Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Καισαριανή: Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την αποξήλωση αμιάντου ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η).

Ο Δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος τηρώντας τη δέσμευση του προεκλογικά για τη δημιουργία του Κ.Η.Φ.Η δήλωσε: “Είμαι διπλά χαρούμενος σήμερα, πρώτα απ΄όλα γιατί δημιουργούμε μια δομή φιλοξενίας και φροντίδας για ηλικιωμένους και δεύτερον γιατί ένα μεγάλο έργο ξεκινάει στην πόλη μας.”

Το Κ.Η.Φ.Η. είναι μια σύγχρονη ανοιχτή δομή ημερήσιας φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, πάρκισον, νοητικά, ψυχικά προβλήματα υγείας) και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους, εργάζεται ή μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη φροντίδα αυτών.

Σκοπός της Δομής είναι, μέσω της ημερήσιας ή ολιγόωρης παραμονής των ατόμων Τρίτης Ηλικίας σε ένα οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η επικοινωνία μεταξύ τους και η αυτάρκειά τους.

Επίσης, επιδιώκεται εναρμόνιση της οικογένειας και της εργασιακής ζωής των μελών της με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος η υποστήριξη των ηλικιωμένων, ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η Δομή περιλαμβάνει χώρους ημερήσιας παραμονής, δημιουργικής απασχόλησης και πολλαπλών χρήσεων, γυμναστικής και κινησιοθεραπείας, εξεταστήρια, γραφεία ιατρών, νοσηλευτών, ειδικών κοινωνικών επιστημόνων, διοίκησης, κλίνες για ανάπαυση και ολιγόωρη νοσηλεία, τραπεζαρία καθώς και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ωφελουμένων με συνοδό από και προς την οικία τους.

Το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Καισαριανής θα επανδρωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα κοινωνικά κριτήρια για την επιλογή και την ένταξη των ωφελουμένων στο Κ.Η.Φ.Η είναι τα εξής: να είναι δημότες του Δήμου Καισαριανής και να χρήζουν καθημερινής βοήθειας, με προτεραιότητα σε άπορους ή μοναχικούς δημότες, μη δυνάμενους να αυτοεξυπηρετηθούν και ανθρώπους που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Καισαριανής, υπάγεται στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σύμφωνα με άδεια της Περιφέρειας Αττικής.
Η κατασκευή του κτηρίου και οι υποδομές του χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής «Αττική 2014-2021», μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ