Ελάτε στην παρέα μας

Ιλίου

Ο Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος στο Χ-τύπο: “Περιμένω με ανυπομονησία τα έργα ζωής που έρχονται στην πόλη μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Tο πως καταφέρνει να παράγει σημαντικό έργο ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα Χ-τύπος ο δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος.

Παράλληλα, περιγράφει τις δράσεις του δήμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δίνοντας μεγάλο βάρος στην κοινωνική πολιτική.
Ακόμη ο δήμαρχος Ιλίου, προχωρά σε συνοπτικό απολογισμό του έργου του στην τρέχουσα δημοτική περίοδο και απαντά στο πως καταφέρνει να εκλέγεται τόσες φορές με τόσο υψηλά ποσοστά αλλά και ποια στιγμή ξεχωρίζει στην 15ετή μέχρι τώρα θητεία του στο δημαρχιακό θώκο του Ιλίου.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
Η τρέχουσα δημοτική θητεία σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη και ανάγκασε τη χώρα και συνεπώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναθεωρήσουν προτεραιότητες και να αλλάξουν τακτικές. Παρά τις δυσκολίες, στον Δήμο Ιλίου προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, βάζοντας όμως, σε προτεραιότητα την Κοινωνική Πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του δημοτικού οδοφωτισμού με την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, η κατασκευή και ανακατασκευή πλατειών με σύγχρονες βιοκλιματικές πρακτικές σε γειτονιές της πόλης, η κατασκευή νέων βρεφονηπιακών σταθμών, η κατασκευή και ανακατασκευή παιδικών χαρών και για παιδιά ΑμεΑ αλλά και η πρωτοβουλία για να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», με 1000 κυβικά μέτρα νερό το 24ωρο από πηγάδι του Δήμου.
Εξαιρετικά καίριες ήταν οι παρεμβάσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο και οι συναντήσεις μας με τους εκάστοτε Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να απεμπλακεί η επέκταση της γραμμής 2 στο Μετρό, έργο πνοής που θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς στο Ίλιον και θα εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους. Με σχετική ανακοίνωση του σημερινού Υπουργού το έργο φαίνεται να δρομολογείται και αναμένουμε η εξαγγελία να γίνει πράξη. Παράλληλα, πάγιο και διαχρονικό αίτημα, που επανειλημμένα έχουμε θέσει, παραμένει η αναδιάρθρωση και η πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή μας.
Δε θα εξαιρούσα επίσης τις παρεμβάσεις στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη δημιουργία νέας διαδραστικής και προσβάσιμης διαδικτυακής πύλης του Δήμου, το πρώτο on line πρόγραμμα διαχείρισης των αιτήσεων γονέων για τους παιδικούς σταθμούς, τη λειτουργία του Πληροφορικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», μέσω του οποίου διακινούνται και υπογράφονται ψηφιακά όλα τα έγγραφα μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που δρομολογούμε και θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή για την παραλαβή on line πιστοποιητικών από τους δημότες.
Προσωπικά ωστόσο, θα χαρακτήριζα από τις σημαντικότερες ενέργειες- συστηματική, συνεχής και αδιάλειπτη – την κοινή προσπάθεια με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ελάχιστης εγγυημένης παροχής ρεύματος σε άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, μέσω της εισαγωγής των «έξυπνων μετρητών». Τόσο στην τρέχουσα, όπως και σε κάθε δημοτική περίοδο, προτεραιότητά μας παραμένει ο Άνθρωπος.

Η χώρα κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία;
Στον Δήμο Ιλίου δουλέψαμε από την αρχή με ψυχραιμία και συντονισμό, έχοντας κυρίως έναν στόχο: να μπορούν όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, μένοντας σπίτι τους. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε στην διανομή υγειονομικού υλικού σε σχολεία, εργαζόμενους και επαγγελματίες και σε ενημερωτικό έντυπο με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Τροποποιήσαμε τη λειτουργία του Δήμου ώστε να υπάρχει στοχευμένη εξυπηρέτηση, εφαρμόσαμε την τηλεργασία και εντάξαμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα διαρκείς, προληπτικές απολυμάνσεις σε σχολεία, πλατείες, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους, δημοτικούς και αθλητικούς χώρους. Λάβαμε μια σειρά από οικονομικά μέτρα, όπως απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής οικονομικής συμμετοχής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και σε αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, απαλλαγή τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους και στηρίξαμε την πρωτοβουλία «Ηλεκτρονικό Εμπόριο για όλους» του ΕΕΑ για τη δημιουργία δωρεάν ηλεκτρονικών καταστημάτων. Προχωρήσαμε στην πρόσληψη προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις και διευρύναμε τους τρόπους επικοινωνίας με μαθήματα, ημερίδες και διασκέψεις εξ’ αποστάσεως, προκειμένου, να λειτουργεί ο μηχανισμός του Δήμου και οι πολίτες να παραμένουν ενημερωμένοι. Επιπλέον, εκπονήσαμε Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για τον περιορισμό διασποράς του Covid-19 στους χώρους λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου.
Επίσης, με αιχμή του δόρατος την Κοινωνική Πολιτική υλοποιήσαμε ένα τιτάνιο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης κατ΄ οίκον, δημιουργήσαμε νέες τηλεφωνικές γραμμές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, φροντίσαμε να παρέχουμε ουσιαστική βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας που διαθέτουμε. Εξαντλούμε καθημερινά κάθε θεσμική δυνατότητα για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες των συμπολιτών μας.

Ο δήμος Ιλίου λειτουργεί σημαντικές κοινωνικές δομές. Μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά τι προσφέρουν και σε ποιους απευθύνονται;
Στον Δήμο Ιλίου, διαχρονικά και πάγια, δίνουμε προτεραιότητα σε κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς θεωρούμε ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί τη μεγαλύτερη σταθερή συνισταμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτό ως κεντρικό βραχίονα της πολιτικής μας, στεκόμαστε δίπλα σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την καθημερινότητα. Έτσι, λειτουργούμε δομές, όπως Δημοτικά Ιατρεία, Δημοτικό Οδοντιατρείο, Δημοτικό Φυσικοθεραπευτήριο, θεσμοθετήσαμε Κέντρο Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας και Τοπικό Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, καθώς και Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού και περιγεννητικής φροντίδας. Δημιουργήσαμε, επίσης, την πρωτοπόρα διαδικτυακή εφαρμογή «Νοιάζομαι», (http://www.ilionsocial.gr/) με στόχο την εύκολη πρόσβαση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Και βέβαια λειτουργούμε δεκάδες προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, κοινωνικής εργασίας, πρόληψης και υγειονομικής φροντίδας με καινοτόμες υπηρεσίες, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων καθώς και Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας, για παροχή υπηρεσιών που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και θα διασφαλίσουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων. Δεν εφησυχάζουμε ποτέ.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;
Η εξάπλωση του Covid-19 και τα έκτακτα μέτρα που συνεχίζονται και σήμερα για την αντιμετώπισή του έχουν επηρεάσει εκτός από την καθημερινότητα μας και την οικονομία. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται, χωρίς αμφιβολία, να λειτουργήσουν σε καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας και είναι χαρακτηριστικό πως ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε το πεδίο των έργων στην Αυτοδιοίκηση. Σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με αναθέσεις συμβάσεων σε Δήμους και Περιφέρειες που θα αντιμετωπίσουν ανάγκες, αλλά και πάλι το ισοζύγιο είναι χαμηλό. Παρόλα αυτά, ο Δήμος Ιλίου κατάφερε σε αυτό το διάστημα να παραδώσει στους πολίτες του νέες πλατείες, πλήρως ανακατασκευασμένες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές, πολλούς νέους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που αποκτήσαμε είτε με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο, είτε με ιδίους πόρους, ενεργειακή αναβάθμιση στον οδοφωτισμό που έχει κάνει τη νύχτα-μέρα σε όλη την πόλη και παράλληλα να διατηρήσει την ποιότητα των υπηρεσιών του και την καθαριότητα της πόλης σε υψηλά επίπεδα. Στη συνθήκη που διανύουμε, δώσαμε προτεραιότητα στον παράγοντα Άνθρωπο. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, οι προθέσεις μας και η δουλειά που κάνουμε στον τεχνικό τομέα, αλλά και τα έργα που προγραμματίζουμε για την πόλη αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2020 ο προϋπολογισμός του τεχνικού μας προγράμματος ήταν 9.546.580,3€ ενώ για το 2021 είναι 18.060.408,36€.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;
Συχνά παρομοιάζω τον Δήμο μας με έναν οργανισμό που εξωτερικά φαίνεται ήρεμος και εσωτερικά κινείται διαρκώς. Το έργο μας δε σταματά ποτέ, είτε φαίνεται, είτε όχι. Για παράδειγμα, ξεκινά η ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Νικολάου, έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο δεν έχουμε καν ανακοινώσει. Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Επίσης, ετοιμάζονται πολλά τεχνικά δελτία και μελέτες για την ένταξη έργων στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, όπως ανακατασκευές πλατειών, παιδικών χαρών κλπ. Ο ορίζοντάς μας είναι μακρύς.

Πως καταφέρνει μία δημοτική αρχή να εκλέγεται, τόσες φορές, με μεγάλα ποσοστά;
Με διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και πάνω απ’ όλα η πραγματική αγάπη στον πολίτη. Με ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Δική μας δουλειά στον Δήμο είναι να έχουμε σχέδιο και αφοσίωση σε έναν στόχο: να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες των ανθρώπων του Ιλίου και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις τους. Το καταφέρνουμε με καθημερινή, πολύωρη, επίπονη και επίμονη προσπάθεια από αιρετούς και εργαζόμενους. Η οικονομική και κοινωνική κρίση, η αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών, η έλλειψη πόρων, οι αντίξοες συνθήκες απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερο κόπο από όλους. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια, να ξεπερνάμε τα εμπόδια, να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι, με τη βεβαιότητα πως μοναδικός στόχος και πρόκληση είναι η επίλυση των προβλημάτων της πόλης.
Όλα προέρχονται από την αγάπη προς τον άνθρωπο. Αν αγαπάς τον άνθρωπο, τότε όλα όσα κάνεις στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών του και στο να κάνεις το καλύτερο δυνατό για εκείνον και την πόλη στην οποία ζει.

Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποια στιγμή από αυτήν την περίπου 15ετή θητεία σας στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, ποια θα ήταν αυτή;
Θα σας φανεί κοινότοπο, αλλά κάθε φορά που επιτυγχάνουμε οτιδήποτε προς όφελος των πολιτών αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για μένα. Είμαι υπερήφανος για όσα αποτελούν διαχρονικά για την παράταξή μας σημείο αναφοράς: το ήθος, την ευθύνη, τη διαφάνεια. Είμαι υπερήφανος γιατί εστιάσαμε την πολιτική μας στα απλά, καθημερινά πράγματα που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών. Πιστεύω βαθιά πως ένας δήμαρχος πρέπει να έχει όραμα, αλλά κυρίως πρέπει να ξυπνά την πόλη του το πρωί και να τη βάζει για ύπνο το βράδυ. Και βέβαια, είμαι από εκείνους που θεωρούν πως τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά, οπότε περιμένω με ανυπομονησία – τολμώ να πω – τις ημέρες εκείνες όπου έργα ζωής, όπως το Μετρό, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Μουσείο Ραδιοφωνίας και η ελάχιστη εγγυημένη παροχή ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, θα γίνουν πράξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ