Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“Η μοναξιά στο έργο της Κ. Παπαδάκη μέσα από την εφηβική ματιά” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Άννα Ασπραδάκη, αλλά και η δομή του ΝΠΔΔ Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Λυκόβρυσης προσκαλούν στην εκδήλωση για το έργο της Κάλλιας Παπαδάκη με θέμα: “Η μοναξιά στο έργο της Κάλλιας Παπαδάκη μέσα από την εφηβική ματιά”.
Η συγγραφέας έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας 2017 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Αφροδίτης 4 Πεύκη – πλησίον Ηλιακού Χωριού) τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι έφηβοι και ο κοινωνικός περίγυρος των φίλων και συμμαθητών
Η απόρριψη από φίλους και συμμαθητές είναι ένας φόβος που διακρίνει συχνά τους εφήβους. Ειδικότερα, ο ρόλος των συνομηλίκων κατά την εφηβεία είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του εφήβου.
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά επιχειρούν την ανεξαρτητοποίηση τους, το συναισθηματικό απογαλακτισμό από τους γονείς τους. Η οικογένεια συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο αλλά με μειωμένη ισχύ καθώς αυξάνεται η επιρροή από συνομήλικους πολύ περισσότερο απ’ ότι στην παιδική ηλικία. Οι ενήλικοι όσο και αν επιθυμούν να βοηθήσουν ή να επηρεάσουν τους εφήβους έχουν περιορισμένη ισχύ καθώς έχουν κατακτήσει το στόχο για την επίτευξη του οποίου μάχονται οι έφηβοι: Την ενηλικίωση!
Ωστόσο, δεν τα καταφέρνουν όλοι οι έφηβοι να γίνουν αρεστοί από τους συνομηλίκους τους. Ο φόβος πολλών εφήβων είναι η κοινωνική απόρριψη που μπορούν να δεχθούν από φίλους και συμμαθητές. Η απόρριψη αυτή έχει να κάνει κυρίως με κοινωνικούς λόγους. Η μορφή της περιλαμβάνει πειράγματα, γελοιοποίηση ή απλά αγνοείται το άτομο αυτό από το περίγυρό του.
Ψυχολογικές συνέπειες: μοναξιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετικότητα, κατάθλιψη.
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;
Οι φίλοι είναι πολλοί σημαντικοί για τη ζωή τους και ειδικά την περίοδο αυτή. Η παρέα με τους συνομηλίκους τους βοηθά να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση του ανήκω και της αποδοχής. Το αίσθημα αυτό της αποδοχής είναι τόσο σημαντικό και έντονο, που εσωτερικεύεται από τον έφηβο και λειτουργεί ως εφόδιο για το μέλλον.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ενθαρρύνοντας τα να κοινωνικοποιηθούν και βοηθώντας τα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.
Η καλή επικοινωνία, η αποδοχή, ο σεβασμός και η άνευ όρων αγάπη των γονιών ήταν, είναι και θα παραμείνει η πιο βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν ως στηρίγματα στις όποιες προκλήσεις παρουσιαστούν στο δρόμο των εφήβων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ