Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

«UpTextile»: Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης συνεργάζεται με τους φορείς TAG GREEN, ΕΔΕΜ (Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών) και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση του έργου «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα – Δίνουμε μια νέα ζωή – UpTextile».

Το έργο υποστηρίζεται επίσης από τη NoWaste21 και την Recycom.

Το έργο «UpTextile» εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021 από το Πράσινο Ταμείο και αφορά στην ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, πολιτών και φορέων σε θέματα, που έχουν να κάνουν με την πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ρούχα, υφάσματα, παπούτσια, ζώνες κ.α.) με παράλληλη πιλοτική εφαρμογή διαλογής στην πηγή των κλωστοϋφαντουργικών.

Οι δράσεις του έργου, που απευθύνονται προς τους μαθητές είναι:

  • Έρευνα για την καταγραφή και αποτίμηση της γνώσης, ενημέρωσης και πρακτικής εφαρμογής των μεθόδων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών στους μαθητές
  • Οδηγός Κυκλικής Οικονομίας για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο οποίος θα μοιραστεί στους μαθητές και περιέχει βασικές πληροφορίες, για τα οφέλη και οδηγίες, για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την αλλαγή συμπεριφοράς, δυνατότητες για επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση (upcycling) και την ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών.
  • Παρουσίαση για μαθητές που αφορά στην “Κυκλική Οικονομία και Μηδενικά Απόβλητα” με ιδιαίτερη αναφορά στα κλωστοϋφαντουργικά, για την οποία η «NoWaste21», μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική εταιρεία, διαθέτει άδεια από Υπουργείο Παιδείας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον χωρίς απόβλητα».
  • Τοποθέτηση κάδων, για συλλογή κλωστοϋφαντουργικών, που θα τοποθετηθούν σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου. Οι μαθητές και το προσωπικό θα μπορούν να τοποθετούν ρούχα, παπούτσια κ.λπ. που δεν χρειάζονται, ώστε αυτά να προωθούνται, για επαναχρησιμοποίηση, μεταποίηση και ανακύκλωση.
  • Δράσεις αναβάθμισης ρούχων – μεταποίησης «upcycling» στο εργαστήριο της TAG Green. Θα γίνει επίσκεψη στο εργαστήριο upcycling της «TAG Green», στην οποία θα συμμετέχουν μαθητές από Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης, ενώ τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε τελικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιούμε κάθε πρόγραμμα και κάθε συνεργασία, προκειμένου να τονώσουμε ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για την ανακύκλωση. Ιδιαίτερα οι μαθητές, που είναι η νέα γενιά του Δήμου μας συμμετέχουν ενεργά σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους φορείς σε αυτό το πρόγραμμα αλλά και τη σχολική κοινότητα για την ανταπόκριση. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για μια ακόμη πιο καθαρή και ακόμη πιο “πράσινη” πόλη.»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ