Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Στη σκιά του κορωνοϊού η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της επιδημίας του κορωνοϊoύ στην χώρα και τα μέτρα που έχει ή σκοπεύει να λάβει ο Δήμος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φονικού ιού τέθηκαν επί τάπητος στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (11/3).

Μάλιστα, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό, με στόχο την προστασία των πολιτών και των μελών του Δ.Σ.

Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να ενημερωθούν για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Δημοτικής Αρχής, λόγω της σοβαρότητας του θέματος συζητήθηκαν εκ νέου οι δράσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού, επικεντρώνοντας στις απολυμάνσεις που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται σε όλα τα σχολεία και τους χώρους των δημοτικών κτιρίων, όπως και τα χρηματικά ποσά που διατίθενται προκειμένου να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο Δήμος συνολικά.

Παπαδημητρίου: “Επιπλέον κονδύλια για τα σχολεία – Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης για τους δημότες”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Παπαδημητρίου, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροφοδοτηθούν τα σχολεία του Δήμου με επιπλέον κονδύλια για τις δαπάνες που έχουν γίνει και θα γίνουν για αγορά απολυμαντικών υλικών κλπ. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου πρότεινε να υπάρξει μία υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης δημοτών ενόψει της δύσκολης περιόδου που έρχεται, όπως και τη δημιουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης του Δήμου σε περίπτωση που κάποιος πολίτης χρειαστεί άμεση βοήθεια, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών.

Μαστοράκος: “Μέτρα ελάφρυνσης για τους επιχειρηματίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό”

Ο πρώην δήμαρχος κ. Μαστοράκος, ο οποίος μάλιστα ανήκει στις ευαίσθητες ομάδες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν τοποθετήθηκε έκανε λόγο για καταχρηστική συνεδρίαση από πλευράς Δημοτικής Αρχής ενώ συνέχισε λέγοντας ότι “ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει και για μέτρα ελάφρυνσης από τα δημοτικά τέλη για τους επιχειρηματίες του Δήμου οι οποίοι πλήττονται οικονομικά από τον ιό.”

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η συνεδρίαση ήταν αναγκαία καθώς έπρεπε να παρθούν κάποιες αποφάσεις, ενώ σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που πρότεινε ο κ. Μαστοράκος ανέφερε ότι “αυτή την στιγμή ιχνηλατούμε, δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν, όπως και την έκταση αυτών, ωστόσο ο Δήμος θα στηρίξει ομάδες επαγγελματιών στον βαθμό που μπορεί και του αναλογεί.”

Ο Δήμαρχος κ. Μπάμπαλος στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και στην ευθύνη που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά, με τις αποφάσεις που λαμβάνει, απέναντι στους πολίτες του Ηρακλείου. Επιπλέον επισήμανε πως οι συναντήσεις, όπως αυτή που έγινε με τους επικεφαλής των παρατάξεων, πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση.

Πεδίο αντιπαράθεσης το ποσό εκπόνησης της μελέτης για την ανακατασκευή των σχολείων 

Εν συνεχεία ακολούθησαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης, με πρώτο την έγκριση της εκπόνησης της μελέτης για τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Λύκειο, στο 2ο Δημοτικό, στο 9ο Δημοτικό και το 12ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού 708.627,44€. Σχετικά με το θέμα εκφράστηκαν οι προβληματισμοί διαφόρων δημοτικών συμβούλων, με κύριο πεδίο αντιπαράθεσης τα κριτήρια που έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων αλλά και το πολύ υψηλό κόστος για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης. Τελικά το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς ψήφιση στο Δ.Σ και υπερψηφίστηκε από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.

Μικρής κλίμακας ένταση προκλήθηκε στο Δ.Σ. όταν συζητήθηκε η τροποποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου για την εκτέλεση του επενδυτικού έργου “Συνολική παρέμβαση εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό”.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν διευκρινήσεις και θέλησαν να εκφράσουν ενστάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πέτρου ενημέρωσε ότι στο συγκεκριμένο συμβούλιο δεν συζητείται το θέμα το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε προηγούμενο Δ.Σ. αλλά η τροποποίηση του ύψους του ποσού του δανείου και της ετήσιας τοκοχρεολυτικής δόσης.

Στην ψηφοφορία η συγκεκριμένη πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, «παρών» ψήφισε η παράταξη του κ. Παπαδημητρίου, ενώ ΑΚΕΠ και Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ