Ελάτε στην παρέα μας

Λαυρεωτικής

Οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ μελετούν την κληρονομιά της Κερατέας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρόλο που πολλά παραδοσιακά σπίτια της Κερατέας είτε έχουν αφεθεί ασυντήρητα στη τύχη τους, είτε γκρεμίζονται, για τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γίνονται αντικείμενο έρευνας & μελέτης και κάθε βδομάδα επισκέπτονται την Κερατέα για να τα ανακαλύψουν.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, στα πλαίσια του μαθήματος «Ανάλυση και μελέτη ιστορικών κτιρίων και συνόλων», κατά το διάστημα του χειμερινού εξαμήνου 2020-21, επισκέπτεται και εργάζεται στο Δήμο Λαυρεωτικής για την μελέτη οικισμών της περιοχής, με τη συμμετοχή περίπου 200 σπουδαστών/στριων, 8 καθηγητών και 3 μεταπτυχιακών σπουδαστών/υπ. διδακτόρων.

Η διδακτική ομάδα αποτελείται από τους : Ε. Αλεξάνδρου, Αναπλ. Καθηγήτρια , Α. Βασιλάρα, Ε.ΔΙ.Π.,Γ. Γιαννίτσαρης, Αναπλ. Καθηγητής, Ε. Κωνσταντινίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια (συντονίστρια), Σ. Λάββα, Επικ. Καθηγήτρια, Τ. Μικρού, Ε.Ε.Π.,Μ. Μπαλοδήμου, Ε.ΔΙ.Π.,Ε. Τσακανίκα, Επικ. Καθηγήτρια, Β. Γκανιάτσας, Καθηγητής. Επικουρικό διδακτικό έργο: Ν.Λαινάκη, Ντέρη Δ., Χ. Σαλίμπ.

Στο μάθημα συμμετέχει, επίσης, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς.

Βασικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των στοιχείων που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Το μάθημα περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στις αίθουσες διδασκαλίας ή στα εργαστήρια.

Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π. ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο (http://5a.arch.ntua.gr/). Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, φοιτητές και διδάσκοντες θα επανέλθουν στον τόπο μελέτης, στα πλαίσια εκθέσεων και ημερίδων για την ανάδειξη της εργασίας τους και την προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της περιοχής.

Την πρωτοβουλία του ΕΜΠ στηρίζει και η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ η οποία εκτός από την παραχώρηση της αίθουσάς της για συναντήσεις εργασίας και παρουσιάσεις, οργανώνει διαδικτυακές παρουσιάσεις στους φοιτητές για την ταυτότητα, τα τοπόσημα, τα αξιοθέατα και την πολιτιστική-κοινωνική ζωή της Κερατέας καθώς και ξεναγήσεις στην πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ