Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Το «παρών» στην 5η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού έδωσε η Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην 5η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού που πραγματοποίησε ο οργανισμός «Αυτού Μεγαλειότης ο Έλληνας Μετανάστης», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προς τιμήν του απανταχού απόδημου Ελληνισμού, παραβρέθηκε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης και πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, βραβεύοντας διαπρεπείς εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς.

Σε μία βραδιά όπου ξεχείλιζαν ο νόστος και η αγάπη για την Ελλάδα, ομογενείς απ’ όλον τον κόσμο που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό, από τον χώρο της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστήμης και του πολιτισμού, ανταμώθηκαν και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της γης. Τιμητικό έπαινο απένειμε η κ. Πατούλη, στην επιχειρηματία Μαρία Ψώνη, για το σημαντικό φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό της έργο, ενώ εξέφρασε συνολικά τον θαυμασμό της για τη σημαντική προσφορά Ελληνίδων της Διασποράς στο κοινωνικό σύνολο και στη φιλανθρωπία, ανάμεσά τους και στην Ελένη Μπούση, επιχειρηματία και ιδρύτρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος Hippokratic Cancer Foundation.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της σε αυτό το πολιτιστικό gala – αφιέρωμα στην Ελλάδα των έξι ηπείρων, που πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, η κ. Πατούλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που μέσα από τη διαδρομή τους έχουν αφήσει το αποτύπωμα του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής ψυχής, σε τόπους ξένους και μακρινούς από τα πάτρια εδάφη, και έχουν γνωρίσει παγκοσμίως την αναγνώριση. Για όλους αυτούς τους Έλληνες η ξενιτιά δεν στάθηκε εμπόδιο αλλά ένας νέος δρόμος, μια ευκαιρία που τους άνοιξε νέους ορίζοντες να διαπρέψουν, να μεγαλουργήσουν. Απέδειξαν ότι ως Έλληνες έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, να κατακτούμε, να πετυχαίνουμε. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την προκοπή τους, για τις επιτυχίες τους. Είμαστε υπερήφανοι γιατί, μέσα από το παράδειγμά τους, μας υπενθυμίζουν να μην λυγίζουμε, να μην το βάζουμε κάτω, γιατί ο αγώνας, η επιβίωση, η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες είναι στο DNA του Έλληνα».
Στη διάρκεια της βραδιάς, η ελληνική ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός, η μοίρα αυτού του λαού «ξεδιπλώθηκαν» μέσα από σπάνιες φωτογραφίες του προσωπικού αρχείου της προέδρου του οργανισμού, Μαίρης Ρυσσάκη, πολλές από αυτές παλαιότητας μέχρι 120 ετών, που αποτύπωναν σκηνές από το ταξίδι, την πορεία και την εξέλιξη των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες υποδοχής.

Στην εκδήλωση τους εκλεκτούς προσκεκλημένους χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης και η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Μαίρη Παχιαδάκη. Τη βραδιά άνοιξε η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ενώ στη διάρκειά της η Μαίρη Ρυσσάκη τους «ταξίδεψε» στα μονοπάτια της ξενιτιάς και ο Κώστας Μιχαλόπουλος, στη ζωή και στην πορεία του Σταύρου Νιάρχου.

Για την προσφορά τους τιμήθηκαν, επίσης, ο Δημήτρης Αξούργος, ως ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος στην πόλη Schwerte της Γερμανίας, ο κ. Τράνταλης, ως ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος της πόλης Fortlaudardale της Φλώριδας, ο Μιλτιάδης Αντύπας, επιχειρηματίας σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη και Αμερική, ο ορθοπεδικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Leeds Londοn κ. Γιαννούδης, ο αστροναύτης Yurchikhin (Θεόδωρος Γραμματικόπουλος), ο επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος Λευκορωσίας κ. Μουζενίδης, ο κ. Ταχτζίδης, Διδάκτωρ ιατρικής που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση βιονικού ματιού, ο κ. Κακολής, μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Φλώριδας και ιδρυτής της ελληνικής κοινότητας Manchester στο Λονδίνο, ο κ. Σπυρίδων Τσαγκαράκης, Art & Fashion Designer, o κ. Καπετανάκης, γιατρός γενετιστής, ο κ. Μιχάλης Χαλικιάς, τραπεζίτης και κύριος μέτοχος της Republic Bank of Chicago, η κ. Ελένη Μπούση, επιχειρηματίας και ιδρύτρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος Hippokratic Cancer Foundation.

Την 5η Παγκόσμια Συνάντηση πλαισιώνει και Forum με τίτλο: «H Ελλάδα του Σήμερα και του Αύριο» στο Πολεμικό Μουσείο, με στόχο τη γνωριμία και την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε διαπρεπείς Έλληνες Ομογενείς και στον ελληνικό επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ