρω προσβασιμότητα του δρόμου Γραμματικό – Καλέντζι. 

Ευχαριστούμε ολόψυχα τους εργαζόμενους του Δήμου μας και όλους όσους συνέβαλαν θετικά στην επίτευξη της τιτάνιας αποστολής μας, να υπηρετήσουμε τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας,  βρισκόμενοι αυτές τις δύσκολες στιγμές με επάρκεια στο πλευρό τους.

Επίσης ευχαριστούμε τους κατοίκους για την υπομονή τους. 

Οι ρίψεις αλατιού θα συνεχιστούν αλλά απαιτείται προσοχή στις μετακινήσεις κυρίως τις νυκτερινές ώρες λόγω παγετού. “

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ