Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

“Βραδιές Πολιτισμού 2020”: Ξεκινά το ξεχωριστό φεστιβάλ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ με συναυλίες και παραστάσεις στο πλαίσιο της δράσης «Βραδιές Πολιτισμού 2020» στο Άλσος Βαρβαρέσου, από τις 4 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή παραστάσεων και θεαμάτων σε ανοικτούς χώρους που είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση από τους θεατές της ιατρικής προστατευτικής μάσκας.
  • Σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση από τον χώρο της εκδήλωσης και τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρων στις τυχόν ουρές που θα δημιουργηθούν.
  • Ο χώρος διεξαγωγής των παραστάσεων θα ανοίγει για το κοινό 30 λεπτά πριν την έναρξη, δηλαδή στις 8 το βράδυ.
  • Δεν επιτρέπονται όρθιοι θεατές.
  • Η προμήθεια και επίδειξη της κάρτας εισόδου είναι απαραίτητη για την είσοδο στο χώρο της παράστασης.

Η Κάρτα εισόδου θα διανέμεται με απόλυτη προτεραιότητα, στα γραφεία του ΠΕ.Α.Π. (Ελ. Βενιζέλου 15, κολυμβητήριο Πεύκης) το πρωί της ημέρας διεξαγωγής της κάθε παράστασης ή συναυλίας και από ώρα 09:00 έως 16:00 και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων. Κάθε άτομο θα μπορεί να παραλάβει έως δύο δελτία.

Το μήνυμα του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη

Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Τάσος Μαυρίδης δηλώνει: “Αγαπητοί συμπολίτες, Στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης έχουμε μια μακρά παράδοση στις πολιτιστικές δράσεις. Τα τελευταία χρόνια κατορθώσαμε μέσω του του Νομικού μας Προσώπου, του ΠΕ.Α.Π. να προσφέρουμε εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που απευθύνονταν σε όλα τα γούστα και όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση μας υποχρέωσε να ακυρώσουμε πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει για την άνοιξη που μας πέρασε ακολουθώντας τις οδηγίες και εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Παραμένοντας προσηλωμένοι στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, προγραμματίζουμε μια σειρά εκδηλώσεων σε ανοιχτό χώρο και μάλιστα σε έναν από τους πιο όμορφους χώρους της πόλης μας, το Άλσος Βαρβαρέσου, με τίτλο «Βραδιές Πολιτισμού 2020». Πιστεύουμε ότι σε περιόδους κρίσης ο πολιτισμός αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, για αυτό η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους. Εύχομαι καλή επιτυχία στις «Βραδιές Πολιτισμού» και ελπίζω το κοινό της Λυκόβρυσης και της Πεύκης να τις αγκαλιάσει.”

Κοινωνική προσφορά

Σε όλες τις εκδηλώσεις του ΠΕ.Α.Π. θα υπάρχει καλάθι συγκέντρωσης τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Όπως αναφέρει ο Δήμος: “Η συμμετοχή όλων όσων δύνανται εκ του περισσεύματός τους ή και από το υστέρημά τους να προσφέρουν μισό κιλό τρόφιμα για τους αναξιοπαθούντες του
δήμου μας, αποτελεί στην εποχή μας ύψιστη κοινωνική προσφορά.”

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 

  • Παρασκευή, 4 Σεπτεβρίου στις 20:30

Τραγουδάμε τους ποιητές μας – Στεφανος Κορκολής & Σοφία Μανουσάκη

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη και δυο εξαιρετικούς μουσικούς, μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Θα ακουστούν συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας Μικρούτσικος, Λοιζος Λάγιος, Σπανός Ξαρχάκος κ.α.), όπως επίσης και μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, (σε πρώτη εκτέλεση), σε μελοποίηση Στέφανου Κορκολή.

Τραγούδι: Σοφία Μανουσάκη
Σαξόφωνο – φλάουτο: Βασίλης Δεφίγγος Κιθάρες – τραγούδι: Κωστής Πυρένης Πιάνο – τραγούδι: Στέφανος Κορκολής
Ενορχήστρωση τραγουδιών: Στέφανος Κορκολής

Είσοδος ελεύθερη

  • Σάββατο, 5 Σεπτεβρίου στις 20:30

Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν – Με την Χριστίνα Αλεξανιάν

1915. Γενοκτονία των Αρμενίων.
Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη… Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά.

Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο… Με τα γέλια και τις χαρές… Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της. Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.
Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της… Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Όπως τα έζησε η ίδια… Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της….

Είσοδος ελεύθερη

  • Κυριακή, 6 Σεπτεβρίου στις 20:30

Ταξιδεύοντας μελωδικά στην μεγάλη οθόνη συναυλία αφιέρωμα στον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο

Δύο τραγουδιστές, η Κάτια Πάσχου και ο Γιάννης Φίλιας, επιχειρούν ένα μουσικό ταξίδι στην αθωότητα και τη νοσταλγία, με τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο,
που όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει.

Σπουδαία μουσικά έργα έχουν γραφτεί για να επενδύσουν και να υπηρετήσουν τις ταινίες. Αυτή η μουσική υπογράμμιση μπορεί να δώσει μια γεύση ποίησης στις διάφορες σκηνές μιας ταινίας, να κάνει μοναδικό το πιο καθημερινό γεγονός, να καταδείξει τις καθολικές διαστάσεις μιας προσωπικής ιστορίας.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια και μουσικές Ελλήνων και ξένων συνθετών που ασχολήθηκαν με τη μουσική του κινηματογράφου όπως: L. Arditi, Franz Leha, Kurt Weil, Astor Piazzolla, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων συνθετών

Συντελεστές της παράστασης Κάτια Πάσχου (σοπράνο) Γιάννης Φίλιας (τενόρος) Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου
Ενορχήστρωση μουσικών έργων και Διεύθυνση ορχήστρας: Θεόδωρος Λεμπέσης

Είσοδος ελεύθερη

  • Δευτέρα, 7 Σεπτεβρίου στις 20:30

Η Μπέττυ Χαρλαύτη Στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη – 95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Η Μπέττυ Χαρλαύτη, λίγο μετά τις sold out συναυλίες των Βρυξελλών όπου ερμήνευσε το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη Canto General για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και τη Γερμανία όπου έδωσε συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό των 95 χρόνων του συνθέτη, εμφανίζεται στο Άλσος Βαρβαρέσου στη Πεύκη, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 για μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στο έργο του. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο συνεργάτης επί δεκαετία του συνθέτη, Μουσικολόγος Γιάννης Μπελώνης.

Η πρόσκληση από τον Δήμο Πεύκης-Λυκόβρυσης προς την ερμηνεύτρια έρχεται σε συνέχεια και της κυκλοφορίας της δισκογραφικής της δουλειάς σε έργα του μεγάλου μας συνθέτη η οποία ηχογραφήθηκε σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τιτλοφορείται «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη». Κατά τη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια από διάφορους κύκλους, τραγούδια του CD καθώς και αποσπάσματα από τα ορατόρια Canto General και Άξιον Εστί.

Είσοδος ελεύθερη

  • Τρίτη, 8 Σεπτεβρίου στις 20:30

«ASTAΘIA ΙΙ» από την Dagipoli Dance Co

Η DAGIPOLI DANCE Co είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία.

«Μια σκηνή πεδίο σύγκρουσης με τον εαυτό μας, με τους δαίμονές μας, με τους άλλους, με τους δαίμονες των άλλων. Μια σκηνή κόλαση… φωτιά, ένα «πύρινο αλώνι”. Αλλά και μια σκηνή που μεταμορφώνεται τελικά σε ολάνθιστο κήπο με τα πιο όμορφα λουλούδια… που δεν θα είχαν γίνει ποτέ τόσο όμορφα, τόσο ευωδιαστά, τόσο μοναδικά, αν πρώτα δεν είχαν περάσει από όλο αυτό το μακελειό».

Το έργο μας στο σύνολό του είναι ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επιβάλει στον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του παθητικού παρατηρητή, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του και να παλέψει με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.

«Λυγίσαμε τα πόδια για να δούμε τον κόσμο από χαμηλά, όπως τον βλέπουν τα φυτά, τα ζώα και τα παιδιά. Σκόπιμα παραμορφώσαμε το πρόσωπο, απωθώντας τη φυσική τάση για ορθή έκφραση. Όταν το σώμα απελευθερώνεται από τα κοινωνικά δεσμά, εκπληκτικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν» …..Tatsumi Hijikata

Είσοδος ελεύθερη

  • Τετάρτη, 9 Σεπτεβρίου στις 20:30

Με λένε «Κατερίνα» – Μια βραδιά με την Κατερίνα ΒΕΡΒΕΡΗ 

Ζω στην μελωδική Αθήνα όπου μεγάλωσα και μεγαλώνω Μετρώ στιγμές ανακαλύπτοντας μουσικές και τραγουδώντας σχεδόν παντού: Τα πρωινά, από το αυτοκίνητο έως το γραφείο με μία κούπα γλυκό τσάι. Χαμογελώ όταν και ο κόσμος μας χαμογελά. Λατρεύω τα ταξίδια
Κι ακόμα περισσότερο όταν διηγούμαι μικρές ιστορίες επί σκηνής Σε γλώσσες πολλές, με τρόπους αέρινους κι αναπάντεχους.

Σας προσκαλούμε λοιπόν στη δική μας γιορτή! Παραγωγή/Ενορχηστρώσεις: Aλέξανδρος Κούρος
Επιμέλεια προγράμματος: Κατερίνα Βερβέρη / Aλέξανδρος Κούρος
Συνοδεύει τετραμελής ορχήστρα
Photography: Γιώργος Γιαννίμπας MUA: Αλεξάνδρα Αφουξενίδου Dress: Ματίνα Μέγκλα (Megla-m)

Είσοδος ελεύθερη

  • Πέμπτη, 10 Σεπτεβρίου στις 20:30

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου

Το 1956 ο Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημα «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» το οποίο εμπεριέχεται στην ποιητική συλλογή «Τέταρτη Διάσταση». Ποίημα για το οποίο έλαβε το κρατικό βραβείο ποίησης. Με τη συνοδεία της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και συγκεκριμένα του πρώτου μέρους αυτής, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία μιας ηλικιωμένης Γυναίκας. Βλέπουμε τον χρόνο που τρέχει αδίστακτος δίχως να αφήνει χώρο για ζωή. Η Γυναίκα εξομολογείται σε έναν Νέο την ιστορία τόσο τη δική της αλλά και της χώρας μας. Παρατηρούμε την κοινωνία να αλλάζει και να προχωρά με μία νέα δυναμική.

Μέσα από αυτό το έργο γινόμαστε μάρτυρες της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής της Ελλάδας του τότε.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Μουσική & Κινησιολογική Επιμέλεια: Σταμάτης Πακάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη-Χορογραφία: Νικόλας Μαρμαράς Φωτισμοί-Φωτογραφίες-Video: Αναστασία Λουκρέζη Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Παπάζογλου
Mua: Cathy Jones
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Παίζουν: Μαρία Τζανουκάκη Τάσος Χρυσόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

  • Παρασκευή, 11 Σεπτεβρίου στις 20:30

ACADEMICΑ

Το Ωδείo Αθηνών, ο παλαιότερος και κορυφαίος εκπαιδευτικός φορέας μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, φέρνει σήμερα την κλασική μουσική κοντ ά σε όλους, με ελεύθερη είσοδο σε μια μεγάλη σειρά συναυλιών της oορχήστρας του Academica Αθηνών, η οποία ταξιδεύει σε όλη την Αττική.

Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τον τρίτο κύκλο συναυλιών του 2020, τον οποίο και θα σας παρουσιάσουμε.

Πρόγραμμα:
Felix Mendelssohn Bartholdy: Εισαγωγή από το «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός»
Θανάση Ζέρβα: Συμφωνική Ραψωδία για σαξόφωνο και ορχήστρα (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση). Σολίστ ο συνθέτης
Georges Bizet: Συμφωνία σε ντο μείζονα
Μουσική δ/νση: Νίκος Αθηναίος

Είσοδος ελεύθερη

  • Σάββατο, 12 Σεπτεβρίου στις 20:30

Λαϊκή – Ρεμπέτικη βραδιά

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, που στην Ελλάδα είναι παντοτινό και προσδοκώντας ένα μαγευτικό σε χρώματα και γεμάτο προσμονές Φθινόπωρο, μια βραδιά με Λαϊκό και Ρεμπέτικο Ελληνικό τραγούδι θα αποτελούσε τον πιο όμορφο και ταιριαστό κρίκο μεταξύ τους!

Μια βραδιά που θα μας ταξιδέψει σε τόπους αγαπημένους με ήχους μαγικούς! Μια βραδιά σαν αυτές που έστηναν κάποτε οι παρέες… Ας γίνουμε λοιπόν απόψε όλοι μαζί μια παρέα κι ας τραγουδήσουμε τραγούδια των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Χιώτη και άλλων πολλών.

Συντελεστές
Ενορχήστρωση- Μπουζούκι: Βουρλιωτάκης Αχιλλέας Οργάνωση συναυλίας – Φωνή: Zαχαρίου Ζωή Κρουστά: Ζουζανέας Γιώργος
Ενορχήστρωση – Κιθάρα – Φωνή: Κόκκινος Χρήστος Κιθάρα – Μπουζούκι – Φωνή: Μπαλογιάννη Ευαγγελία Μπάσο: Πάσχος ΗλίαςΕίσοδος ελεύθερη

  • Κυριακή, 13 Σεπτεβρίου στις 20:30

«Οι Ψευτοσπουδαίες» του Μολιέρου

«Οι Ψευτοσπουδαίες» του Μολιέρου είναι μια κωμωδία, μια καυστική σάτιρα, με “διαβολεμένη” πλοκή, έξοχα σχεδιασμένους χαρακτήρες, έξυπνους διαλόγους και με μια γλώσσα που τσακίζει κόκαλα. Είναι το μοναδικό έργο που έγραψε ο Μολιέρος, έχοντας γυναικείους χαρακτήρες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σατιρίζονται, η ξιπασιά, “το δήθεν”, ο νεοπλουτισμός, η απαιδευσιά, η χρησιμοθηρία, σαν να ήξερε ότι θα υπάρχουν πάντοτε και παντού.

Όπως εξάλλου θα μας έλεγε και ο ίδιος με το κοφτερό του χιούμορ: ‘’Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο.’’

Ταυτότητα παράστασης
«Οι Ψευτοσπουδαίες» Les Femmes Savantes του ΜΟΛΙΕΡΟΥ.
Ελεύθερη απόδοση – διασκευή: Μαίρη Βιδάλη Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Κατερίνα Μαντέλη Σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Πρωταγωνιστούν οι: Γωγώ Ατζολετάκη, Κωνσταντίνος Τζέμος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Μαρία Γούλα, Μαρλέν Κάραλη, Σάββας Σουρμελίδης και η Έλλη Δαδήρα.
Τραγουδούν: ο τενόρος Κωνσταντίνος Τζέμος και η σοπράνο Έλλη Δαδήρα με ζωντανή μουσική.

Είσοδος ελεύθερη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ